piątek, 12 września 2014

schab po neapolitańsku

Dzisiejszy przepis to najpyszniejsze danie ze schabu, jakie miałam okazję spróbować. Nie wiem, czy w Neapolu faktycznie jada się to danie,ponieważ podczas wizyty w tym pięknym mieście zjadłam tylko smaczną pizzę:) Takie mięso podane w towarzystwie aromatycznego, pomidorowego sosu i makaronu na pewno jednak przypomina mi wakacje we Włoszech. Polecam,, smacznego:)

Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/schab-po-neapolitansku.html

 około 600 gramów schabu bez kości pokrojonego w plastry
2 papryki
200 gramów pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
cebula
1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano lub mieszanki ziołowej do pizzy

 Schab umyć, osuszyć. Mięso podsmażyć z czosnkiem na głębokiej patelni, zalać wrzątkiem lub bulionem tak, by płyn przykrywał mięso, przyprawić, gotować pod przykryciem około 40 minut.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć.Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju, co wcześniej mięso z czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do sosu. Kiedy schab będzie już miękki, uzupełnić sos wodą, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawić.

10 komentarzy:

  1. łał! wygląda przepysznie! kiedy ja ostatnio jadłam schab...

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji schabu jeszcze nie znałam. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, chętnie go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  4. o proszę! wspaniały pomysł na schab :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koljejny przepis do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis :) Zapisuję, na pewno kiedyś się przyda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis - takiego schabu nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Schab wspaniały i aromatyczny od samego patrzenia już ślinka leci
    Ech zjadłabym porcyjkę ) Pycha

    OdpowiedzUsuń