środa, 20 sierpnia 2014

babeczki z kremem patissiere i malinami

Słodki krem patissiere jest idealnym dodatkiem do kruchego ciasta i soczystych owoców. Moim zdaniem najlepiej komponuje się jednak z malinami, które wspaniale równoważą jego słodycz. Jeśli krem wyda nam się jednak zbyt słodki, następnym razem można zmniejszyć ilość cukru lub połączyć go z kwaśniejszymi owocami. Smacznego:)

Źródło: kotlet.tv

na kruche ciasto:

250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody

na krem:
1 szklanka cukru
5 żółtek
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 laska wanilii

sezonowe owoce

 Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok.4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.

Przygotować krem: ubić cukier z żółtkami na kogel mogel, następnie dodać mąkę. Podgrzać mleko z wanilią, gorące wlać powoli cienkim strumieniem do ubitego z żółtek, cukru i mąki koglu, wymieszać mikserem, a potem jeszcze raz wlać wszystko do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje (mieszać trzepaczką; jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać trochę więcej przesianej mąki i energicznie wymieszać, żeby nie było grudek). Taki odrobinę wystudzony krem nakładać na babeczki, a na nim owoce.

3 komentarze:

  1. Tak, to moje ulubione babeczki, polecam i dziękuję za miły komentarz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te babeczki :-) słyszałam że tem krem jest rewelacyjny w smaku ale jeszcze go nie robiłam, czas to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń