środa, 3 grudnia 2014

klopsiki w sosie zapiekane pod ciastem francuskim (pot pie)

Przygotowanie pot pie może się różnić w zależności od tego, z jakiego kraju pochodzi przepis. Ja skorzystałam z jednej z wersji amerykańskich, w której to mięso uduszone w pysznym sosie piecze się pod ciastem francuskim. Danie jest niezwykle sycące i naprawdę smaczne, idealne na zimę - na pewno będę je przyrządzać jeszcze wiele razy, na różne sposoby. Tymczasem zapraszam na wersję z drobiowymi klopsikami, smacznego:)

Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mini-turkey-meatball-pot-pies/

na klopsiki:
ok. 500 g mielonego mięsa z indyka,
starty ząbek czosnku,
jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
przyprawa do drobiu, sól, pieprz

kolejne składniki przepisu:
płat ciasta francuskiego,
2 marchewki,
cebula,
2 gałązki selera naciowego,
3 szklanki bulionu drobiowego,
niecała szklanka mrożonego groszku,
1/3 szklanki masła,
1/3 szklanki mąki,
1/2 szklanki kremówki,
tymianek, sól, pieprz,

jajko do posmarowania ciasta

Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Uformować klopsiki  z podanych składników i przesmażyć na głębokiej patelni; zdjąć z ognia, gdy będą prawie gotowe. Na patelni po klopsikach przesmażyć na maśle posiekaną marchewkę, cebulę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać klopsiki, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Dodać groszek i kremówkę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem.  Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem, zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.






24 komentarze:

  1. A to dopiero niespodzianka:) Tak podane klopsiki to dla mnie nowość.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo jak ciekawie to wygląda. Sama nigdy bym nie wpadła żeby tak podać klopsiki.

    OdpowiedzUsuń
  3. tak podane klopsiki to dla mnie coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa i pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto francuskie,pierwszy raz widzę,że można tak podawać klopsiki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kociołek pełen niespodzianek. Pysznie i pięknie. Na pewno też smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pychotka pomysl na klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałam napić to samo co Daaisy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się pomysł z ciastem francuskim na zapiekance. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Thank you for your honest and nice comment on my post about vegan food :) I enjoyed it a lot!
    Have a great day!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  11. Klopsiki ukryte w cieście, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł, niby taka znana potrawa ale w nowej i niezwykłej odsłonie

    OdpowiedzUsuń
  13. na pewno będę tu zaglądała po nowości kulinarne dla mojego podniebienia :)
    pozdrawiam cieplutko :) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. mam już od dłuższego czasu ochotę na to danie, musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Hmm, ciekawe danie, bardzo interesujące, muszę spróbować :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Brawo świetny pomysł. Ja tak zapiekam zupę :-) pysznie to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie jadłam klopsików, ale przygotowanie ich pod ciastem francuskim to świetny, innowacyjny pomysł. ;]

    OdpowiedzUsuń
  18. Zostałaś nominowana do Liebster Blog Award 2014 (szczegóły na http://kosmetycznetestowanie.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award-2014.html)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawy przepis, muszę wykorzystać Twój pomysł na taką propozycję podania. :-)

    OdpowiedzUsuń