listopada 12, 2014

amerykańskie bułeczki - dinner rolls

Już od dawna przymierzałam się do mojego pierwszego, domowego pieczywa. Na pierwszy raz wybrałam proste, amerykańskie bułeczki, które muszą się udać:) W Ameryce każdy ma na nie własny przepis, ale zawsze muszą one być miękkie, puchate i połączone po upieczeniu. Nie są bardzo słodkie, ale delikatny, słodki smak na pewno jest w nich wyczuwalny. Myślę więc, że najlepiej będą pasować z dżemem, powidłami, nutellą lub innym słodkim smarowidłem. Przepis jest tak prosty i nieskomplikowany, że na pewno posłuży mi jako baza do innych bułeczek, na przykład z nadzieniem. Następnym razem zmniejszę ilość cukru i zrobię je bardziej wytrawne, tez powinny być pyszne. No i postaram się, żeby były równe kształtem:P  Smacznego:)

Źródło:http://www.wielkiezarcie.com/recipe48122.html

15 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suchych,
szklanka ciepłej wody,
1/4 szklanki cukru,
2 łyżki masła (miękkiego),
jajko w temperaturze pokojowej
3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
łyżeczka soli

 Rozczyn z drożdży: W misce połączyć drożdże, wodę, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objetości (okolo 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, cukier, jajko, masło i sól. Wyrobić ciasto na gładko (nie może się kleić) i zostawić pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 15 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach okolo 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec bułeczki około 20-25 minut lub do zrumienienia.


31 komentarzy:

  1. wyglądają niesamowicie, dziękuję za przepis!

    zapraszam do siebie i obserwowania

    http://blogmanekineko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wyglądają, lubię takie wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki bardzo lubię a szczególnie moje dzieci. Takich jednak nie robiłam w zasadzie to robię tylko jedne ale tych też spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to cudownie :) Mmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. super wygladaja idealne na wloskie sniadanko!
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/11/buy-2-get-1-60-off.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie! Aż czuję ich zapach ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają na bardzo apetyczne, idealne na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Brawo, fantastyczne buły. Z chęcią bym jedną zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam mniam ! ale kochana kusisz ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie wyrosły:) jestem akurat przed obiadem, więc na ich widok aż mi ślinka pociekła:P

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności widzę na zdjęciach :) Nigdy nie piekłam swoich bułeczek :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności tworzysz.Muszę też zrobić takie bułeczki.
    Pozdrawiam :)
    http://fashionfoto55.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Amerykańskie <3
    Ciekawa jestem, czy tak ładnie wyrosłyby z innym cukrem np. ze stewią.

    OdpowiedzUsuń
  14. oj muszę zrobić ♥
    mm... pyszności :)

    http://m-inis.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak dobrze, że ten przepis się tu pojawił, długo go szukałam i nie mogłam znaleźć ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tym razem nie w moim guście wolę bułeczki z ziarnem,ale chętnie przygarne przepisy na coś czekoladowego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapamiętam i postaram się w najbliższym czasie coś wrzucić:)))

      Usuń
  17. jak na pierwsze pieczywo - rewelacja! wyszły Ci bardzo kształtne i rumiane, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. no,no,no.. pięknie ci wyrosły i zarumieniły się :)
    Do powideł idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszą być pyszne! Ja czasem piekę chleb czy bułki :) Ale ostatnio co raz rzadziej.... :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pysznie wyglądają! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. To już wiem co będę jutro robiła cały dzień :) Bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  22. chciałam je kiedyś upiec ;)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Pycha na śniadanko :) dodałabym cynamon bo lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak malowane te bułeczki bardzo apetyczne ,tez zjadłabym taką bardzo je lubię ...

    OdpowiedzUsuń
  25. Ładnie wyglądają :). Myślę, że spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger