piątek, 24 października 2014

zupa z dynią i cappelletti oraz wytrawne muffinki z serem, boczkiem i szczypiorkiem


Wraz z chłodniejszymi dniami nadszedł czas idealny na zupy. Dziś propozycja na jesienną zupę z dodatkiem dyni i włoskich pierożków cappelletti, które możemy zastąpić innym, podobnym produktem (na przykład tortellini). Takie danie jest bardzo sycące, w sumie nie potrzeba do niego żadnych dodatków, ale u mnie w domu jest już tak, że do każdej zupy przygotowuję jakąś przekąskę. Tym razem były nią wytrawne muffinki, które możemy potraktować jak trochę inne minikanapeczki. Najlepsze na ciepło, smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/butternut-squash-soup/

 podłużna dynia,
około 6-7 szklanek bulionu drobiowego (ilość zależy od tego, jaką gęstą chcemy mieć zupę),
kilka łyżek koncetratu pomidorowego (do smaku),
mała marchewka lub dwie,
mała pietruszka lub dwie,
posiekana natka pietruszki,
dwa ząbki czosnku,
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
małe opakowanie cappelletti lub tortellini z dowolnym nadzieniem

 Dynię, marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na większe kawałki. Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki i szybko przesmażyć. Dodać warzywa, obsmażyć, zalać bulionem, dodać przyprawy, natkę pietruszki i gotować do miękkości warzyw. Na końcu dodać koncentrat. Przed podaniem zupy wrzucić do niej cappelletti i gotować minutę.

 Źródło: książka ,,Muffinkowe poczęstunki"

 2 szklanki mąki,
8 dag startego żółtego sera,
15 dag wędzonego boczku,
szklanka mleka,
10 dag masła,
2 jajka,
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
łyżeczka musztardy,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta czarnego pieprzu

 W jednej misce połączyć przesianą mąkę, proszek, sodę, ser, sól i pieprz. W drugiej mleko, jajka, musztardę oraz stopione i wystudzone masło. Zawartości obu misek połączyć, a następnie delikatnie połączyć ze szczypiorkiem i uprzednio przesmażonymi kawałeczkami boczku. Ciasto przełożyć do natłuszczonych foremek, piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni.

22 komentarze:

  1. Bardzo fajny na dodatek do zupy :D Przeważnie dodaje się pieczywo a tu muffinki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No prosze jakipyszny zestaw obiadowy, bardzo mi się podobają te muffinki :-) a zupkę poproszę jutro na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super! osobiście uwielbiam wytrawne muffiny pakować ze sobą do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki pyszny obiad :) Ja się piszę na taki zestaw. Kiedy patrzę, to już mi smakuje i oko cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam zupy z dyni ! A muffiny, jutro chyba będą u mnie, ale wersja na słodko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana narobiłas mi.apetytu:)
    Dodaje do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki super zestaw :) Muffinkę bym zjadła chętnie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm.. na bogato u Ciebie :) tutaj muffinki, tutaj zupka.. mniam! Rozgrzewająca i sycąca musi być bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, no, no! TAkie połączenie wydaje mi się idealne. Chcę taki zestaw obiadowy na dziś! Pysznie wygląda i na pewno smakuje wybornie :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupę dyniową robię często i bardzo lubię. Zaintrygowałaś mnie tymi muffinkami. Oj, zjadłabym)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam zupy z dyni :)ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ mam ochotę na taką muffinkę!!! :) Przecież to musi być genialne.

    OdpowiedzUsuń
  13. nie robiłam jeszcze takiej zupy;) muszę spróbowac;]

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. zupka palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajny obiad, idealny na takie chłody!

    OdpowiedzUsuń