listopada 20, 2014

tarta z kurczakiem i papryką



Wydawałoby się, że pojedyncza pierś z kurczaka to za mało na obiad dla 3 osób. Okazuje się, że wystarczy na sycący obiad nawet dla 4 osób, jeśli będzie składnikiem wytrawnej tarty. Paprykę i seler możemy oczywiście zastąpić innymi ulubionymi warzywami, ja użyłam tego, co akurat miałam w lodówce. Warto pamiętać o podpieczeniu spodu (musi być prawie gotowy i zarumieniony na bokach i spodzie) - gdy zalejemy ciasto zbyt wcześnie, może zrobić się zakalec. Smacznego:)

 Źródło: kotlet.tv

na ciasto:
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko i białko (oddzielone)
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli,

farsz:
pół cebuli,
gałązka selera naciowego (opcjonalnie),
pół dużej czerwonej papryki i pół żółtej,
pierś z kurczaka plus ulubione przyprawy do drobiu,
2 jajka,
3/4 szklanki kremówki,
łyżka mąki,
 ok. 100 g sera

 Mąkę połączyć z solą i zimnym masłem, posiekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić i przyprawić kurczaka oraz podsmażyć go z posiekanymi warzywami  na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie złote. Posmarować ciasto białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z kurczakiem, zalać śmietaną rozmieszaną z mąką, jajkami i serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)



29 komentarzy:

  1. Muszę spróbować :) fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ale musiała być pyszna, wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój mąż musi być bardzo zadowolony mając taką kuchareczkę u boku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. It looks so great!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kurczakiem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie tarty, świetny sposób na obiadek dla całej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pychota. Zjadłabym. Mogę wpaść? :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Już mam ochotę na kawałek takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja też jak mam za mało mięsa to robię tartę hehee i od razu dla wszystkich wystarcza :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wypasiona ta twoja tarta ,prezentuje się wyśmienicie
    Takiej pysznej tarcie nie można się oprzeć
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  11. z ogromną chęcią zjadłabym taką tartę z kurczaczkiem : )

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny pomysł, szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A jednak kurczak taki syty :D
    Kolejne danie które kiedyś chętnie zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności :) poproszę kawałek na kolację :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie robiłam tarty, zawsze musi być ten pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie jadłabym chyba tarty :) Jestem ciekawa jak smakuje, bo Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam tarty!!<3
    http://zielonoma.blogspot.it/2014/11/podklad-idealny.html

    OdpowiedzUsuń
  18. przepysznie wygląda :) bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oszaleje przez Ciebie! staram się wchodzić na Twojego bloga w dzień bo jestem na diecie a Ty zawsze masz takie pyszne przepisy.... ale nie... musiałam wleźć wieczorem i teraz będę się męczyć :p Na pewno spróbuję odtworzyć ;)
    Cieszę się że nowe zdobienie również przypadło do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Póki co wszystkie pyszne przepisy ,które przedstawiasz trafiaja w Nasz gust kulinarny ;)

    buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  21. to zdecydowanie coś dla mnie! nie robiłam jeszzcze tarty ale przepis bardzo mi podpasował ) pozwolę pożyczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kolejny fajny pomysł na szybkie i nieskomplikowane dane do wykorzystania. Pozdrarwiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  23. al przepyszne danie, i ten ser na wierzchu... uwielbiam ♥

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger