środa, 24 września 2014

kotlety mielone z papryką i fetą





Dzisiejszy przepis to propozycja na faszerowane kotleciki. Pyszne nadzienie to coś, co niezwykle odmienia smak każdego mięsa; powoduje, że zwykła potrawa wydaje nam się atrakcyjniejsza i smaczniejsza. Przy tym daniu należy tylko uważać, żeby do mięsa nie wsypać zbyt dużo soli, ponieważ słony smak kotleciki zawdzięczają już fecie. Smacznego:)

ok 400-500g mielonego mięsa wieprzowego,
mała, pokrojona w kosteczkę cebula ( uprzednio przesmażona),
mała bułka,
jajko,
sól, pieprz,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, granulowany czosnek,
bułka tarta,
ser feta,
czerwona papryka pokrojona w kostkę

 Bułkę moczymy w wodzie lub mleku i po chwili dokładnie odciskamy, łączymy z mięsem i cebulą. Dodajemy przyprawy do smaku, jajko i dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy z mięsa kulkę, spłaszczamy i na środek wkładamy kawałek sera feta i paprykę. W dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

11 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję, choć pewnie zastąpię mięso wieprzowe mięsem z indyka :)

    www.blondivy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Miła odmiana od zwykłego mielonego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem taka mała zmiana daje wielki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowa i pyszna wersja :) chętnie bym zjadła....

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super kotleciki :-) muszą być pyszne. Z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lepsza i pyszniejsza wersja mielonego :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Te kotleciki wyglądają wspaniale , są super apetyczne
    Kuszą ,kuszą z serem feta jeszcze nie robiłam ale dziękuję za inspirację
    zawsze to coś nowego .Przepis wart uwagi i wypróbowania
    Pozdrawiam milutko )

    OdpowiedzUsuń