wtorek, 11 listopada 2014

białe rizotto

Już od dawna chciałam przygotować rizotto - na pierwszy raz wybrałam podstawową, białą wersję tego dania, oczywiście z przepisu Laury Vitale:) Kiedy nauczymy się przyrządzać danie w ten sposób, łatwo będzie je modyfikować, dodając inne składniki (np. grzyby, kurczaka czy owoce morza). Według Laury, idealne rizotto musi miec tzw. efekt fali - kiedy przejedziemy po nim drewnianą łyżką, nie może zostać po niej śladu, ryżowa masa musi powoli spłynąć na swoje miejsce. Tym sposobem rizotto nie będzie za rzadkie, ani za gęste:) Ponadto powinniśmy je podać na ciepłym talerzu. Smacznego:)

http://www.laurainthekitchen.com/recipes/white-risotto/

dla 2-3 osób:

posiekana mała cebula,
1/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
szklanka ryżu do rizotto (Arborio),
3/4 szklanki białego wina,
4-5 szklanek wrzącego bulionu (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał) ,
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki startego parmezanu,
3 łyżki masła,
sól, pieprz, natka pietruszki

Cebulę i seler podsmażamy, dodajemy czosnek i mieszamy, aż wszystko będzie szkliste (około minuty). Dorzucamy surowy ryż, mieszamy go z warzywami i oliwą, dodajemy wino i redukujemy (około minuty). Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolewamy kolejną chochlę i wciąż mieszamy. Postępujemy tak, aż do momentu, kiedy ryz będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Gdy będzie prawie gotowe, ściągamy z gazu, dodajemy ostatnią łyżkę płynu, doprawiamy, dorzucamy parmezan i masło, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut. Posypujemy posiekaną natką i natychmiast podajemy.

31 komentarzy:

  1. mmm... risotto pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Risotto lubię więc chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota uwielbiam risotto :)
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/11/buy-2-get-1-60-off.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze żadnego ! Niewybaczalne! Zacznę od białego :) Pasują mi składniki, tylko selera nie lubię czy można dodać jakis zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz go dodawać, daj znać, jak wyjdzie, pozdrawiam:))

      Usuń
  5. Uwielbiam risotto <3
    Zazwyczaj dodaję szpinak i pieczarki ;)
    Pozdrawiam :*
    ewelaina.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze kiedyś wypróbować Twojej wersji, brzmi pysznie:)

      Usuń
  6. Szczerze powiedziawszy, to ja jeszcze nigdy nie jadłam rizotto :) Ale wygląda bardzo smacznie :) Świetny przepis :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Teez musze kiedyś to przygotować. Jak narazie cannelloni juz w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, daj znać, czy posmakowało, pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Wyszło genialne:) wszystkim smakowało:)

      Usuń
  8. Risotto lubię więc taką wersję chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znowu muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam risotto! Właśnie w tej chwili robię z kurczakiem, pieczarkami i pietruszką :)) będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam
    Obserwuję Twojego bloga.
    Czy mogłabym prosić o poklikanie w linki do ubrań z sheinside?
    http://suzies-drawings.blogspot.com/2014/11/11-11-2014.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię dania z ryżu a Twoje risotto wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno już risotto nie jadłam, kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmmm... Ależ to jest apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Przygotowanie dobrego risotto to sztuka. Widać Tobie udało się to znakomicie. I smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeeejku ucieszył mnie towj komentarz. Az mam ochote porobić wiecej zdjec :)
    Chyba nie podałam nigdzie swojego maila wiec podam ci tu: fafelek1@vp.pl
    Spróbuje narysować w ciagu tego tygodnia. Jak skoncze to dam ci znac :)

    http://obiektyw-mym-okiem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie wiem czy dam radę to ugotować poprawnie, ale spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. szczerze uwielbiam, ta kremowa konsystencja... bajka!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne danie ,na pewno smaczne uwielbiam takie potrawy)

    OdpowiedzUsuń