października 31, 2014

pieczeń rzymska

pieczeń rzymska
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pieczenie, bo są pyszne i efektowne. Nie są też aż tak pracochłonne - mięso z pozostałymi składnikami wystarczy wymieszać i włożyć do keksówki. Dobre tez na zimno, jako dodatek do kanapek. Polecam, smacznego:)

 Źródło: http://anikagotuje.blogspot.com/2013/02/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html

1,2 kg mielonego mięsa wieprzowego ( najlepiej z łopatki),
czerstwa bułka,
cebula,
2 surowe jajka,
5 jajek ugotowanych na twardo,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, duża łyżka majeranku,pół łyżeczki granulowanego czosnku,
masło do smarowania formy,bułka tarta do obsypania formy

 Namoczoną i odciśniętą z wody lub mleka kajzerkę dodać do mięsa razem z zeszkloną cebulką. Dodać do mięsa. Do masy wbić dwa surowe jajka, przyprawić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką Na dno wyłożyć około połowę mięsnej masy i pośrodku wzdłuż dłuższego boku zrobić lekkie wgłębienie łyżką. We wgłębieniu układać ugotowane na twardo jajka. Na jajka nałożyć pozostałą część masy mięsnej dociskając ją dokładnie do brzegów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut.

października 29, 2014

nuggetsy z kurczaka

nuggetsy z kurczaka
Dziś propozycja dla naprawdę początkujących w kuchni. Myślę, że każdy kto stawia pierwsze kulinarne kroki potrzebuje kilku prostych, sprawdzonych przepisów - dzięki temu nabiera się pewności siebie i ma się ochotę na podejmowanie następnych prób. Dzisiejsze nuggetsy to danie, które naprawdę nie ma szans się nie udać, to po prostu pyszne kawałki kurczaka w tradycyjnej panierce z mąki, jajka i bułki. Świetne z sosem czosnkowym jako przystawka, ale z ryżem i sałatką będą stanowiły pożywne danie obiadowe. Smacznego:)

podwójna pierś z kurczaka,
szklanka mąki,
szklanka bułki tartej (najlepiej domowej),
dwa jajka,
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

 Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i przyprawiamy. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złocistego koloru (około 10 minut).

października 27, 2014

makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną

makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i wędliną
Przepis na dzisiejszy makaron jest daniem kryzysowym - możemy z niego skorzystać wtedy, kiedy w kuchni mamy mało zapasów. Makaron, śmietankę, ser i jakąś wędlinę mam prawie zawsze w lodówce, a jeśli zostanie mi trochę pieczarek, wszystko to razem może stanowić prosty, tani i szybki posiłek. Smacznego:)

Zanim podam składniki i przepis na makaron chciałabym serdecznie zaprosić was tutaj:

http://magda-wlosy.blogspot.com/2014/10/pielegnacja-twoich-wosow.html#comment-form

Magda, która jest autorką wspaniałego bloga poświęconego pielęgnacji włosów, zaproponowała mi niedawno napisanie posta, dotyczącego tego, jak dbam o moje włosy. Bardzo często udzielałam się na jej blogu, a jako że podobnie jak Magda jestem tzw. włosomaniaczką, z chęcią zgodziłam się na jej propozycję. Jeśli również interesujecie się pielęgnacją urody i lubicie blogi temu poświęcone, to polecam poczytanie sobie postów Magdy - na pewno znajdziecie tam wiele cennych wskazówek:)

A oto już przepis na makaron:

ok. 250 g makaronu,
ok. 250- 300 ml śmietanki do zup i sosów,
łyżka mąki,
ok. 200 g pieczarek,
cebula,
dwie małe kiełbaski (może być też boczek lub kawałek szynki),
kilka łyżek startego sera,
sól, pieprz, ulubione suszone zioła

 Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na patelni wraz z kiełbasą pokrojoną w kosteczkę oraz plasterkami pieczarek. Gdy wszystko będzie miękkie, wlać śmietanę, dodać starty ser, zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Doprawić do smaku, podawać z ugotowanym makaronem.




października 26, 2014

schab w sosie pieczarkowo-serowym

schab w sosie pieczarkowo-serowym
Dziś propozycja na pyszny schab w gęstym sosie pieczarkowo-serowym. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnego żółtego sera, a pieczarki możemy połączyć z grzybami leśnymi. Sos pasowałby również do drobiowych filetów, wtedy przygotowanie potrawy byłoby znacznie szybsze. Smacznego:)

