czwartek, 13 listopada 2014

klopsiki w stylu marokańskim

Zostało mi trochę kuskusu i oliwek z mojej ostatniej sałatki w stylu marokańskim. Strasznie nie lubię marnować jedzenia, postanowiłam więc wymyślić kolejne danie inspirowane kuchnią marokańską, a co za tym idzie wykorzystać pyszne resztki. Tak powstały dzisiejsze klopsiki:) Do zrobienia sosu możemy użyć dowolnego pomidorowego produktu np. przecieru, passaty czy pomidorów w puszce. Smacznego:)

na klopsiki:

ok. 500 g mielonego mięsa,
około pół szklanki kuskusu (przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu),
jedna namoczona bułka lub kilka łyżek bułki tartej,
jajko lub dwa,
przesmażona cebula,
kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, kolendra, natka pietruszki (przyprawy można zastąpić ulubionymi przyprawami do mięsa mielonego),

na sos:

około szklanki przecieru pomidorowego,
cebula,
natka pietruszki,
garść oliwek,
sól, pieprz

Do mięsa dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Uformować małe klopsiki i przesmażyć, odstawić na bok. Na patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę, wlać przecier, poczekać, aż troszkę zgęstnieje i doprawić do smaku. Dołożyć klopsiki i dusić krótko do miękkości. Przed podaniem do sosu dorzucić oliwki i posypać natką pietruszki.



29 komentarzy:

  1. świetny blog ! ♥
    Jestem u Ciebie chyba po raz pierwszy prawda? I na pewno nie ostatni :)
    w wolnej chwili zapraszam do mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad! Z czym podajesz te klopsiki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zjedliśmy trochę mało po arabsku, bo z ziemniakami - na nie tez przyszedł już czas:P ale można je podać z ryżem, kuskusem albo z tradycyjnym marokańskim chlebkiem:)

      Usuń
  3. Natalio ale pyszności :-) zapisuje sobie przepis bo bardzo mi przypadł do gustu i wyczaruje takie smakowite danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tutaj wchodzić, bo można znaleźć pełno inspiracji! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wyglądają Twoje klopsiki, mam trochę kuskusu wolnego, skorzystam więc :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno są pyszne!

    _______________________
    fashion nowości listopadowe na
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis. Klopsiki zawsze się sprawdzają zwłaszcza w takim sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też nie lubię marnować jedzenia, żebym jeszcze potrafiła wymyśleć takie cudne danie...

    OdpowiedzUsuń
  9. super, ja też nie lubię marnować jedzenia, zawsze coś z tych resztek powstaje smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Klopsiki lubię i chętnie robię. Ale przepisu z kuskusem nie znałam. Wypróbuję przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają obłędnie !!
    jestem przed obiadem, dostałam ślinotoku :P

    OdpowiedzUsuń
  12. O jak ja dawno nie jadłam klopsików! Zrobiłaś mi na nie chętkę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo często u mnie w domu na obiad pojawiają się takie klopsiki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pysznie wyglądają. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z takim sosem każde danie wygląda pysznie. ;]

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis niesamowity, bardzo w moich smakach , wygląda apetycznie , pyszności ,mniam:) muszę go wypróbować koniecznie :)

    buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie tu pyszności !!!ależ te klopsiki prezentują się smacznie ,pysznie się zapowiada ,na pewno są wyjątkowe w smaku .....
    Tylko zajadać,zrobiłam się głodna ...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. danie stworzone dla mnie, bo uwielbiam takie klopsiki w różnych sosach z różnymi dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
  19. O kurczę wyglądają apetycznie, robiłam podobne tylko z ryżem, muszę wypróbować wersję z kus kusem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. NA PEWNO ŚWIETNIE SMAKUJĄ
    http://topgala.blogspot.com/2014/11/spodenki-diy.html NOWY POST ZAPRASZAMY

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny post! Szczerze mówią to mam ochotę je zjeść ! :)
    Jeżeli ci się spodoba mój blog, zaobserwuj, dopiero zaczynam:((

    http://melbrix-magazine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię połączenie kuskusu i klopsików :)

    OdpowiedzUsuń
  23. bylam w maroku i kuchnia marokanska bardzo przypadla mi do gustu!
    zapraszam na konkurs wygraj plaszczyk bedzie mi milo jak wezmiesz udzial
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/11/oasap-cap-coat-giveawaywygraj-plaszczyk_15.html

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak mi się podobają te klopsiki! Muszą smakować obłędnie, szczególnie w taki dzień jak dziś - zimno, ciemno i do domu daleko! :)

    OdpowiedzUsuń