sobota, 22 listopada 2014

schab pod beszamelem

Przepis na ten pyszny, zapiekany w kremowym sosie schab jest pomysłem Pascala Brodnickiego. Moją małą modyfikacją było to, że rozbiłam plastry schabu - zależało mi na tym, żeby szybciej się usmażyły:) Poza tym polecam przyprawić mięso ulubionymi przyprawami do schabu, na przykład suszonymi ziołami, granulowanym czosnkiem i cebulą, papryką w proszku. Smacznego:)

Źródło:  http://kuchnialidla.pl/product/Schab-zapiekany-pod-beszamelem-z-pieczarkami

ok. 6-7 plastrów schabu,
ok. 150 g pieczarek,
mała cebula,
dwa ząbki czosnku,
ok. 150 g startego sera (u mnie mozzarella i parmezan),
sól, pieprz, ulubione przyprawy do schabu

na sos beszamelowy:
2 szklanki mleka,
2 czubate łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mięso rozbijamy na cienkie plastry (niekoniecznie), przyprawiamy i smażymy na patelni. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, przesmażamy z posiekaną cebulką i czosnkiem. Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, szybko mieszamy trzepaczką, aż zrobi się zasmażką. Zdejmujemy na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy na ogień, mieszamy do czasu zgęstnienia i przyprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo mięso,pieczarki, sos i ser. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.


24 komentarze:

  1. Fajny pomysł na schab, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo ale smakowicie! Muszę kiedyś wypróbować przepis. :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalio rewelacyjne danie :-) wygląda pysznie, z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to smacznie, narobiłaś mi apetytu :)
    Pozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy schab, ciekawe urozmaicenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie wykwintne. Sos beszamelowy jest królem sosów i to właśnie on dodaje smaku potrawom mięsnym. Wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda :) Nie wiem skąd ty znasz takie przepisy,ale z większością spotykam się po raz pierwszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabieram jeden kawałek na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam mniam!
    jeśli możesz to poklikaj w kilki w poście u mnie!
    http://panmalofel.blogspot.com/2014/11/pizza-slut-adidas-superstar.html

    OdpowiedzUsuń
  10. W takiej postaci schabu to ja jeszcze nie jadłam :) z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dość, że uwielbiam schaby, mięso wszystko co ze zwierząt- straszna jestem XD to jeszcze takie połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jestem fanką mięsa, więc to raczej nie dla mnie ;)
    Jednak moja rodzina preferuję mięsa w takim stylu...
    Sama zresztą nie zrobiłabym tego, moje ręce nadają się tylko do jedzenia :D
    Pozdrawiam

    http://kitty-mycat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. fajny pomysł na schabowe inaczej :) a przepisy Pascala bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Schabik mniammmmm,przepyszne danie dopracowane w każdym calu
    Palce lizać ..u Ciebie wciąż same pyszności.....

    OdpowiedzUsuń
  15. Matko kochana! Ale pyszności, zapisuję Twój blog u mnie, będe częściej wpadać na pyszne jedzenie :*

    OdpowiedzUsuń