5 plastrów schabu bez kości,
500 g pieczarek,
cebula,
2-3 szklanki wody lub bulionu,
ok. 200-250 ml śmietanki 18%,
kilka łyżek startego sera np. parmezanu,
sól, pieprz, tymianek

 Schab przesmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do głębokiego rondla, zalać bulionem, ale tak, aby tylko przykrywał mięso (resztę bulionu należy później wlewać stopniowo, gdyby płyn wyparował w procesie duszenia), dusić około 40 minut. Na patelni po schabie przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, aż do wyparowania płynu. Gotowy schab na chwilę wyciągnąć, do rondla wlać śmietankę, wsypać ser, wrzucić pieczarki, mieszać aż zgęstnieje (warto zagęścić łyżką mąki rozmieszanej ze śmietanką). Na koniec włożyć mięso, chwilkę razem poddusić, posypać natką pietruszki i podawać.

października 25, 2014

najprostsze ciasto jogurtowe (odmierzane kubeczkiem)

najprostsze ciasto jogurtowe (odmierzane kubeczkiem)
To ciasto jest naprawdę najprostsze na świecie, a przepis ten jest niezwykle popularny we Francji, Włoszech i Maroku. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki kilka razy wymieszać łyżką, a przedtem pamiętać o tym, że do odmierzania składników ma nam posłużyć kubeczek po jogurcie. Ja wykorzystałam małą kwadratową foremkę (25x25), ale można też wlać ciasto do keksówki lub małej tortownicy (20 cm średnicy). Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-pound-cake/

jogurt naturalny o pojemności 170-180 g (kubeczek po jogurcie posłuży do odmierzania reszty składników),
kubeczek oleju,
3 kubeczki mąki,
2 kubeczki cukru,
3 jajka,
skórka z jednej cytryny,
szczypta soli,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na lukier: kilka łyżek cukru pudru plus odrobinę wrzącej wody, wiórki kokosowe

 Mąkę, skórkę i proszek wymieszać, W drugiej misce połączyć trzepaczką resztę składników, połączyć wszystkie składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a po ostudzeniu lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

października 24, 2014

zupa z dynią i cappelletti oraz wytrawne muffinki z serem, boczkiem i szczypiorkiem

zupa z dynią i cappelletti oraz wytrawne muffinki z serem, boczkiem i szczypiorkiem

Wraz z chłodniejszymi dniami nadszedł czas idealny na zupy. Dziś propozycja na jesienną zupę z dodatkiem dyni i włoskich pierożków cappelletti, które możemy zastąpić innym, podobnym produktem (na przykład tortellini). Takie danie jest bardzo sycące, w sumie nie potrzeba do niego żadnych dodatków, ale u mnie w domu jest już tak, że do każdej zupy przygotowuję jakąś przekąskę. Tym razem były nią wytrawne muffinki, które możemy potraktować jak trochę inne minikanapeczki. Najlepsze na ciepło, smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/butternut-squash-soup/

 podłużna dynia,
około 6-7 szklanek bulionu drobiowego (ilość zależy od tego, jaką gęstą chcemy mieć zupę),
kilka łyżek koncetratu pomidorowego (do smaku),
mała marchewka lub dwie,
mała pietruszka lub dwie,
posiekana natka pietruszki,
dwa ząbki czosnku,
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
małe opakowanie cappelletti lub tortellini z dowolnym nadzieniem

 Dynię, marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na większe kawałki. Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki i szybko przesmażyć. Dodać warzywa, obsmażyć, zalać bulionem, dodać przyprawy, natkę pietruszki i gotować do miękkości warzyw. Na końcu dodać koncentrat. Przed podaniem zupy wrzucić do niej cappelletti i gotować minutę.

 Źródło: książka ,,Muffinkowe poczęstunki"

 2 szklanki mąki,
8 dag startego żółtego sera,
15 dag wędzonego boczku,
szklanka mleka,
10 dag masła,
2 jajka,
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
łyżeczka musztardy,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta czarnego pieprzu

 W jednej misce połączyć przesianą mąkę, proszek, sodę, ser, sól i pieprz. W drugiej mleko, jajka, musztardę oraz stopione i wystudzone masło. Zawartości obu misek połączyć, a następnie delikatnie połączyć ze szczypiorkiem i uprzednio przesmażonymi kawałeczkami boczku. Ciasto przełożyć do natłuszczonych foremek, piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni.

