środa, 19 listopada 2014

pasta a'la puttanesca

U mnie znów w kuchni rządzą Włochy:) Tym razem jest to pikantny makaron bez dodatku mięsa. Na temat tego, skąd wzięła się nazwa tego dania, powstało we Włoszech wiele legend. Jedna z nich mówi o tym, że tym daniem kusiły swych klientów włoskie prostytutki;) Nie wiem, czy to prawda, ale jedno jest pewne - danie jest pyszne, zwłaszcza wtedy, kiedy mamy ochotę na wegetariański obiad i nie boimy się ostrych smaków. Smacznego:)

Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/spaghetti-alla-puttanesca/

dla 2 osób:

ok. 250 g makaronu,
2 fileciki anchois (te pakowane w oleju),
3 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki,
2 łyżki kaparów,
pół szklanki czarnych oliwek,
duża puszka pomidorów,
sól, pieprz, świeża bazylia, płatki chilli lub ostra papryka w proszku

Na patelni przesmażyć czosnek i anchois, aż fileciki się rozpadną (jeśli używamy płatków chilli, tez należy je teraz wrzucić). Dodajemy pomidory, kapary i oliwki. gotujemy około 10 minut, aż sos troszkę zgęstnieje. W tym czasie możemy ugotować makaron. Sos doprawić - musi być pikantny. Dodać posiekaną świeżą bazylię i ugotowany makaron, dokładnie wymieszać go z sosem. Można posypać startym parmezanem.





33 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :) mogę wpaść i spróbować? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. :) Miła odmiana dla makaronu z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. włoskie smaki :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie :-) makaron i sos to coś co kocham :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi bardzo smacznie, ja jednak wolałabym wersje bez kaparów. Muszę kiedyś spróbować zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie. A legenda na temat nazwy tego dania rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejna pyszność której muszę wypróbować.Z pewnością skorzystam z rady i może też posypie startym parmezanem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo pysznie :) poproszę porcję :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem wielką fanką takich makaronowych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Makaron i sos pomidorowy z dodatkami zawsze smakuje. Ale, żeby aż tak urozmaicić? Pysznie wyszło, jak widać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak smakują kapary? :D Nie mam pojęcia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że nie muszą one posmakować każdemu - mają bardzo wyrazisty, słono-kwaśny smak:)

      Usuń
  12. bardzo lubię włoską kuchnię, jest tak prosta a tak smaczna zarazem :-) świetny makaron :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. zmienila bym tylko oliwki bo jakoś ostatnio za nimi nie przepadam :P
    Całość za to wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię wszystkie dania z makaronem. To wygląda świetnie i zawiera wszystko, co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  15. haha genialna nazwa xD
    puttana to po wlosku kobieta lekkich obyczajow.
    Pozdrawiam z Italii i zapraszam do wspolnej obserwacji :)

    OdpowiedzUsuń
  16. aż zgłodniałam :)
    pozdrawiam cieplutko :)) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. haha nie znałam tej legendy :) ale makaron z sosem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pyszni, mimo, że nie lubię oliwek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, za również dodaję do obserwowanych i będę wpadała :D

      Usuń
  19. Wygląda przepysznie, uwielbiam wszelkiego rodzaju makaron :D
    Pozdrawiam :*
    ewelaina.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Spróbuję coś takiego zrobić! Ciekawe co mi wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam wszelkie dania z makaronem. ;D

    OdpowiedzUsuń