niedziela, 5 października 2014

makaron po florencku




Florencja to jedno z piękniejszych włoskich miast, z którego mam wiele pięknych wspomnień. Kiedy zobaczyłam, jak Laura Vitale przyrządza to danie w swoim programie, wiedziałam, że prędzej czy później je przygotuję. Wykorzystałam do niego przepyszne (ale niestety w tym roku już ostatnie) pomidorki koktajlowe z działki moich rodziców. Sos do makaronu jest pyszny, kremowy i delikatny, powinien posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem. Smacznego:)



dla 2 osób:
podwójna pierś z kurczaka,
ok. 3 ząbków czosnku,
3 łyżki mąki
3/4 szklanki bulionu
3/4 szklanki śmietanki (kremówki lub 18%)
pół szklanki startego parmezanu
ok. 100-150 g szpinaku
pomidorki koktajlowe (ok.15 sztuk)
ok.200-250 g makaronu kokardki

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, obtoczyć w mące i przesmażyć. Gdy będzie prawie gotowe, w osobnym garnku możemy zacząć gotować makaron. Kurczaka zdjąć z patelni, odłożyć na bok, a na tej samej patelni przesmażyć szybko czosnek. Zalać bulionem, zredukować go o połowę (poczekać, aż wyparuje), dodać szpinak i pomidorki, cały czas mieszając (szpinak bardzo szybko zrobi się miękki i zmniejszy swoją objętość). Dorzucić gotowe mięso, zalać śmietanką, doprawić, wsypać parmezan, poczekać aż sos troszkę zgęstnieje. Zalać makaron i od razu podawać.





18 komentarzy:

  1. pyszny obiadek:) szpinak, makaron i pomidory - wszystko co kocham :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm .. makarony mogłabym jeść codziennie. Twój wygląda bardzo, bardzo pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi i wygląda smacznie :) a mnie do szpinaku nie trzeba przekonywać :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego makaronu, jeszcze nie próbowałam ,danie rewelacyjne ,bardzo udane kolorowe i pożywne
    Przepięknie i bardzo smakowicie )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Florencja jest piękna, jedno z piękniejszych miast, które odwiedziłam :-) i Twój makaron musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak i makaron-cudowna kombinacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubimy makarony. Takiej wersji jeszcze nie jedliśmy, więc dzięki za kolejny przepis do kolekcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja dziś mam tylko pomidorową, chętnie spróbowałbym Twojego dania ze szpinakiem, pozdrawiam Cię Natalio :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę musiała spróbować zrobić ;))

    Pozdrawiam, Julita
    http://crimson-moon2000.blogspot.com/2014/10/126.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny post! Smaczne jedzenie to moja wielka słabość :P
    Będę obserwować :)
    Zapraszam również do obserwacji mojego bloga:

    ---> firogma.blogspot.com

    oraz polubienia mojej strony na facebooku:

    ---> Firogma Facebook

    Z góry dzięki i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały blog,pyszne dania i na pewno z niejednego przepisu skorzystam
    Będę tu zaglądała/obs.
    Pozdrawiam
    http://fashionfoto55.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Na taki sposób makaronu jeszcze nie jadłam. Ale wygląda bardzo zachęcająco, ja jako fanka makaronów z chęcią bym tego skosztowała. Mogę prosić o porcyjkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny makaronik. Uwielbiam makarony :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny blog:) na pewno skorzystam z niejednego przepisu, jednak bede musiala zmodyfikowac je pod siebie - nie korzystam z mąki pszennej, smietany, unikam cukru, itd. ale na pewno uda mi się cos pokombinowac:)

    obserwuje:)

    och-no-sugar.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Oooo jak kolorowo :) Pięknie.
    Dziękuję za zaproszenie :) Pozdrawiam!
    niby-nic.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń