sobota, 25 października 2014

najprostsze ciasto jogurtowe (odmierzane kubeczkiem)

To ciasto jest naprawdę najprostsze na świecie, a przepis ten jest niezwykle popularny we Francji, Włoszech i Maroku. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki kilka razy wymieszać łyżką, a przedtem pamiętać o tym, że do odmierzania składników ma nam posłużyć kubeczek po jogurcie. Ja wykorzystałam małą kwadratową foremkę (25x25), ale można też wlać ciasto do keksówki lub małej tortownicy (20 cm średnicy). Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-pound-cake/

jogurt naturalny o pojemności 170-180 g (kubeczek po jogurcie posłuży do odmierzania reszty składników),
kubeczek oleju,
3 kubeczki mąki,
2 kubeczki cukru,
3 jajka,
skórka z jednej cytryny,
szczypta soli,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na lukier: kilka łyżek cukru pudru plus odrobinę wrzącej wody, wiórki kokosowe

 Mąkę, skórkę i proszek wymieszać, W drugiej misce połączyć trzepaczką resztę składników, połączyć wszystkie składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a po ostudzeniu lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

34 komentarze:

  1. Ciasta na jogurcie to jedne z moich ulubionych ciast, takie miękkie i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wyśmienicie,wyrósł znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  3. takie proste, a jakie efektowne! pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie opisałaś, nazwałaś i ... upiekłaś to ciasto. Na pewno nie zapomnę takiej proporcji do wypieku tego ciasta. Przyda się. Fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta bardzo lubię proste a bardzo smaczne i efektowne ..Ostatnio własnie lubię ciasta bez kremów ,przede wszystkim nie są tak kaloryczne
    Twoje ciasto na pewno smakuje wybornie ,zapiszę ten przepis..Pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo rzadko robię z kremem, no chyba że tarty:) najbardziej lubię właśnie takie proste, domowe, ucierane ciasta:)

      Usuń
  6. Wszystkie Twoje dania wyglądają przepysznie! :) Ale mi smaku narobiłaś na takie ciasto :)
    Bardzo Ci Dziękuję za napisanie posta, bardzo świadomie dbasz o swoje włoski :) Świetny post :) Dziękuję jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalio super przepis, już go sobie zapisałam :-) ciacho wygląda pyszne i z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. prosto i smacznie :) to jest to co kocham najbardziej !

    OdpowiedzUsuń
  9. ale wyrósł! Proporcje opisane świetnie ;) Dzięki, mam nadzieję, ze skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja dziś robiłam ciasto na maślance, na jogurcie spróbuję w przyszły weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znam je i szczerze uwielbiam. Jest proste w wykonaniu, pyszne i zawsze wychodzi. Cudownie u Ciebie wygląda. Poproszę kawałeczek do śniadanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podobny przepis do mojego, tyle, że ja robię z tego babkę jogurtową. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. znam ten przepis czesto robie :)
    mozesz kliknac u mnie w ostatnim poscie jesli to nie problem :*
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/10/cookies.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo kusząco wygląda,szkoda tylko,że nie będę mogła go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne są takie proste przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pięknie się prezentuje :) na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rzeczywiście wygląda na mega proste :D
    Takie są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam to ciacho jest przepyszne !

    OdpowiedzUsuń
  19. robiłam go już dawno, dawno, musze sobie odświeżyć ten przepis :-))

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj takie ciacho to ja bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam ochotę na taką smaczną prostotę! Tak, własnie tego mi teraz trzeba!

    Pozdrawiamy i zapraszamy do nas.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kolejny dowód na to, że najprostsze jest najlepsze:)
    My lubimy takie przepisy i takie ciasta.Pozdrawiamy cieplutko::)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dzięki za przepis. Nie dodajesz cukru? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, dodaję:) przepis już poprawiony, dziękuję za zwrócenie uwagi na ten błąd i pozdrawiam:)

      Usuń
  24. Mam ochotę na takie ciasto :) Może zrobię je niedługo

    OdpowiedzUsuń
  25. Zamiast jogurtu naturalnego dodałam jagodowy i chyba troszke za mało bo ciasto bylo za suche, do tego zamiast skórki z cytryny dodałam skarmelizowana skórke z pomaranczy i chyba tez troszke za duzo :/ do tego napisalas olej - miałam jedynie oliwe z oliwek i ja dodalam... dla mnie spoko ale mój chłopak czuje posmak oliwek i w ogole mu nie smakuje..ach jeju chyba kiepska ze mnie kucharka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie wybrane dodatki mogły zdecydowanie zmienić smak i strukturę ciasta - oliwy z oliwek raczej nie dodajemy do ciast, ponieważ ma bardzo wyrazisty smak, który niezbyt pasuje do deserów:) Naturalnego jogurtu też nie zmieniałabym na owocowy. Na przyszłość radzę używać oleju o neutralnym smaku na przykład rzepakowego, słonecznikowego czy z winogron, a jeśli jogurt to tylko naturalny lub grecki, ew. kwaśna śmietana. Pozdrawiam:)

      Usuń