środa, 20 sierpnia 2014

pizza meksykańska z salami

Bardzo lubię przygotowywać pizzę i wciąż szukam nowych inspiracji, co do składników, które mogę na niej umieścić. Nie wiem, czy podobną pizzę jada się w Meksyku, ale jej smak to delikatne nawiązanie do kuchni tego kraju. Posmakuje miłośnikom pikantnych smaków i wszystkim, których znudziła tradycyjna pizza. Smacznego:)

Źródło: http://talerzpokus.tv/przepis/pizza_meksykanska.html

 SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ PIZZY:
 2 szklanki mąki,
 1/3 kostki drożdży,
 2 płaskie łyżeczki cukru,
 pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
 kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, kilka łyżeczek keczupu,
 przyprawa do pizzy lub oregano, ostra i słodka papryka w proszku, sól, pieprz,
starta mozzarella lub inny ulubiony ser do zapiekania
ok 100g kiełbasy salami lub chorizo,
jedna duża papryka,
jeden mały por lub cebula,
kilka łyżek czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki

 Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać pół szklanki ciepłej wody, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym i odrobiną keczupu (nie za dużo!), posypać oregano lub przyprawą do pizzy oraz papryką w proszku. Cebulę lub pora przesmażyć z pokrojoną w kostkę papryką. Na cieście układać plasterki salami lub/i chorizo, odsączoną fasolę i kukurydzę, paprykę z cebulką. Posypać startym serem. Piec około 30 min. w 180 stopniach.

5 komentarzy:

  1. Nie jestem wielką amatorką pizzy, ale ta mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię meksykańskie smaki, twoja pizza robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza to jedno z wielu dań, gdzie możemy wykazać się fantazją. Lubię pizzę (a kto nie lubi?). Świetnie dobrałaś składniki. Taka właśnie by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko! wygląda perfekcyjnie! palce lizać.... z pewnością była pyszna..:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo tak! mniam mniam! uwielbiam takie meksykańskie smaki!

    OdpowiedzUsuń