środa, 10 września 2014

muffinki z jabłkami i kruszonką

Muffinki to chyba najłatwiejszy i najszybszy deser. Upiekłam ich już bardzo wiele, w różnych odsłonach i zawsze dziwię się, że tak szybko można upiec coś pysznego:) Dziś przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką, które możemy potraktować jako miniwersje szybkiej szarlotki. Smacznego:)

Źródło: książka ,,Muffinkowe poczęstunki"

2 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki grubo startych jabłek,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, gałki muszkatołowej i ewentualnie kardamonu,
na kruszonkę:1/4 kostki schłodzonego masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego


Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować. Dodać jabłka, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremek (wypełniamy do 2/3 wysokości). Przygotować kruszonkę: masło posiekać z cukrami. wsypać mąkę i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch muffinek. Piec ok.25 min w temp 190 stopni.
UWAGA: z tej ilości składników na kruszonkę, powstaje jej więcej, niż potrzebujemy na muffinki. Możemy schować resztę do lodówki i użyć do innego wypieku, lub też, gdy nie potrzebujemy jej aż tyle, zmniejszyć ilość składników do naszych potrzeb.

6 komentarzy:

  1. Takich muffinek jeszcze nie jadłam. Wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadam na kilka takich pyszności do Ciebie Natalko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak muffiny uwielbiam to wersji z jabłkami jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne, ale mi narobiłaś apetytu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie :) Dziękuję za komentarz na blogu.

    Będzie mi bardzo miło jeśli staniesz się unikalnym obserwatorem mojego bloga:
    www.blondivy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Małe pychotki :) u mnie też jest jeden przepis na takie mini szarlotki, ale bez kruszonki :) uprościłam sobie sprawę :)

    OdpowiedzUsuń