października 22, 2014

gnocchi i klopsiki po neapolitańsku

gnocchi i klopsiki po neapolitańsku
Dziś mieliśmy prawdziwie włoski obiad. Przepis na pyszne klopsiki w sosie pomidorowym znalazłam oczywiście u mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale. Proces przyrządzania gnocchi Laura zaprezentowała natomiast widzom wraz z nonną, czyli swoją babcią:) Do przyrządzenia sosu polecam użyć dobrego czerwonego wina, naprawdę robi różnicę. Polecam, smacznego:)

Źródło: laurainthekitchen.com

na klopsiki:
ok. 500 g mieszanego mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego i wieprzowego),
pół szklanki startego parmezanu,
około pół szklanki bułki tartej,
jajko,
łyżka lub dwie mleka,
starty ząbek czosnku,
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
sól, pieprz

na sos:
mała cebula,
około 250 - 300 g przecieru pomidorowego,
1/3 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, świeża bazylia

Połączyć produkty do przyrządzenia klopsików i dokładnie wyrobić. Mokrymi dłońmi formować klopsiki (moje były trochę większe od orzecha włoskiego) i szybko przesmażyć do zrumienienia, odłożyć na bok. Na patelni po klopsikach przesmażyć cebulę, ostrożnie dolać wino i poczekać, aż alkohol wyparuje. Dodać przecier, przyprawić, przemieszać chwilkę, do powstałego sosu włożyć klopsiki i dusić około 30-60 minut.

na gnocchi:
kilogram ziemniaków,
około 2 szklanek mąki (może być więcej lub mniej),
łyżeczka soli

Ziemniaki obrać i  ugotować do miękkości. Ostudzone zmielić lub dokładnie utrzeć, aż nie będzie grudek.
Dodać mąkę i sól, dokładnie wyrobić na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta odrywać kulki wielkości piłeczki golfowej, kawałki po kolei rozwałkować dłońmi na podłużny rulonik (warto podsypać blat mąką). Nożem kroić rulonik na maleńkie kluseczki, na każdej z nich można (nie trzeba) zrobić charakterystyczne wgłębienia widelcem (wystarczy kluseczkę przetoczyć po ząbkach widelca). Kluseczki ułożyć na czystej ściereczce, odstawić do wyschnięcia na godzinę. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku (można dolać odrobinkę oliwy), kiedy wypłyną na powierzchnię są gotowe - zajmie to dosłownie 3 minuty. Podawać z klopsikami (lub innym ulubionym sosem), posypać parmezanem.

października 21, 2014

pstrąg pieczony w folii

pstrąg pieczony w folii
Po przygotowaniu takiego pstrąga stwierdziłam, że już nigdy nie będę smażyć go na patelni, tylko zawsze piec w piekarniku. Mięso tak przyrządzonej ryby wprost rozpływa się w ustach, jest delikatne, aromatyczne od cytryny i ziół, po prostu pyszne. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę, możemy na 5-10 minut przed końcem pieczenia otworzyć foliową sakiewkę. Polecam, smacznego:)

2 wypatroszone pstrągi,
kilka plasterków cytryny,
świeży koperek i natka pietruszki (po kilka gałązek),
sól, pieprz, granulowany czosnek,
olej lub oliwa

 Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Każdą z nich przyprawiamy, do środka wkładamy plasterki cytryny, natkę pietruszki i koperek. Szczelnie zawijamy w folię aluminiową (uprzednio posmarowaną olejem) - musi powstać paczuszka. Pieczemy w 180 stopniach ok.30 minut.

października 20, 2014

Mac & Cheese - amerykańska zapiekanka

Mac & Cheese - amerykańska zapiekanka
Amerykańskie dania są zazwyczaj bardzo nieskomplikowane i w miarę szybkie do przyrządzenia. Zapiekanka, którą dzisiaj prezentuję właśnie taka jest - nadaje się dla wszystkich, którym nie chce się układać warstw, ale spodoba się też tym, którzy mają mało zapasów w lodówce;) Większość potrzebnych do niej składników (takich jak na przykład makaron, ser, czy mleko) znajdziemy zawsze w każdej kuchni. Smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mac-and-cheese/

ok.400 g makaronu,
2 kopiaste łyżki masła,
2 kopiaste łyżki mąki,
2 szklanki mleka,
ok.200 - 250 g startego sera (może być dowolny, ale idealny byłby tu cheddar lub mix serów - ja użyłam parmezanu, mozzarelli, goudy i ementalera),
kilka łyżek bułki tartej,
ok. 100 g boczku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować al dente. W tym samym czasie boczek pokroić w kostkę i szybko podsmażyć. Przyrządzić sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, dolać mleko, wymieszać trzepaczką, postawić na ogień i cały czas mieszać do zgęstnienia (ok. 6-10 minut), doprawić. Gotowy sos wymieszać z makaronem, serami i boczkiem, ułożyć wszystko w naczyniu do zapiekania i posypać wierzch bułką tartą z resztą sera (można tez na wierzch położyć małe kawałeczki masła lub skropić oliwą). Zapiekać około 15-20 minut lub do zrumienienia w 180 stopniach.

października 19, 2014

leczo z kurczakiem

leczo z kurczakiem
Dziś propozycja na moje ulubione leczo z dodatkiem drobiowego mięsa. Kawałki kurczaka w połączeniu z warzywami sprawiają, że danie jest jeszcze bardziej sycące niż tradycyjne, ale oczywiście drób można tu zastąpić kiełbasą. Smacznego:)

Źródło: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/04/leczo-z-kurczakiem-zdrowa-i-smaczna.html

dwie pojedyncze piersi z kurczaka,
2 ząbki czosnku,
średnia cukinia,
duża czerwona papryka,
pół dużej żółtej papryki (lub jedna mała),
6-7 pieczarek,
czerwona cebula,
ok. 6-8 łyżek koncentratu pomidorowego (do smaku)
sól i pieprz, suszone oregano, tymianek, słodka papryka do smaku

 Mięso lekko podsmażyć, dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, paprykę i plasterki pieczarek. Wszystko przemieszać i zostawić na dużym ogniu na kilka minut. Dodać posiekany w małą kosteczkę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość dusić na małym ogniu ok 20 - 25 minut (czasem mieszając). Gdy warzywa będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.

października 17, 2014

wiejska pizza z jajkiem, kiełbasą i pomidorami

wiejska pizza z jajkiem, kiełbasą i pomidorami
Pierwszy raz pizzę z jajkiem na twardo jadłam we Włoszech. Wtedy na pizzy znalazła się również mozzarella i szynka parmeńska. Moja propozycja to polska wersja tego dania - jajka połączyłam tu z kiełbasą krakowską, polskim serem i naszymi pysznymi pomidorami. Smacznego:)

na dużą blaszkę pizzy:

1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
kilka plasterków kiełbasy,
2 duże pomidory,
2 jajka na twardo,
starty żółty ser,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oregano,
cebula

 Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć plastry pomidora, kiełbasy, jajek i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

października 16, 2014

kakaowe muffinki

kakaowe muffinki
Przepisów na muffinki wypróbowałam już naprawdę mnóstwo. Najbardziej lubię chyba wypieki z dodatkiem czekolady czy kakao, dlatego dziś proponuję łatwe, kakaowe muffinki, do których możemy dodać ulubione owoce - świetnie pasowałyby tu wiśnie lub brzoskwinie. Idealnie będzie też oblać je rozpuszczoną czekoladą. Smacznego:)


Źródło : http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/

 2 szklanki mąki,
 2 – 3 łyżki kakao,
 1 i ½ łyżeczki sody,
  łyżeczka proszku do pieczenia,
 2/3 szklanki cukru,
 125 g masła (roztopionego i wystudzonego),
 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego,
 2 jajka

 W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche, w drugim płynne, następnie wszystko połączyć i wymieszać szybko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) natłuszczone foremki do muffinek. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut

października 15, 2014

sałatka ryżowa z warzywami

sałatka ryżowa z warzywami
Dziś przepis na prostą i szybką w przygotowaniu wegetariańską sałatkę. Składników i smaków jest tu sporo, ale dzięki temu nawet najwięksi mięsożercy nie odczuwają braku mięsa. Jak w przypadku wszystkich sałatek, niektóre składniki możemy zastąpić innymi. Smacznego:)

Źródło: http://zchatynakoncuwsi.blogspot.com/2011/04/saatka-ryzowa-z-warzywami.html

mały brokuł,
słoiczek selera,
puszka fasoli czerwonej,
½ puszki kukurydzy,
3 łyżki oliwek,
½ czerwonej papryki ,
2 łyżki groszku,
200 g ryżu,
mały jogurt naturalny,
2 łyżki majonezu,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, słodka papryka

