sobota, 30 sierpnia 2014

makaron z łososiem i brokułami

Dziś przepis na pyszne i łatwe w przygotowaniu danie rybne. Łososia lubię chyba w każdej postaci, ale muszę przyznać, że z brokułami stanowi wyjątkowo pyszny duet. Ryba  w takim sosie najlepiej komponuje się z makaronem. Niestety nie pamiętam już, skąd mam przepis. Smacznego:)

ok.500 g makaronu
1-2 brokułów
ok. 400 g łososia
śmietana 18%
2 cebule
cytryna
5 ząbków czosnku
oliwa
sól, pieprz papryka słodka mielona,pieprz ziołowy, zioła prowansalskie


Makaron ugotować w osolonej wodzie. Umyte brokuły podzielić na części i ugotować al dente. Na patelni zarumienić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Łososia pokroić w kawałki i skropić cytryną, wrzucić na patelnię i usmażyć. Dodać brokuły porozdzielane na różyczki. Do całości wlać śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać. Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać po szczypcie pieprzu ziołowego i papryki mielonej. Podawać z makaronem..

piątek, 29 sierpnia 2014

zapiekanka z kurczakiem i sosem czosnkowym

Zapiekanka to zdecydowanie najpopularniejszy i najbardziej lubiany obiad w moim domu. Można ją przygotować na tysiące sposobów, wszyscy ją lubią i chyba nikomu nie sprawia problemu jej przygotowanie. Dziś przepis na jedną ze smaczniejszych zapiekanek, jakie jadłam. Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego, możemy go zastąpić innym, np. beszamelowym lub pomidorowym, Smacznego:)

na sos:
6 łyżek majonezu,
4 łyżki śmietany (18%),
kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

na zapiekankę:
ok. 400 g makaronu,
duża pierś z kurczaka,
cebula,
200 g startego sera,
marchewka pokrojona w plasterki,
papryka pokrojona w kostkę
sól, pieprz, papryka w proszku, ulubione suszone zioła

Ze śmietany, majonezu i czosnku zrobić sos. Ugotować makaron kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Podsmażyć cebulkę, kurczaka pokroić w dużą kostkę, usmażyć wraz z cebulą oraz pokrojoną marchewką i papryką. W naczyniu układać warstwy : makaron, kurczak z warzywami, sos i ser. Zapiekać w 180 stopniach około 20 minut.

czwartek, 28 sierpnia 2014

czekoladowa tarta z malinami

Bardzo lubię piec tarty i w ogóle ciasta kruche, ponieważ są szybkie, tanie i właściwie bezproblemowe. Sezon malinowy jeszcze trwa, więc dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z intensywnie czekoladowym nadzieniem i tymi pysznymi owocami. Do przygotowania deseru możemy użyć dowolnej czekolady: gorzkiej, mlecznej, a nawet białej (choć tej ostatniej wersji nie próbowałam). Smacznego:)

Źródło: http://kotlet.tv/czeko-tarta-z-malinami/

 na spód:
250 g mąki
125 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

wierzch tarty:
łubianka malin (mogą być inne owoce)
320 g czekolady (u mnie po połowie mlecznej i gorzkiej)
200 g śmietany kremówki
2 łyżki masła

 Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść. (Składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przełożyć do formy na tartę (moja ma 29 cm), włożyć do lodówki na kolejną godzinę, nakłuć widelcem, obciążyć fasolkami i piec 15 minut w 200 stopniach. Ściągnąć papier z fasolkami i piec jeszcze 5-10 minut. Ostudzić ciasto. Przygotować krem czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić masło, dolać śmietankę i czekoladę. Gdy wszystko się ładnie rozpuści i połączy, lekko przestudzony krem wylać na spód tarty. Gdy zacznie się robić troszkę bardziej zwarty, położyć maliny. Schłodzić w lodówce.

środa, 27 sierpnia 2014

sałatka z kurczakiem

Bardzo lubię sałatki, a moimi ulubionymi są te z kurczakiem i sosem majonezowym. Dzisiejszy przepis może być propozycją na kolację lub lekki obiad. Jego składniki można dowolnie zmieniać, zależnie od zawartości naszej lodówki. Smacznego:)

na 2 porcje:

jedna duża pierś z kurczaka,
mix sałat,
duży pomidor,
duży ogórek (świeży, konserwowy lub kiszony),
6 łyżek startego sera (na dużych oczkach),
4 łyżki kukurydzy z puszki,
pół dużej papryki,
sól, pieprz, papryka w proszku, czosnek granulowany,
3 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu

 NA SOS: 3 łyżki majonezu wymieszać z 3 łyżkami keczupu. SAŁATKA: Pokroić pomidora i ogórka w plasterki, paprykę w kostkę. Kukurydzę osączyć. Kurczaka pokroić w duża kostkę, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Mięso usmażyć. Po ostudzeniu mięsa, na talerzach układać warzywa, ser i kurczaka. Podawać z sosem keczupowo-majonezowym.

wtorek, 26 sierpnia 2014

placuszki z kabaczka

Nigdy nie byłam wielką fanką kabaczka czy cukinii, ale muszę przyznać, że można z nich przygotować wiele pysznych dań. Świetnie sprawdzają się w leczo, zapiekankach, a nawet w delikatnych, wegetariańskich plackach. Dzisiejszy przepis to propozycja dotycząca właśnie takich, kabaczkowych placuszków. Smacznego:)

duży kabaczek (jeśli używamy cukinii, powinny być dwie duże sztuki)
dwie małe papryki - żółta i czerwona (może być też jedna duża)
por
ok. 3-4 łyżek mąki
2 jajka
ok 10 dkg startego żółtego sera
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie

Kabaczka i paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokroić w bardzo drobną kostkę.Warzywa połączyć z serem, przyprawami, mąką i jajkami, dobrze wymieszać. Jeśli ciasto będzie mało gęste, można dodać mąki. Łyżką formować placuszki i układać je na rozgrzanym oleju -warto najpierw usmażyć jedna porcję na próbę.

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

kotleciki z kurczaka

Przepis na takie kotleciki chciałam wypróbować od bardzo dawna, ale wciąż o nim zapominałam. Niedawno znalazłam go na paru blogach,ale zdecydowałam się na wersję znalezioną w małej książeczce kulinarnej Kropki.tv. Polecam wszystkim wielbicielom kurczaka, którzy chcieliby posmakować go w troszkę innej formie. Smacznego:)

Źródło: Książka kucharska.Najlepsze przepisy czytelników. Kropka.tv

średnia pierś kurczaka
200 g pieczarek
cebula
ząbek czosnku
jajko
2 plastry wędzonego boczku
100 g sera żółtego
łyżka bułki tartej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
mała czerwona papryka
sól, pieprz, słodka i ostra papryka lub curry

Pieczarki, cebulę, czosnek, paprykę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Kurczaka pokroić w kostkę. W osobnym naczyniu zmieszać podsmażone na patelni składniki z mięsem, bułką tartą, mąką, jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić, z masy formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.


piątek, 22 sierpnia 2014

szarlotka Mamy

Szarlotka według przepisu mojej Mamy, która otwiera u mnie sezon jabłkowy:) Z powodu znacznej ilości działkowych jabłek i sporządzonego przez Mamę musu, będzie tu coraz więcej ciast, tart, ciasteczek i deserów zawierających te pyszne owoce. Smacznego:)

4 jajka
kostka margaryny do pieczenia lub masła
1/2 proszku  do pieczenia
3 szklanki mąki tortowej
1 słoik jabłek na szarlotkę (0,9l)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 3/4 opakowania cukru waniliowego
cynamon
1/2 szklanki cukru

Masło/margarynę, proszek do pieczenia, żółtka i mąkę tortową połączyć w misce i ugnieść (na początku może się wydawać, że ciasto jest za suche, ale po zagniataniu na pewno się połączy). Ciasto podzielić: 2/3 ciasta wygnieść na blachę posmarowaną tłuszczem (nie potrzeba papieru; moja blaszka ma wymiary 36x25), na ciasto wyłożyć jabłka zmieszane wcześniej z mąką ziemniaczaną. Wierzch jabłek posypać cukrem waniliowym i cynamonem według uznania. Ubić na sztywno białka, przy tym stopniowo dodawać cukier. Pianę z białek wyłożyć na jabłka i pokruszyć 1/3 ciasta, które pozostało. Piec godzinę w 180 stopniach.


czwartek, 21 sierpnia 2014

pieczeń drobiowa z warzywami i serem

Pieczeń to na pewno jeden z moich ulubionych, bardziej odświętnych obiadów. Można ją przygotować z samego mięsa, ale też z przeróżnymi warzywnymi czy serowymi dodatkami. Moja dzisiejsza propozycja to pieczeń z delikatnego mięsa indyka, które połączyłam z żółtym serem, pieczarkami i papryką. Smacznego:)


Źródło: http://smaker.pl/przepis-pieczen-drobiowa-z-warzywami-i-serem,104811.html

 ok. 900 g - 1 kg mielonego mięsa z drobiu
2 średnie cebule
200 g małych pieczarek
1 papryka
100 g sera żółtego
2 łyżki posiekanej natki
2 surowe jajka
2 łyżki bułki tartej lub 2 małe bułeczki namoczone w mleku i odciśnięte
sól i pieprz biały do smaku, czosnek granulowany, papryka w proszku, przyprawa do mięsa mielonego
cienkie kawałki zimnego masła na wierzch pieczeni

 Cebulę pokroić w kosteczkę, przesmażyć na oleju, dodać do zmielonego mięsa. Na tym samym tłuszczu smażyć  pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i pokrojoną drobno paprykę; jedno i drugie dołożyć do mięsa. Do mięsnej masy dodać pozostałe składniki : ser pokrojony w małą kostkę, posiekaną natkę, bułkę tartą, jajka, przyprawy i dokładnie wyrobić, aby produkty były równomiernie rozłożone. Masę wyłożyć do małej keksówki i na wierzch położyć kawałki masła. Piec w 180 stopniach przez godzinę lub trochę dłużej.

środa, 20 sierpnia 2014

pizza meksykańska z salami

Bardzo lubię przygotowywać pizzę i wciąż szukam nowych inspiracji, co do składników, które mogę na niej umieścić. Nie wiem, czy podobną pizzę jada się w Meksyku, ale jej smak to delikatne nawiązanie do kuchni tego kraju. Posmakuje miłośnikom pikantnych smaków i wszystkim, których znudziła tradycyjna pizza. Smacznego:)

Źródło: http://talerzpokus.tv/przepis/pizza_meksykanska.html

 SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ PIZZY:
 2 szklanki mąki,
 1/3 kostki drożdży,
 2 płaskie łyżeczki cukru,
 pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
 kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, kilka łyżeczek keczupu,
 przyprawa do pizzy lub oregano, ostra i słodka papryka w proszku, sól, pieprz,
starta mozzarella lub inny ulubiony ser do zapiekania
ok 100g kiełbasy salami lub chorizo,
jedna duża papryka,
jeden mały por lub cebula,
kilka łyżek czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki

 Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać pół szklanki ciepłej wody, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym i odrobiną keczupu (nie za dużo!), posypać oregano lub przyprawą do pizzy oraz papryką w proszku. Cebulę lub pora przesmażyć z pokrojoną w kostkę papryką. Na cieście układać plasterki salami lub/i chorizo, odsączoną fasolę i kukurydzę, paprykę z cebulką. Posypać startym serem. Piec około 30 min. w 180 stopniach.

babeczki z kremem patissiere i malinami

Słodki krem patissiere jest idealnym dodatkiem do kruchego ciasta i soczystych owoców. Moim zdaniem najlepiej komponuje się jednak z malinami, które wspaniale równoważą jego słodycz. Jeśli krem wyda nam się jednak zbyt słodki, następnym razem można zmniejszyć ilość cukru lub połączyć go z kwaśniejszymi owocami. Smacznego:)

Źródło: kotlet.tv

na kruche ciasto:

250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody

na krem:
1 szklanka cukru
5 żółtek
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 laska wanilii

sezonowe owoce

 Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok.4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.

Przygotować krem: ubić cukier z żółtkami na kogel mogel, następnie dodać mąkę. Podgrzać mleko z wanilią, gorące wlać powoli cienkim strumieniem do ubitego z żółtek, cukru i mąki koglu, wymieszać mikserem, a potem jeszcze raz wlać wszystko do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje (mieszać trzepaczką; jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać trochę więcej przesianej mąki i energicznie wymieszać, żeby nie było grudek). Taki odrobinę wystudzony krem nakładać na babeczki, a na nim owoce.

zapiekanka chłopska

Uwielbiam zapiekanki w każdej postaci. Dzisiejsze danie to jedna z najtańszych i najbardziej sycących zapiekanek jakie robiłam. Jak w każdym tego typu daniu, niektóre składniki można zmienić lub czymś zastąpić - świetnie pasowałyby tu też podsmażone pieczarki lub kawałki papryki. Smacznego:)

Źródło: http://bistro24.pl/gotowanie/przepisy/zapiekanka-chlopska,106579.html

Dla 3 osób:
7-8 dużych ugotowanych ziemniaków
6 plastrów boczku lub kiełbasa
2 cebule ze szczypiorem
kubek kwaśnej śmietany (ok 200-250 g)
2 jajka
ok. 10 dag twardego żółtego sera
kilka łyżek groszku konserwowego
natka pietruszki
sól, pieprz, rozmaryn

 Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w drobną kosteczkę, szczypior na duże kawałki, boczek w kostkę (jeśli używamy kiełbasy kroimy ją w plasterki). Wędlinę przesmażyć z cebulą na patelni. Składniki zapiekanki układać warstwowo: ziemniaki (doprawione solą, pieprzem i rozmarynem), kiełbasa lub boczek z cebulą, groszek. Każdą warstwę polać śmietaną rozmąconą z jajkami i posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 min w temp. 180°C. Przed podaniem posypać szczypiorem i natką.


Jeśli zostanie nam trochę jajeczno-śmietanowego sosu (bez dodatku sera!) możemy wykorzystać ją do przygotowania odżywczej maski do włosów:) Jajka i śmietana to bowiem niezwykle cenne dla włosow proteiny. Jeśli dodamy do nich jeszcze łyżeczkę dowolnego oleju naturalnego lub oliwy, odrobinę mąki ziemniaczanej i miodu, otrzymamy prawdziwą, urodową bombę witaminową:) Taką maskę trzymamy na włosach 30-45 min (najlepiej pod folią i ręcznikiem), zmywamy szamponem i nakładamy odzywkę. Nic się nie marnuje:)