poniedziałek, 29 września 2014

lazania


Chyba każdy ma swój przepis na lazanię. Moja musi zawierać sos beszamelowy i mozzarellę. Do przygotowania mięsnego sosu możemy użyć pomidorów w dowolnej postaci: koncentratu, przecieru, pomidorów świeżych lub z puszki, passaty...Jeśli zależy nam na tym, aby lazania się nie rozpadła, warto ułożyć jej płaty na przemian - pierwszą warstwę poziomo, drugą pionowo, trzecią znów poziomo. Dobrze też nie przesadzić z ilością beszamelu i troszkę ją przestudzić po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego:)

dla 2-3 osób:
ok. 8 płatów lazanii
cebula
500 g mięsa mielonego
4 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano, sól, pieprz, granulowany czosnek,
na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan

 Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać mięso, doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować makaron, uważając, by płaty lazanii się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać płaty lazanii, na nich trochę beszamelu i sera, mięso, kolejne płaty... Na końcu polać beszamelem i posypać serem. Piec ok 20 min w temp 180 stopni.


piątek, 26 września 2014

muffinki z truskawkami i pomarańczą

Te muffinki zrobiłam oczywiście w sezonie truskawkowym, pomyślałam jednak, że będą na blogu pysznym wspomnieniem po lecie. Smak pomarańczy wspaniale łączy się z truskawkami, ale takie babeczki możemy też upiec z dodatkiem innych owoców. Można spróbować też truskawek mrożonych, ale należy użyć ich troszkę mniej i dobrze osuszyć. Smacznego:)

Źródło: ,,Muffinkowe poczęstunki"


250 g mąki
20 dag truskawek
1 szklanka kefiru lub maślanki
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki soku z pomarańczy
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka startej skórki pomarańczowej

 Truskawki, umyć, osączyć, oderwać szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Suche składniki wymieszać razem w jednej misce, mokre w drugiej. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać łyżką. Ciastem napełniać natłuszczone foremki do muffinek do 3/4 wysokości, powtykać truskawki. Piec ok 25 min. w temp 180 stopni. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

środa, 24 września 2014

kotlety mielone z papryką i fetą





Dzisiejszy przepis to propozycja na faszerowane kotleciki. Pyszne nadzienie to coś, co niezwykle odmienia smak każdego mięsa; powoduje, że zwykła potrawa wydaje nam się atrakcyjniejsza i smaczniejsza. Przy tym daniu należy tylko uważać, żeby do mięsa nie wsypać zbyt dużo soli, ponieważ słony smak kotleciki zawdzięczają już fecie. Smacznego:)

ok 400-500g mielonego mięsa wieprzowego,
mała, pokrojona w kosteczkę cebula ( uprzednio przesmażona),
mała bułka,
jajko,
sól, pieprz,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, granulowany czosnek,
bułka tarta,
ser feta,
czerwona papryka pokrojona w kostkę

 Bułkę moczymy w wodzie lub mleku i po chwili dokładnie odciskamy, łączymy z mięsem i cebulą. Dodajemy przyprawy do smaku, jajko i dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy z mięsa kulkę, spłaszczamy i na środek wkładamy kawałek sera feta i paprykę. W dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

wtorek, 23 września 2014

kurczak w sosie pomidorowo-śmietanowym


Drób to chyba mój ulubiony rodzaj mięsa - można je przygotować na tysiące sposobów, ale chyba najbardziej lubię delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie, podane z ryżem lub makaronem. Dziś przepis na pomidorową wersję tego dania. Szybkie w przygotowaniu, sycące i pyszne. Smacznego:)

Źrodło:http://www.pysznostki.pl/kurczak-w-sosie-pomidorowo-smietanowym/

 2 piersi z kurczaka (lub 1 duża)
1 puszka krojonych pomidorów
ok 150 ml śmietany 18% (do smaku)
ząbek czosnku
cebula
opcjonalnie kilka dużych pieczarek pokrojonych na plasterki i uprzednio podsmażonych
przyprawy: sól , pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, tymianek, bazylia (zamiast nich można też użyć przyprawy do pizzy), świeży koperek
jeśli będzie potrzeba zagęszczenia sosu, potrzebujemy też odrobiny mąki rozmieszanej z wodą

 Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po 10 minutach smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, pieczarki i wszystko smażymy do miękkości. Po tym czasie zalewamy całość pomidorami i sosem, w którym się znajdowały. Dusimy przez 5 minut, doprawiamy bazylią, oregano i pozostałymi przyprawami do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem lub ryżem. Gotowe danie można posypać startym parmezanem.

piątek, 19 września 2014

sałatka z tuńczykiem i sosem ziołowym


Uwielbiam sałatki i bardzo lubię tuńczyka. Dziś propozycja na szybkie, zdrowe i sycące danie, które możemy zaserwować na kolację, ale również na lekki obiad. Składniki sałatki można dowolnie zmieniać, smacznego:)

2 puszki tuńczyka (w ładnych, dużych kawałkach),
1-2 pomidory,
duży ogórek,
słoiczek zielonych oliwek,
paczka mieszanki sałat,
opakowanie ulubionych kiełków,
czerwona papryka,
na sos: 4 duże łyżki majonezu, 3 duże łyżki jogurtu naturalnego, posiekany świeży koperek, posiekana świeża pietruszka, sól pieprz.

Sos: Mieszamy majonez z jogurtem i posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy paprykę w kostkę, pomidorka w ćwiartki, ogórka w plasterki. Na talerzu układamy sałatę. na niej odsączonego tuńczyka i pokrojone warzywa z oliwkami. Na środku umieszczamy garść kiełków. Wszystko polewamy sosem. Danie dla dwóch osób.

wtorek, 16 września 2014

zapiekanka z klopsikami, kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym


Dziś kolejny przepis na sycącą zapiekankę, tym razem ze zdrową kaszą jaglaną i miniklopsikami. Jeśli nie używamy lub nie lubimy przyprawy typu MAGGI, możemy ją pominąć podczas przygotowania mięsa na pulpeciki. Danie dla 3-4 osób. Smacznego:)

 Źródło: http://popoludniewkuchni.blogspot.com/2014/03/najlepsza-zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-z.html

szklanka kaszy jaglanej,
1 czerwona papryka,
pół pęczka natki pietruszki,
ok. 10 średnich pieczarek,
200 ml śmietanki płynnej 18% (lub kremowej 30%),
ok. 150 g startego żółtego sera,
sól i pieprz
na klopsiki:
500 g mielonego mięsa
2 łyżeczki przyprawy gyros,
1 łyżeczka przyprawy maggi w płynie,
1-2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki,
3 łyżki tartej bułki,
jajko

Klopsiki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy dokładnie, formujemy miniklopsiki (wielkości orzecha włoskiego lu trochę większe) i smażymy. Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy, odkładamy na bok. Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki, dodajemy śmietanę i gotujemy jakieś 5 minut od zagotowania się śmietanki, na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przesmażoną papryką. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. W kaszę wtykamy usmażone klopsiki. Całość zalewamy sosem śmietanowo-pieczarkowym. Posypujemy tartym, żółtym serem. Zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach.

sobota, 13 września 2014

tarta z kremem patissiere i sezonowymi owocami

Uwielbiam tarty i ciasta kruche, zwłaszcza w połączeniu z kremem budyniowym i owocami. Na taką tartę możemy położyć dowolne owoce sezonowe. Swoją robiłam na początku tego lata, więc zdecydowałam się na truskawki, maliny i porzeczki. Poza sezonem deser świetnie będzie smakował też z bananami, kiwi, brzoskwiniami czy winogronami. Smacznego:)


Źródło: http://kotlet.tv/tarta-z-malinami/

 na spód:
250 g mąki
125 g masła
2 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
na krem: 1 szklanka cukru
5 żółtek
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 laska wanilii

sezonowe owoce (latem maliny, truskawki, porzeczki, jagody itp. a zimą na przykład brzoskwinie z puszki, ananasy, banany, kiwi, winogrona)

 Mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt kruche, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii). Przełożyć do formy do tarty (moja ma 29 cm), włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem, obciążyć fasolkami i piec 15 minut w 200 stopniach, ściągnąć papier z fasolkami i piec jeszcze 5-10 minut. Wystudzić ciasto. Przygotować krem: ubić cukier z żółtkami na kogel mogel, następnie dodać mąkę. Podgrzać mleko z wanilią, gorące wlać cienkim strumieniem do ubitego z żółtek, cukru i mąki koglu, mieszać mikserem,a potem jeszcze raz wlać wszystko do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje (mieszać trzepaczką). Jeśli krem nie będzie gęstniał, można dodać troszkę więcej przesianej mąki i energicznie wymieszać.Taki wystudzony krem nałożyć na tartę, na nim owoce.

piątek, 12 września 2014

schab po neapolitańsku

Dzisiejszy przepis to najpyszniejsze danie ze schabu, jakie miałam okazję spróbować. Nie wiem, czy w Neapolu faktycznie jada się to danie,ponieważ podczas wizyty w tym pięknym mieście zjadłam tylko smaczną pizzę:) Takie mięso podane w towarzystwie aromatycznego, pomidorowego sosu i makaronu na pewno jednak przypomina mi wakacje we Włoszech. Polecam,, smacznego:)

Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/schab-po-neapolitansku.html

 około 600 gramów schabu bez kości pokrojonego w plastry
2 papryki
200 gramów pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
cebula
1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano lub mieszanki ziołowej do pizzy

 Schab umyć, osuszyć. Mięso podsmażyć z czosnkiem na głębokiej patelni, zalać wrzątkiem lub bulionem tak, by płyn przykrywał mięso, przyprawić, gotować pod przykryciem około 40 minut.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć.Papryki pokroić w paseczki, cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju, co wcześniej mięso z czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do sosu. Kiedy schab będzie już miękki, uzupełnić sos wodą, dodać koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawić.

środa, 10 września 2014

muffinki z jabłkami i kruszonką

Muffinki to chyba najłatwiejszy i najszybszy deser. Upiekłam ich już bardzo wiele, w różnych odsłonach i zawsze dziwię się, że tak szybko można upiec coś pysznego:) Dziś przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką, które możemy potraktować jako miniwersje szybkiej szarlotki. Smacznego:)

Źródło: książka ,,Muffinkowe poczęstunki"

2 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki grubo startych jabłek,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, gałki muszkatołowej i ewentualnie kardamonu,
na kruszonkę:1/4 kostki schłodzonego masła, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego


Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować. Dodać jabłka, mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremek (wypełniamy do 2/3 wysokości). Przygotować kruszonkę: masło posiekać z cukrami. wsypać mąkę i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch muffinek. Piec ok.25 min w temp 190 stopni.
UWAGA: z tej ilości składników na kruszonkę, powstaje jej więcej, niż potrzebujemy na muffinki. Możemy schować resztę do lodówki i użyć do innego wypieku, lub też, gdy nie potrzebujemy jej aż tyle, zmniejszyć ilość składników do naszych potrzeb.

wtorek, 9 września 2014

placuszki z jabłkami

Mamy sezon jabłkowy. Te pyszne owoce możemy wykorzystać do przygotowania wielu ciast i deserów, sosów, soków czy kompotów. Dziś na blogu propozycja na banalnie proste jabłka w gęstym cieście naleśnikowym. Jest to jeden z tych przepisów, przy których nie należy zbytnio przejmować się podaną w nim ilością składników. Mąki i mleka należy dodać tyle, aby położona na patelni  warstwa ciasta utworzyła placuszek i nie rozpłynęła się. Gęstość masy można wypróbować na pierwszym racuszku. Smacznego:)

ok. 2 szklanek mąki
ok. szklanki mleka
jajko
ok. 4 jabłek

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy więcej mąki. Dorzucamy jabłka, łączymy delikatnie z masą. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.