sobota, 1 listopada 2014

pstrąg łososiowy pieczony z salsą pomidorową

Ciągle szukam nowych przepisów na dania rybne. Najbardziej lubię rybę z piekarnika, dlatego kiedy zobaczyłam, jak jedna z blogerek przyrządza ją z pomidorami, wiedziałam, że będę musiała wypróbować jej propozycję. W oryginale danie przygotowane było z łososia, ale pstrąg łososiowy również sprawdza się tutaj idealnie. Smacznego:)

Źródło: kotlet.tv

pstrąg łososiowy - 2 filety,
2 pomidory,
kilka listków świeżej bazylii,
2 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, oregano,
opcjonalnie 2  łyżeczki octu jabłkowego

Pomidory obieramy ze skorki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy oliwę, posiekaną bazylię, rozgnieciony czosnek i przyprawiamy.  Odstawiamy na około 30 minut. Pstrąga myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na wierzch ryby kładziemy salsę pomidorową i ewentualnie skrapiamy octem jabłkowym. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.

30 komentarzy:

  1. No, no. Co za pyszności. Wiele tu u Ciebie naprawdę ciekawych inspiracji. Salsa pomidorowa, rybka- czy może być coś lepszego? Mniam :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba. świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znoszę żadnych ryb ;p

    WYGRAŁAŚ ROZDANIE U NAS NA BLOGU PROSIMY O KONTAKT
    http://matiaga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę mężowi pokazać Twoje przepisy <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie, zdrowo, kolorowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i kolorowo, świetne danie :-) lubię taką rybkę i bym zjadła z apetytem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie :)

    http://voanni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Hello!
    Congratulations!
    Welcome to your blog is to accept, in the "International Directory Blogspot"
    Division No. 1320 POLAND
    I wish you a great day
    friendly
    Chris

    On the right side (see green) a list of country! By clicking on it you'll see the list of blog this country! And so the ability to communicate and interact with them. Language problem? Use the Google translator!

    thank you
    I give you badges for your blog http://nsm05.casimages.com/img/2012/07/12/12071211040212502810092867.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/06/12090603083012502810288938.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/09/21/12092110155912502810343002.gif
    http://nsm08.casimages.com/img/2014/09/02/14090209425712502812494399.jpg

    Placing the badge on your blog entitles the status of "VIP"

    Our site does not ask for money! The activity is only friendly
    Please: Made know the "directory" after your friends POLAND
    "Unity makes strength"
    For other bloggers just register
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pstrąg i pomidory-już lubię tę parę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada imponujaco!
    uwielbiam ryby <3


    zapraszam: gertrama.blogspot.com
    obserwujemy? odp u mnie ;*

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ryby, ale w ten sposób jeszcze nie próbowałam:) trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki obiad to bym zjadła z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  13. smakowicie :)
    obserwujemy? jeśli tak zaobserwuj i napisz u mnie w komentarzu na 100% się odwdzięczę!
    http://hepimiau.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam rybę i uwielbiam pomidory, to danie musiałoby mi smakować :-)))

    OdpowiedzUsuń
  15. ale pysznie wyglądaaa ;D

    Może wspólna obserwacja? Daj znać u mnie:
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo smacznie, apetycznie i z pewnością jest pyszne,cieszy podniebienia,pięknie podane .....
    Pstrąga, smaku nie znam ale Twój ,przepis kusi muszę wypróbować ...Pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie dania-zapisuję sobie Twój post w zakładkach :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ pięknie się prezentuje :) narobiłaś mi smaka na rybkę ;).

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię połączenie ryb z pomidorami. Jest tyle wyrsji i smaków. Ty zrobiłaś pysznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. pomidory i ryba to jak dla mnie idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam tę rybkę z ryżem i brokułami (nie dałam tylko octu)
    i wyszło pyszne, lekkie danie. SUPER SMACZNE POLECAM
    i dzięki za przepis będę do niego wracać !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że danie smakowało! Polecam się na przyszłość i pozdrawiam serdecznie:))

      Usuń