sobota, 8 listopada 2014

tarta z jabłkami

Na stronie kotlet.tv znalazłam wiele pysznych przepisów na tarty, zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Tym razem zainspirowałam się pomysłem na prostą tartę z jabłkami i cynamonem. Kremówkę potrzebną do sosu możemy zastąpić śmietanką o niższej zawartości tłuszczu lub jogurtem naturalnym, ale ja tych wersji nie próbowałam. Przy tym przepisie ważne jest, aby dobrze podpiec spód do tarty, ja podpiekam ją prawie całkowicie, potem dokładnie smaruję białkiem i dopiero wtedy wlewam sos - tym sposobem ciasto na pewno nie nasiąknie i nie zrobi się zakalec. Smacznego:)

Źródło: kotlet.tv

kruchy spód (składniki muszą być zimne!):
180 g mąki,
100 g masła,
2–3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru z wanilią,
jajko

wierzch:
2–3 jabłka,
2 jajka,
100 g cukru pudru,
łyżka cukru waniliowego,
łyżeczka cynamonu,
2/3 szklanki śmietany kremówki,
1–2 łyżki mąki,
białko jednego jajka

 Posiekać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło (musi być w małych kawałeczkach), dodać jajko i zagnieść.Schować do lodówki na 30 minut, a potem rozwałkować między foliami. Wylepić formę do tarty (można znów schłodzić), obciążyć fasolkami i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 15 minut z obciążeniem, zdjąć papier z fasolkami i piec jeszcze 10 minut (czas pieczenia zależy jednak od piekarnika, w moim spód piekł się trochę dłużej). Jabłka pokroić na ćwiartki, a potem na plasterki i ułożyć na cieście posmarowanym białkiem. Przygotować sos (wszystko wymieszać). Zalać sosem jabłka i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec okolo 20-30 minut.

25 komentarzy:

  1. Tarty są doskonałe na szybkie ciasta. A te z jabłkami lubię najbardziej. Mogę się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś czas temu robiłam tartę cytrynową z mango, ale moją ulubioną jest ta z czekoladą. ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam podobną, bardzo smaczna :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję :)) uwielbiam tarty <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie tarty z owocami ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ekstra. Taka, jaką lubię najbardziej. Prosta, smaczna. No i wygląda bardzo efektownie. Ja częściej robię po prostu szarlotkę, gdzie jest troszkę więcej ciasta, ale takie tarty darzę ogromną sympatią- są wspaniałą, lekką formą deseru :) ... i ten posmak cynamonu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie... muszę spróbować ;)
    http://sweet-crocodile.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. kupiłam sobie specjalną foremkę do tart jakieś pół roku temu i jeszcze nie zrobiłam ani jednej tarty:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania któregoś z przepisów na tartę, bardzo prosta jest moja tarta z czekoladą:)

      Usuń
  9. Fajnie, że jabłka są pokrojone w takie spore kawałki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kradnę przepis :) Jak znajdę trochę czasu to zrobię

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bajecznie , prezentuje się wyśmienicie ,bardzo ciekawy przepis
    Moje kubki smakowe pobudzone na maxa ,oj zjadłoby się ....

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda przepysznie ! <3
    Poklikałabyś w link Sheinside w poście ? Z góry dziękuję <3
    Obserwuje :))
    stay-possitive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Natalio jaka pyszna :-) wygląda cudnie i pewnie też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam nuggetsy Twojego przepisu, chyba wyprobuje Twoje kolejne przepisy ;)

    Zapraszam do siebie http://witnessofmadness.blogspot.com/
    wspolna obserwacja? ja juz obserwuje, czekam na Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nuggetsy posmakowały i zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów, pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Aż się głodna zrobiłam. :D

    OdpowiedzUsuń