Brokuł podzielony na różyczki ugotować al dente. Seler, kukurydzę, groszek, fasolę i oliwki odcedzić z zalewy. Ryż ugotować, wsypać do miski, dodać warzywa i jogurt wymieszany z majonezem i wyciśniętym czosnkiem. Wszystko wymieszać i doprawić.

października 14, 2014

roladki schabowe z pomidorkami i mozzarellą

roladki schabowe z pomidorkami i mozzarellą
Dziś przepis na banalnie proste roladki ze schabu. Do środka możemy włożyć oczywiście wszystko to, na co akurat mamy ochotę; u mnie padło na ostatnie w tym roku pomidorki koktajlowe i pyszną, ciągnącą się mozzarellę. Myślę, że gdyby wnętrze roladek posmarować jeszcze pesto, byłoby to zupełnie włoskie połączenie. Podczas przygotowania mięsa, należy tylko pamiętać o tym, żeby ciasno spiąć lub związać mięso - inaczej ser za bardzo wycieknie.Smacznego:)

5 plastrów schabu,
ok. 10 pomidorków koktajlowych,
kulka mozzarelli,
szklanka mąki,
szklanka bułki tartej,
dwa jajka,
sól, pieprz, bazylia, czosnek

 Plastry mięsa cienko rozbić i przyprawić. Na każdy plaster nałożyć pomidorka (lub dwa) i plaster mozzarelli, spiąć w roladkę. Mięso panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć do zrumienienia.

października 13, 2014

zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

Zapiekanki są w moim domu tak lubiane, że robię je właściwie co tydzień. W zależności od tego, co znajdę w lodówce i na co mamy ochotę, zawsze wybieram inne składniki i sosy. Dziś proponuję pyszną, sycącą zapiekankę, którą możemy przyrządzić wtedy, kiedy w domu zabraknie nam makaronu, a mamy ochotę na lazanię. Zamiast charakterystycznych płatów występują tu warstwy ryżu. Smacznego:)

ok 500-600g mięsa mielonego,
słoiczek koncentratu pomidorowego (do smaku),
ok 250 -300 g startego sera,
2 paczki ryżu,
jedna duża starta marchewka,
cebula,
papryka w proszku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, suszone zioła (np. oregano, bazylia, pietruszka)
na beszamel: 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, szczypta gałki muszkatołowej

 Ugotować ryż. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać mięso oraz startą na tarce marchewkę (starta na dużych oczkach). Całość przyprawić do smaku, dodać koncentrat, wymieszać, aż wszystko nabierze konsystencji sosu. Przygotować beszamel: na rozgrzanym maśle zasmażyć krótko mąkę, zdjąć z ognia, dodać mleko cały czas mieszając trzepaczką.  Gdy nie będzie grudek postawić na ogień i gotować do czasu zgęstnienia (ok. 10 minut) i przyprawić. W naczyniu do zapiekania układać warstwami ryż, mięso, sos beszamelowy i ser. Powinny wyjść 2-3 warstwy. Zapiekać w 180 stopniach przez około 15-20 minut.


października 11, 2014

łosoś w sosie jogurtowym

łosoś w sosie jogurtowym
Wiem, że niedawno wstawiłam przepis na łososia, ale po dzisiejszym obiedzie stwierdziłam, że nie mogę czekać ze wstawieniem przepisu na to danie. Jest tak, pyszne, że nie mogę się zdecydować, którą wersję wolę: łososia w porach, czy może dzisiejszą propozycję z jogurtowym, czosnkowo-ziołowym sosem. Taki łosoś powinien szczególnie posmakować wszystkim fanom tzatzyki, ponieważ dzisiejszy sos przygotowuje się bardzo podobnie. Smacznego:)

Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/seared-salmon-with-dill-cucumber-sauce/

ok. 500 g filetu z łososia,
na sos:
około 6 łyżek jogurtu greckiego,
łyżeczka lub dwie musztardy,
skórka z cytryny i około 2-3 łyżek soku z cytryny (do smaku),
pół drobno posiekanego ogórka
ząbek czosnku (starty),
czosnek granulowany (do smaku)
koperek, szczypiorek (po 2-3 łyżki każdego)
sól, pieprz

 Składniki sosu połączyć w misce, doprawić i odstawić na 15 minut. Rybę posmarować niewielką ilością oleju, posolić, popieprzyć, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków). Gotowego łososia polać sosem.

