wtorek, 25 listopada 2014

zupa cebulowa i ziemniaczane krokieciki

Już od dawna miałam ochotę wypróbować przepis na francuską zupę cebulową i skoro tylko zaopatrzyłam się w większa ilość cebuli, postanowiłam ja przyrządzić. Tradycyjnie tę zupę przyrządza się na wywarze wołowym, ja użyłam drobiowego. Poza tym zazwyczaj zapieka się ją i podaje z wielką grzanką z serem - ja dorzuciłam małe serowe grzanki. Ziemniaczane krokieciki możemy przyrządzić, gdy ugotowaliśmy za dużo ziemniaków - razem z surówką mogą stanowić wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych kotletów. Smacznego:)

Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/french-onion-soup/, http://www.laurainthekitchen.com/recipes/potato-croquettes/
           

na zupę:
4 duże cebule pokrojone na półplasterki,
łyżka masła,
łyżka cukru,
łyżka świeżego tymianku,
1/2 szklanki białego wina,
około 4 szklanek bulionu,
kilka kromek chleba i starty cheddar (lub inny starty ser),
sól,pieprz

Podsmażyć cebulę na oliwie z masłem, posypać cukrem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 20-25 minut, aż cebula się skarmelizuje. Dodać wino i tymianek, poczekać, aż alkohol wyparuje, wlać bulion. Gotować około 15 minut, a w tym czasie zrobić grzanki - chleb pokroić w kostkę, posmarować oliwą i posypać serem, zapiec około 10-15 minut w 200 stopniach. Do gotowej zupy wrzucamy grzanki.

na krokieciki:
2 szklanki ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
żółtko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
po 2 łyżeczki granulowanego czosnku i granulowanej cebuli,
1/2 szklanki startego parmezanu,
1/2 szklanki sera cheddar,
sól, pieprz
panierka: 2 jajka, około szklanki lub dwóch bułki tartej

Połączyć wszystkie składniki krokiecików i dobrze wymieszać. Z masy formować kolejno krokiety i panierować je w jajku oraz bułce tartej. Smażyć do uzyskania złotego koloru,


23 komentarze:

  1. Niezły zbieg okoliczności, bo zupa cebulowa chodziła za mną od kilku dni :)
    Wygląda smakowicie :) To chyba ZNAK, że muszę w końcu sama taką zrobić :)

    Buziaki
    xo xo xo xo xo


    OdpowiedzUsuń
  2. Krokieciki to fajny pomysł do zupy. Ja zwykle zupę cebulową jem z serową grzanką lub po prostu z kanapką z serem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham cebulową zupkę! :) Smak, aromat i moc rozgrzewająca! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię zupę cebulową, zwłaszcza tą, którą robi moja mama, ale sama jeszcze nie miałam okazji jej robić. Krokietów ziemniaczanych też nie robiłam, ale koleżanka dała mi spróbować i były fantastyczne! Sama też na pewno kiedyś je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Krokiety bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm od dawna mam ochotę na tę zupę! muszę zaopatrzyć się w cebulę i robię :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie krokieciki. A na zupę cebulową mam coraz większą ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm... ja bym jadała ale mąż nie... jak go przekonać :P?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, na pewno masz swoje kobiece sposoby:P

      Usuń
  9. Lubię zupę cebulową i zwykle robię ją z grzankami. Takich krokiecików jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna zupka i pyszne krokieciki. Super zestaw na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wydaję mi się, że to smaczne musi być :p
    mój blog, hooneyyy

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam cebulową zupę :) idealna na chłodne dni i pyszna....

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno już cebulowej nie robiłam. Fajna w smaku wychodzi jak zamiast wina użyje się cydru.

    OdpowiedzUsuń
  14. chyba jeszcze nigdy nie jadłam zupy cebulowej, muszę kiedyś taką ugotować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają smakowicie :D fajny blog! obserwuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm, this looks really yummy and seems to be so perfect for Fall and Winter!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  17. Do zupy cebulowej mam wielki uraz,ale krokieciki zjadłabym z wielką chęciął :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam cebulowa, az nabralam na nia ochoty... jest to zupa idealna na jesien :)

    OdpowiedzUsuń