sobota, 29 listopada 2014

ziemniaki faszerowane brokułami

Przepis na te pyszne faszerowane ziemniaki wypatrzyłam ostatnio u Laury Vitale. Moją małą modyfikacją było to, że ziemniaki piekłam tylko raz, już nadziane. Wcześniej ugotowałam je za to w mundurkach i po wydrążeniu ostrożnie zdjęłam z nich skórkę. Świetne jako dodatek do mięsa, ale również jako samodzielne danie. Ja podałam je z jarmużem, który przesmażyłam szybko z czosnkiem. Smacznego:)

Źródło:  http://www.laurainthekitchen.com/recipes/broccoli-cheddar-twice-baked-potatoes/

4-6 ziemniaków (zależy od wielkości),
1- 1/2 szklanki ugotowanych różyczek brokułu,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka granulowanej cebuli,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
3 łyżki masła,
około 1/2 szklanki mleka,
sól, pieprz,
1-1/2 szklanki startego sera cheddar

Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, pokroić na połówki, delikatnie wydrążyć środek (nie za dużo, żeby utrzymały się bez skórki) i delikatnie obrać. Mleko podgrzać z masłem (tylko do momentu rozpuszczenia się masła). Do tego, co wydrążyliśmy z ziemniaków dodać śmietanę, połowę sera i podgrzane mleko, przyprawić i ugnieść na gładką masę. Delikatnie dorzucić różyczki brokułu. Masę nakładać do połówek ziemniaków, posypać resztą sera i zapiekać około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

30 komentarzy:

  1. Bardzo lubię, bardzo mi smakuje takie danie :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszny pomysł, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie nadziane te ziemniaczki :) i jarmuż....pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. No bardzo ciekawy przepis na warzywny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego pomysłu nie znałam , swietny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ciekawa czy by mi smakowało takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe ziemniaczki. Wyglądają pysznie. Z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba taka odmiana podania ziemniaków. I dekoracyjnie i smacznie i zawsze to coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszne szaleństwo!
    Szczególnie, że uwielbiam brokuły <3

    OdpowiedzUsuń
  11. I znów ochota na coś tak pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi fajnie, podałabym to chętnie jako dodatek do obiadu. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj zrobiłam i jak zwykle z przepisami z Twojego bloga-pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że smakowało:)

      Usuń
  14. Taki obiad wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawie wygląda :)
    http://anettexstuff.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. super pomysł na ziemniaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy pomysł ;) da się zastąpić brokuły czymś innym czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kalafior? Albo pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek? W ostateczności możesz też pominąć brokuły i nic nie dodawać, wtedy Twoje ziemniaki będą nadziane po prostu serowym puree:)

      Usuń
  18. To coś dla mnie ,ciekawy przepis ziemniaki lubię a brokuły uwielbiam takie połączenie zapowiada się przepysznie ...
    Danie sycące i bezproblemowe ..

    OdpowiedzUsuń