poniedziałek, 8 grudnia 2014

gulasz wołowy z ziemniakami i groszkiem


Dziś przedstawiam przepis na niezbyt fotogeniczny, ale smaczny i sycący gulasz z wołowiną i warzywami. Przyrządza się go dość długo, ale warto, bo kawałki mięsa muszą być mięciutkie - wtedy potrawa będzie pyszna. Nigdy wcześniej nie jadłam gulaszu gotowanego razem z ziemniakami, ale muszę powiedzieć, że to bardzo dobry pomysł. Do gulaszu możemy dodać swoje ulubione warzywa;  poza tym warto pamiętać o uzupełnianiu wody w trakcie duszenia mięsa. Smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/beef-stew/

dla 3 osób:
ok. 500 g wołowego mięsa na gulasz,
około 1/4 szklanki mąki,
2 małe cebule,
ok. 400 g ziemniaków,
3/4 szklanki czerwonego wina,
3 marchewki,
2-3 łodygi selera naciowego,
3-4 ząbki czosnku,
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego,
3 i 1/2 szklanki bulionu wołowego,
pół szklanki groszku,
liść laurowy, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz

Pokrojone na małe kawałki mięso przesmażyć do zrumienienia na kilku łyżkach oliwy i odstawić na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić obrane i pokrojone na kawałki warzywa, szybko przesmażyć. Doprawić i po 5 minutach wsypać mąkę, dobrze wymieszać, wlać wino. Po chwili dodać bulion, koncentrat i suszone zioła, doprowadzić do wrzenia i wrzucić mięso. Zmniejszyć ogień i gotować około 2 i pół godziny, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby uzupełniać płyn. Na koniec gotowania dodać groszek.

24 komentarze:

  1. Oj niestety nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i czasochłonne ale z pewnością smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie gulaszu juz dawno nie bylo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest bardzo fotogeniczny. :) Super danie!

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie gulasze szczególnie zimą, doskonale rozgrzewają :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię gulasz. Dobrze przyprawiony. Widzę że dodałaś czosnek. Zjadłabym na obiad taki z dodatkiem warzyw. Ale najbardziej lubię z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki przepis jest świetny-wszystko gotuje się razem, i wychodzi pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Thank you so much for your sweet words on my last post!
    I love veggies so I guess I love this dish :)
    xx

    OdpowiedzUsuń
  11. wołowiny nie jem, ale zamieniłabym na kurczaka i bym zjadla z przyjemnością;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też byłoby smacznie i na pewno gotowanie potrwałoby krócej:)

      Usuń
  12. Musi być przepyszny i bardzo aromatyczny! :)

    OdpowiedzUsuń