wtorek, 26 sierpnia 2014

placuszki z kabaczka

Nigdy nie byłam wielką fanką kabaczka czy cukinii, ale muszę przyznać, że można z nich przygotować wiele pysznych dań. Świetnie sprawdzają się w leczo, zapiekankach, a nawet w delikatnych, wegetariańskich plackach. Dzisiejszy przepis to propozycja dotycząca właśnie takich, kabaczkowych placuszków. Smacznego:)

duży kabaczek (jeśli używamy cukinii, powinny być dwie duże sztuki)
dwie małe papryki - żółta i czerwona (może być też jedna duża)
por
ok. 3-4 łyżek mąki
2 jajka
ok 10 dkg startego żółtego sera
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie

Kabaczka i paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokroić w bardzo drobną kostkę.Warzywa połączyć z serem, przyprawami, mąką i jajkami, dobrze wymieszać. Jeśli ciasto będzie mało gęste, można dodać mąki. Łyżką formować placuszki i układać je na rozgrzanym oleju -warto najpierw usmażyć jedna porcję na próbę.

5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł :) takich placuszków jeszcze przyznam szczerze ani nie robiłam, ani nie jadłam, więc jak dostanę kabaczki wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszków z kabaczka jeszcze nie jadłam. Muszę to zmienić bo wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają... Myślę, że pasowałby do nich sos jogurtowy np. z koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wersji placków kabaczkowych nie próbowałam, oj kuszą mnie :)

    OdpowiedzUsuń