października 10, 2014

kruche ciasteczka w czekoladzie

kruche ciasteczka w czekoladzie

Dziś propozycja na szybkie i pyszne ciasteczka oblane mleczną czekoladą. Kruche ciasto nie powinno nikomu sprawić problemu, przed rozwałkowaniem należy tylko pamiętać o podsypaniu blatu mąką, żeby wycinane ciasteczka nie przywierały. Z podanych składników udało mi się upiec około 50 ciastek. Smacznego:)

Źródło: opakowanie margaryny ,,Kasia"

 200 g margaryny lub masła,
320 g mąki,
100 g cukru pudru,
jajko,
łyżka soku z cytryny,
łyżka śmietany,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
tabliczka mlecznej czekolady do rozpuszczenia

 W misce wymieszać mikserem wszystkie składniki ciasteczek. Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i szybko zagnieść. Rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów i foremką wycinać małe ciasteczka. Ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni (ciasteczka będą gotowe, gdy ich boki będą zarumienione). Ostudzone ciastka oblać czekoladą.

października 09, 2014

wieprzowy gulasz z grzybami

wieprzowy gulasz z grzybami

W domu mam już mały zapas suszonych grzybów uzbieranych przez mojego Tatę. Wiedziałam, że wkrótce zrobię z nich kilka pysznych, jesiennych dań. Pierwszym z nich był sycący wieprzowy gulasz. W trakcie jego przygotowania warto pamiętać, że im więcej wywaru z grzybów wlejemy do sosu, tym bardziej będzie on intensywny i aromatyczny. Jeśli lubimy delikatny smak grzybów, warto wlać więcej śmietanki, a mniej grzybowego wywaru. Smacznego:)

Źródło: http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2014/09/Gulasz-wieprzowy-z-sosem-grzybowym.html

30 g suszonych grzybów,
1/2 kg wieprzowiny na gulasz,
łyżka musztardy,
duża cebula,
sól, pieprz, tymianek,
łyżka masła klarowanego
śmietanka (250 ml lub połowa szklanki - do smaku)
łyżka mąki ziemniaczanej

 Grzyby pokroić, zalać szklanką zimnej, przegotowanej wody i odstawić na noc, aby zmiękły.Na drugi dzień grzyby odcedzić, zalać świeżym wrzątkiem (2/3 szklanki) i obgotować ok. 10 min. Mięso pokroić w kostkę, doprawić i dokładnie wymieszać z musztardą. Odstawić na pół godziny lub godzinę, następnie obsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody lub bulionu i dusić pod przykryciem ok. 45 min. aż mięso będzie miękkie.Cebulę pokroić drobno i przesmażyć z grzybami (wywar zachować). Dodać do mięsa na dużą patelnię, dolać wywar grzybowy ( można dodać połowę lub całość). Śmietanę roztrzepać dokładnie z mąką i dodać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

października 08, 2014

zupa kalafiorowa i paszteciki ze szpinakiem

zupa kalafiorowa i paszteciki ze szpinakiem



Zawsze kiedy przyrządzam zupę, robię do niej jakiś dodatek. Mogą to być placuszki, wytrawne mufinki albo paszteciki. Tym razem we francuskie ciasto zamknęłam szpinak, oliwki, ser i troszkę wędliny (można ją pominąć, wtedy danie będzie wegetariańskie). Tak naprawdę do farszu możemy użyć dowolnych składników i zużyć resztki jedzenia, które zostały w naszej lodówce. Smacznego:)

składniki na zupę kalafiorową:
paczka mrożonych warzyw na zupę kalafiorową z koperkiem,
porcja rosołowa,
sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie,
posiekana zielona pietruszka,
kilka łyżek śmietanki 18% plus łyżka mąki

 Baza na zupę: porcję zalać wodą, tak aby ją przykryła . Gdy się zagotuje i zaczną się robić szumowiny, należy odlać całą wodę, opłukać mięso z powstałej piany i ponownie zalać czystą wodą (ilość jej zależy od tego, ile chcemy mieć zupy i o jakiej gęstości). Włożyć warzywa i dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i sól do smaku. Gotować około 30 minut. Na koniec zagęścić zupę mąką rozmieszaną ze śmietanką. 

na paszteciki:
płat ciasta francuskiego
ok. 100 g szpinaku
kilka plasterków wędliny pokrojonej w kostkę
ok. 10 oliwek
2-3 łyżki startego sera
sól, pieprz, czosnek

