sobota, 6 grudnia 2014

cytrynowe babeczki z malinami i białą czekoladą

Ostatnio nie było nic słodkiego, więc czym prędzej nadrabiam zaległości i przedstawiam przepis na kruche babeczki z intensywnie cytrynowym kremem. Nadzienie jest tak naprawdę mniej kaloryczną wersją klasycznego lemon curd i posmakuje wszystkim miłośnikom cytrusów. Na jego gęstość będzie mieć wpływ to, jak dużych użyjemy cytryn. Ważne, by składniki bardzo dobrze rozmieszać przed zagotowaniem, inaczej mogą się zrobić grudki. Latem używamy oczywiście świeżych malin, ja użyłam owoców z soku, ale idealne będą też mrożone. Smacznego:)

Źródło: kotlet.tv (spód do babeczek), mojewypieki.com (lemon curd)

na kruche ciasto:

250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody


na krem:
skórka i sok z 3 średnich cytryn,
2 żółtka,
2 jajka,
200 g cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka oliwy,

kilkanaście malin,
kilka kostek białej czekolady

Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok.4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. Przegotować krem: wszystkie składniki oprócz oliwy dobrze wymieszać trzepaczką (żeby nie ciągnęło się białko) i zagotować, aż zgęstnieje. Gdyby zrobiły się grudki można przetrzeć przez sitko lub w malakserze. Dodać oliwę, wystudzić. Na każdą babeczkę nakładać po 2-3 maliny, na to krem i startą czekoladę.



34 komentarze:

  1. mmm pyszne babeczki :-)) uwielbiam lemon curd!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zobaczyłam je teraz, kiedy nie jem słodyczy... Ale może spróbuję ze stewią. ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają smacznie:) szkoda, że nie lubię piec

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki krem, porywam babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dodatek cyrtyn w słodkościach, babeczki wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ymmm jak smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym jedną nawet o tej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chcę je zjeść już teraz! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię takich ciasteczek :). No cóż...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie :)
    nie jadłam takich nigdy. Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też takie chcę! Może mi wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
  12. zjadłabym taką babeczkę:) albo wszystkie jakie masz:P

    OdpowiedzUsuń
  13. Can I please get one of those cute cakes now :)???
    xx

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja mam taką ochotę na coś cytrynowego! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kradnę przepis, wykorzystam na święta! :P

    OdpowiedzUsuń
  16. świetne słodkości :) maliny i cytryna - dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Babeczki z malinowa nutą i cytrynowym kremem - pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniale wyglądają, mam ochotę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Podobają mi się te babeczki. Najbardziej połączenie ciasta kruchego, kremu cytrynowego i białej czekolady. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm, pyszne babeczki :) kradnę jedną!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny pomysł na babeczki, i te malinki- zapachniało latem

    OdpowiedzUsuń
  22. To,ze Twoje przepisy sa genialne, to już wiemy ;) ale zawsze jest tak apetycznie ,ze nie mogę się opanować i aż ślinka cieknie,ja poproszę o wysyłkę kurierską;)

    buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę zrobić takie babeczki,ostatni raz takie jadłam z 3 lata temu ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Umawiam kuriera!!! :) Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Te babeczki to prawdziwe cudo ;)

    OdpowiedzUsuń