 Szpinak przesmażyć z wędliną, doprawić i ostudzić. Ciasto delikatnie rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć szpinak z wędliną, dwie oliwki, troszkę sera. Złożyć w pasztecik i dokładnie zakleić brzegi widelcem. Można posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w 220 stopniach około 20 minut lub do zrumienienia.

października 07, 2014

łosoś w porach

łosoś w porach





Łososiowi nie potrzeba wiele, żeby wspaniale smakował. Dziś proponuję łatwy i szybki przepis na tę pyszną rybę w prostym sosie z porów i śmietanki. Okazuje się, że por i łosoś to wręcz idealne połączenie, a ostrość pora świetnie współgra z delikatnym mięsem ryby. Smacznego:)

Źródło: kotlet.tv

dla 2-3 osób:
500 g filetów łososia,
1 duży por,
200 g śmietany 12–18%,
sól i pieprz, pieprz cytrynowy, granulowany czosnek,
masło do smażenia i odrobinkę oliwy,
troszkę soku z cytryny

 Pora pokroić w paseczki. Podsmażyć na maśle (1–2 łyżki), aż będzie szklisty.Łososia posypać solą, pieprzem gruboziarnistym, cytrynowym i czosnkiem. Smażyć (można też upiec w piekarniku) do złotego koloru. Do porów dodać śmietankę i troszkę soku z cytryny (do smaku). Mieszać, żeby sos zgęstniał - czasem warto dodać trochę rozmieszanej z wodą mąki. Nałożyć na talerze usmażoną rybę, a na niej sos.




października 06, 2014

cytrynowe mufinki z makiem

cytrynowe mufinki z makiem

Muffinki piekę bardzo często, zawsze inne. Uwielbiam je za to, że są za każdym razem się udają. Dzisiaj ich intensywnie cytrynowa wersja i kolejny przepis mojej ulubionej Laury Vitale. Do odmierzania należy użyc kubka lub szklanki o pojemności 240 ml (wynika to z drobnej różnicy miar amerykańskich i polskich; ja użyłam do tego specjalnych, amerykańskich miarek, które otrzymałam kiedyś w prezencie - polecam, bo są naprawdę przydatne do amerykańskich wypieków). Smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/lemon-poppy-seed-muffins/

pół szklanki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
pół łyżeczki soli,
2 szklanki mąki,
3 łyżki maku,
2 jajka,
skórka i sok z jednej dużej cytryny lub dwóch małych
na lukier: pół szklanki cukru pudru, około łyżki lub dwóch soku z cytryny (ma być gęsty)

W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mak i sól. W drugiej utrzeć łopatka masło z cukrem, następnie dodać jajka, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać, dodać jogurt i połączyć dokładnie trzepaczką (masa się rozdzieli, ale tak ma być). Do masy dodaę suche składniki i szybko wymieszać (do połączenia). Nałożyć ciasto do natłuszczonych foremek, piec około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Gdy muffinki ostygną, udekorować lukrem i ewentualnie skórką z cytryny









października 05, 2014

makaron po florencku

makaron po florencku



Florencja to jedno z piękniejszych włoskich miast, z którego mam wiele pięknych wspomnień. Kiedy zobaczyłam, jak Laura Vitale przyrządza to danie w swoim programie, wiedziałam, że prędzej czy później je przygotuję. Wykorzystałam do niego przepyszne (ale niestety w tym roku już ostatnie) pomidorki koktajlowe z działki moich rodziców. Sos do makaronu jest pyszny, kremowy i delikatny, powinien posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za szpinakiem. Smacznego:)



dla 2 osób:
podwójna pierś z kurczaka,
ok. 3 ząbków czosnku,
3 łyżki mąki
3/4 szklanki bulionu
3/4 szklanki śmietanki (kremówki lub 18%)
pół szklanki startego parmezanu
ok. 100-150 g szpinaku
pomidorki koktajlowe (ok.15 sztuk)
ok.200-250 g makaronu kokardki

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, obtoczyć w mące i przesmażyć. Gdy będzie prawie gotowe, w osobnym garnku możemy zacząć gotować makaron. Kurczaka zdjąć z patelni, odłożyć na bok, a na tej samej patelni przesmażyć szybko czosnek. Zalać bulionem, zredukować go o połowę (poczekać, aż wyparuje), dodać szpinak i pomidorki, cały czas mieszając (szpinak bardzo szybko zrobi się miękki i zmniejszy swoją objętość). Dorzucić gotowe mięso, zalać śmietanką, doprawić, wsypać parmezan, poczekać aż sos troszkę zgęstnieje. Zalać makaron i od razu podawać.





października 04, 2014

tarta ze szpinakiem, papryką i wędliną

tarta ze szpinakiem, papryką i wędliną






Po raz pierwszy upiekłam wytrawną tartę i jest to jedna z najpyszniejszych potraw, jakie ostatnio przygotowałam. Do tej pory piekłam słodkie tarty, okazuje się jednak, że kruche ciasto wspaniale smakuje z warzywami i kawałkami wędliny czy mięsa. Pyszna zalewa ze śmietany, sera i jajek sprawia, że danie jest bardzo sycące. Rezygnując z wędliny otrzymamy danie wegetariańskie. Smacznego:)

Źródło: http://kotlet.tv/tarta-z-warzywami

na ciasto:
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko i białko (oddzielone)
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli,

farsz:
pół cebuli,
czerwona papryka,
kawałek dowolnej wędliny
ok. 100 gramów szpinaku
2 jajka
3/4 szklanki kremówki
łyżka mąki
ok. 100 g sera

Mąkę połączyć z solą i zimnym masłem, posiekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić warzywa i podsmażyć je na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie lekko złote na bokach. Posmarować ciasto białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z wędliną, zalać śmietaną rozmieszaną z mąką, jajkami i serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)

października 03, 2014

pizza z tuńczykiem i oliwkami

pizza z tuńczykiem i oliwkami

Kiedyś tuńczyk na pizzy nie był dla mnie czymś szczególnie kuszącym. Przywykłam do jadania mojej ulubionej pizzy - z kurczakiem lub szynką. Bardzo rzadko próbowałam więc na niej czegoś nowego. Wszystko zmieniło się po naszej podróży do Włoch. Zauważyłam, że Włosi bardzo lubią eksperymentować z dodatkami. We Fiuggi jadłam pizzę z jajkiem, w Wenecji z bakłażanem i cukinią, a w Neapolu z ziemniaczanymi krokiecikami. Wszystkie jej rodzaje były pyszne, dlatego obiecałam sobie, że po powrocie do domu będę otwierać się na nowe smaki smaki pizzy i zawsze przygotowywać ją inaczej. Dzisiejsza propozycja na pewno zadowoli fanów tuńczyka. Osoby, które za nim nie przepadają, mogą go z powodzeniem zastąpić łososiem z puszki. Smacznego:)

na dużą blaszkę pizzy:

1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli, 3/4 szklanki ciepłej wody
puszka tuńczyka w sosie własnym (w ładnych, dużych kawałkach)
garść oliwek
2 duże pomidory
starta mozzarella
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oregano
szczypiorek, ew. cebula

Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać około ciepłej wody, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć plastry pomidora, kawałeczki tuńczyka, oliwki i posiekany szczypiorek. Posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.


października 02, 2014

wieprzowy gulasz z papryką

wieprzowy gulasz z papryką



Na chłodniejsze dni, których mnóstwo przed nami, najlepsze są pożywne zupy lub sycące gulasze. Za Amerykanami mogę powiedzieć, że gulasz jest dla mnie takim comfort food - daniem, poprawiającym humor nawet w najzimniejszy dzień. Dzisiejsze danie to rozgrzewający gulasz z mięsa wieprzowego w pikantnym, pomidorowym sosie. Smacznego:)

Źródło: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/02/gulasz-wieprzowy.html  (przepis odrobinkę zmodyfikowałam)


ok. 500- 600 g mięsa wieprzowego ( ja użyłam szynki )
papryka czerwona
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 strąk papryczki chili (opcjonalnie, ja nie użyłam)
cebula
średnia marchewka
przyprawy :
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 – 3 listki laurowe
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek
do zagęszczenia sosu: 
2 łyżki mąki pszennej
około 50 ml wody

Mięso dokładnie oczyścić, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni przez około 30 minut. Na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w plasterki marchewkę, następnie dorzucić do niej pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Mięso przełożyć do rondla i zalać wodą tak, aby je przykryła. Nałożyć pokrywkę i dusić około 40 minut, do miękkości (w tym czasie należy co jakiś czas uzupełniać wodę). Do gotowego mięsa dorzucić przesmażone warzywa, dodać koncentrat i przyprawy. Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.




Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger