sobota, 29 listopada 2014

ziemniaki faszerowane brokułami

Przepis na te pyszne faszerowane ziemniaki wypatrzyłam ostatnio u Laury Vitale. Moją małą modyfikacją było to, że ziemniaki piekłam tylko raz, już nadziane. Wcześniej ugotowałam je za to w mundurkach i po wydrążeniu ostrożnie zdjęłam z nich skórkę. Świetne jako dodatek do mięsa, ale również jako samodzielne danie. Ja podałam je z jarmużem, który przesmażyłam szybko z czosnkiem. Smacznego:)

Źródło:  http://www.laurainthekitchen.com/recipes/broccoli-cheddar-twice-baked-potatoes/

4-6 ziemniaków (zależy od wielkości),
1- 1/2 szklanki ugotowanych różyczek brokułu,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka granulowanej cebuli,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
3 łyżki masła,
około 1/2 szklanki mleka,
sól, pieprz,
1-1/2 szklanki startego sera cheddar

Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, pokroić na połówki, delikatnie wydrążyć środek (nie za dużo, żeby utrzymały się bez skórki) i delikatnie obrać. Mleko podgrzać z masłem (tylko do momentu rozpuszczenia się masła). Do tego, co wydrążyliśmy z ziemniaków dodać śmietanę, połowę sera i podgrzane mleko, przyprawić i ugnieść na gładką masę. Delikatnie dorzucić różyczki brokułu. Masę nakładać do połówek ziemniaków, posypać resztą sera i zapiekać około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

piątek, 28 listopada 2014

kremowa zupa z kalafiora i nadziewane bułeczki z ciasta na pizzę

Dziś propozycja na pyszną, łagodną, kremową zupę z kalafiora z parmezanem. Na drugie danie serwuję bardzo szybkie, wytrawne bułeczki przygotowane z ciasta na pizzę. Mój przepis powinien być tu tylko wskazówką - do ich przygotowania możemy użyc swojego ulubionego przepisu na ciasto, a do środka włożyć ulubione dodatki do pizzy. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, smacznego:)

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/kremowa-zupa-z-kalafiora, http://www.laurainthekitchen.com/recipes/pepperoni-pizza-bites/

na zupę:

kalafior,
cebula,
2 średnie ziemniaki,
2 ząbki czosnku,
 litr bulionu drobiowego,
1/2 szklanki tartego sera grana padano,
sól, pieprz
Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.  Miksujemy na krem, doprawiamy i posypujemy startym serem,

na bułeczki:
kulka ciasta na pizzę (możemy skorzystać z mojego przepisu),
kawałek żółtego sera lub mozzarelli,
ulubione składniki do pizzy np. kawałki przesmazonej kiełbasy lub szynki, kurczaka itp.),
łyżka oliwy do posmarowania bułeczek,
oregano, bazylia, granulowany czosnek
Wyrośnięte  ciasto wałkujemy na cienki placek i kroimy na kawałki (nie muszą być równe). Na każdy z nich nakładamy farsz i szczelnie zamykamy. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania, smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 190 stopni.





środa, 26 listopada 2014

zapiekanka ziemniaczana z szynką

Dzisiejsza zapiekanka jest daniem, które wspaniale ,,czyści" lodówkę, a poza tym jest posiłkiem bardzo tanim i sycącym:)  Składniki do niej potrzebne mamy prawie zawsze w domu, oczywiście możemy je dowolnie modyfikować w zależności od naszego kuchennego zaopatrzenia. Smacznego:)

ok. 7 ziemniaków,
ok.100-150 g startego sera,
1-2 marchewki,
pietruszka,
około 200-250 g śmietany,
2 jajka,
kilka plasterków szynki lub innej wędliny,
mała cebula,
sól, pieprz, granulowany czosnek,rozmaryn, tymianek

Warzywa gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy i kroimy na plasterki. Przygotowujemy zalewę ze śmietany, jajek i części sera, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę przesmażamy z cebulą. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami warzywa (przyprawiamy je ziołami oraz solą i pieprzem) i szynkę z cebulą, zalewamy wszystko śmietankową mieszaniną i posypujemy resztą sera. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

wtorek, 25 listopada 2014

zupa cebulowa i ziemniaczane krokieciki

Już od dawna miałam ochotę wypróbować przepis na francuską zupę cebulową i skoro tylko zaopatrzyłam się w większa ilość cebuli, postanowiłam ja przyrządzić. Tradycyjnie tę zupę przyrządza się na wywarze wołowym, ja użyłam drobiowego. Poza tym zazwyczaj zapieka się ją i podaje z wielką grzanką z serem - ja dorzuciłam małe serowe grzanki. Ziemniaczane krokieciki możemy przyrządzić, gdy ugotowaliśmy za dużo ziemniaków - razem z surówką mogą stanowić wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych kotletów. Smacznego:)

Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/french-onion-soup/, http://www.laurainthekitchen.com/recipes/potato-croquettes/
           

na zupę:
4 duże cebule pokrojone na półplasterki,
łyżka masła,
łyżka cukru,
łyżka świeżego tymianku,
1/2 szklanki białego wina,
około 4 szklanek bulionu,
kilka kromek chleba i starty cheddar (lub inny starty ser),
sól,pieprz

Podsmażyć cebulę na oliwie z masłem, posypać cukrem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 20-25 minut, aż cebula się skarmelizuje. Dodać wino i tymianek, poczekać, aż alkohol wyparuje, wlać bulion. Gotować około 15 minut, a w tym czasie zrobić grzanki - chleb pokroić w kostkę, posmarować oliwą i posypać serem, zapiec około 10-15 minut w 200 stopniach. Do gotowej zupy wrzucamy grzanki.

na krokieciki:
2 szklanki ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
żółtko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
po 2 łyżeczki granulowanego czosnku i granulowanej cebuli,
1/2 szklanki startego parmezanu,
1/2 szklanki sera cheddar,
sól, pieprz
panierka: 2 jajka, około szklanki lub dwóch bułki tartej

Połączyć wszystkie składniki krokiecików i dobrze wymieszać. Z masy formować kolejno krokiety i panierować je w jajku oraz bułce tartej. Smażyć do uzyskania złotego koloru,


niedziela, 23 listopada 2014

Mostaccioli - włoskie ciasteczka

Przepis na te włoskie ciasteczka wypatrzyłam oczywiście u mojej największej kulinarnej inspiracji - Laury Vitale. Mostaccioli piecze się we Włoszech na święta Bożego Narodzenia - mają wyczuwalny smak cytrusów i korzennych przypraw. Przy wałkowaniu ciasta należy uważać, by za mocno nie podsypać blatu mąką, bo ciasteczka mogą wyjść twarde. Po upieczeniu powinny być miękkie w środku i wyrośnięte. Smacznego:)

Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mostaccioli-cookies/

3 niecałe szklanki mąki,
1 i 1/4 szklanki cukru (w tym łyżka cukru waniliowego),
1/2 szklanki ciepłej wody (nie musimy użyć całej!),
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
skórka i sok z całej pomarańczy,
skórka i sok z połowy cytryny

jajko do posmarowania ciasteczek

tabliczka czekolady plus łyżeczka oleju do rozpuszczenia

Wymieszać suche składniki, dodać sok i skórkę z cytrusów, a następnie stopniowo, po troszku dolewać wody - trzeba jej wlać tyle, aby ciasto było gładkie, niezbyt klejące i dało się zagnieść w kulkę. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na delikatnie posypanym mąką blacie i wykrawać nożem ciastka w kształcie rombu (na przykład metodą jak na kluski leniwe) - ciastka mogą wtedy stracić trochę kształt, ale można go poprawić palcami, nie muszą być idealne. Smarujemy je jajkiem wymieszanym z odrobiną wody i pieczemy w temp. 180 stopniach przez około 18 minut lub do czasu, aż będą złote. Po wystudzeniu smarujemy rozpuszczoną czekoladą.


sobota, 22 listopada 2014

schab pod beszamelem

Przepis na ten pyszny, zapiekany w kremowym sosie schab jest pomysłem Pascala Brodnickiego. Moją małą modyfikacją było to, że rozbiłam plastry schabu - zależało mi na tym, żeby szybciej się usmażyły:) Poza tym polecam przyprawić mięso ulubionymi przyprawami do schabu, na przykład suszonymi ziołami, granulowanym czosnkiem i cebulą, papryką w proszku. Smacznego:)

Źródło:  http://kuchnialidla.pl/product/Schab-zapiekany-pod-beszamelem-z-pieczarkami

ok. 6-7 plastrów schabu,
ok. 150 g pieczarek,
mała cebula,
dwa ząbki czosnku,
ok. 150 g startego sera (u mnie mozzarella i parmezan),
sól, pieprz, ulubione przyprawy do schabu

na sos beszamelowy:
2 szklanki mleka,
2 czubate łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mięso rozbijamy na cienkie plastry (niekoniecznie), przyprawiamy i smażymy na patelni. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, przesmażamy z posiekaną cebulką i czosnkiem. Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, szybko mieszamy trzepaczką, aż zrobi się zasmażką. Zdejmujemy na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy na ogień, mieszamy do czasu zgęstnienia i przyprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo mięso,pieczarki, sos i ser. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.


czwartek, 20 listopada 2014

tarta z kurczakiem i papryką



Wydawałoby się, że pojedyncza pierś z kurczaka to za mało na obiad dla 3 osób. Okazuje się, że wystarczy na sycący obiad nawet dla 4 osób, jeśli będzie składnikiem wytrawnej tarty. Paprykę i seler możemy oczywiście zastąpić innymi ulubionymi warzywami, ja użyłam tego, co akurat miałam w lodówce. Warto pamiętać o podpieczeniu spodu (musi być prawie gotowy i zarumieniony na bokach i spodzie) - gdy zalejemy ciasto zbyt wcześnie, może zrobić się zakalec. Smacznego:)

 Źródło: kotlet.tv

na ciasto:
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko i białko (oddzielone)
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli,

farsz:
pół cebuli,
gałązka selera naciowego (opcjonalnie),
pół dużej czerwonej papryki i pół żółtej,
pierś z kurczaka plus ulubione przyprawy do drobiu,
2 jajka,
3/4 szklanki kremówki,
łyżka mąki,
 ok. 100 g sera

 Mąkę połączyć z solą i zimnym masłem, posiekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić i przyprawić kurczaka oraz podsmażyć go z posiekanymi warzywami  na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie złote. Posmarować ciasto białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z kurczakiem, zalać śmietaną rozmieszaną z mąką, jajkami i serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)



środa, 19 listopada 2014

pasta a'la puttanesca

U mnie znów w kuchni rządzą Włochy:) Tym razem jest to pikantny makaron bez dodatku mięsa. Na temat tego, skąd wzięła się nazwa tego dania, powstało we Włoszech wiele legend. Jedna z nich mówi o tym, że tym daniem kusiły swych klientów włoskie prostytutki;) Nie wiem, czy to prawda, ale jedno jest pewne - danie jest pyszne, zwłaszcza wtedy, kiedy mamy ochotę na wegetariański obiad i nie boimy się ostrych smaków. Smacznego:)

Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/spaghetti-alla-puttanesca/

dla 2 osób:

ok. 250 g makaronu,
2 fileciki anchois (te pakowane w oleju),
3 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki,
2 łyżki kaparów,
pół szklanki czarnych oliwek,
duża puszka pomidorów,
sól, pieprz, świeża bazylia, płatki chilli lub ostra papryka w proszku

Na patelni przesmażyć czosnek i anchois, aż fileciki się rozpadną (jeśli używamy płatków chilli, tez należy je teraz wrzucić). Dodajemy pomidory, kapary i oliwki. gotujemy około 10 minut, aż sos troszkę zgęstnieje. W tym czasie możemy ugotować makaron. Sos doprawić - musi być pikantny. Dodać posiekaną świeżą bazylię i ugotowany makaron, dokładnie wymieszać go z sosem. Można posypać startym parmezanem.





niedziela, 16 listopada 2014

ryżowa sałatka z tuńczykiem

Ostatnio najczęściej robiłam sałatki polane prostym dressingiem z oliwy z oliwek. Zachciało mi się jednak troszkę mniej zdrowej odmiany i postanowiłam przyrządzić sałatkę z sosem majonezowym, który idealnie pasuje do tuńczyka. Do tego dania wykorzystałam to, co miałam w lodówce, dlatego jego składniki można dowolnie zmieniać. Smacznego:)

2 torebki ryżu,
puszka tuńczyka (musi być w ładnych, dużych kawałkach),
kilka łyżek kukurydzy,
papryka (konserwowa lub świeża),
2-3 gałązki selera naciowego (można zastąpić ogórkiem-świeżym lub konserwowym),
posiekana natka pietruszki, posiekany szczypiorek,sól, pieprz
na sos: kilka łyżek majonezu i kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany

Ryż ugotować i ostudzić. Paprykę i seler posiekać w kosteczkę. Składniki sałatki połączyć, doprawić i dokładnie wymieszać z sosem majonezowym.

sobota, 15 listopada 2014

pizza z szynką serrano, rukolą i papryką

Po raz pierwszy zrobiłam pizzę z rukolą i na pewno nie ostatni:) Szynka serrano stanowi z nią wyjątkowo pyszny duet, a ta pizza jest jedną z najszybszych w przygotowaniu - większość składników dodajemy na koniec pieczenia ciasta i nie potrzebują one wcześniejszej ,,obróbki". Serrano możemy zastąpić prosciutto, a paprykę pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:)

na dużą blaszkę pizzy:

1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
kilka plasterków serrano,
pół czerwonej papryki i pół żółtej (lub jedna cała),
starty parmezan lub mozzarella,
opakowanie rukoli,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oregano,
cebula

 Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroić paprykę w paseczki, cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć paprykę z cebulą, posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach.  5 minut przed końcem pieczenia na pizzę położyć serrano (można ją też położyć po wyciągnięciu pizzy z piekarnika), posypać rukolą.

czwartek, 13 listopada 2014

klopsiki w stylu marokańskim

Zostało mi trochę kuskusu i oliwek z mojej ostatniej sałatki w stylu marokańskim. Strasznie nie lubię marnować jedzenia, postanowiłam więc wymyślić kolejne danie inspirowane kuchnią marokańską, a co za tym idzie wykorzystać pyszne resztki. Tak powstały dzisiejsze klopsiki:) Do zrobienia sosu możemy użyć dowolnego pomidorowego produktu np. przecieru, passaty czy pomidorów w puszce. Smacznego:)

na klopsiki:

ok. 500 g mielonego mięsa,
około pół szklanki kuskusu (przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu),
jedna namoczona bułka lub kilka łyżek bułki tartej,
jajko lub dwa,
przesmażona cebula,
kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, kolendra, natka pietruszki (przyprawy można zastąpić ulubionymi przyprawami do mięsa mielonego),

na sos:

około szklanki przecieru pomidorowego,
cebula,
natka pietruszki,
garść oliwek,
sól, pieprz

Do mięsa dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Uformować małe klopsiki i przesmażyć, odstawić na bok. Na patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę, wlać przecier, poczekać, aż troszkę zgęstnieje i doprawić do smaku. Dołożyć klopsiki i dusić krótko do miękkości. Przed podaniem do sosu dorzucić oliwki i posypać natką pietruszki.



środa, 12 listopada 2014

amerykańskie bułeczki - dinner rolls

Już od dawna przymierzałam się do mojego pierwszego, domowego pieczywa. Na pierwszy raz wybrałam proste, amerykańskie bułeczki, które muszą się udać:) W Ameryce każdy ma na nie własny przepis, ale zawsze muszą one być miękkie, puchate i połączone po upieczeniu. Nie są bardzo słodkie, ale delikatny, słodki smak na pewno jest w nich wyczuwalny. Myślę więc, że najlepiej będą pasować z dżemem, powidłami, nutellą lub innym słodkim smarowidłem. Przepis jest tak prosty i nieskomplikowany, że na pewno posłuży mi jako baza do innych bułeczek, na przykład z nadzieniem. Następnym razem zmniejszę ilość cukru i zrobię je bardziej wytrawne, tez powinny być pyszne. No i postaram się, żeby były równe kształtem:P  Smacznego:)

Źródło:http://www.wielkiezarcie.com/recipe48122.html

15 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suchych,
szklanka ciepłej wody,
1/4 szklanki cukru,
2 łyżki masła (miękkiego),
jajko w temperaturze pokojowej
3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
łyżeczka soli

 Rozczyn z drożdży: W misce połączyć drożdże, wodę, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objetości (okolo 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, cukier, jajko, masło i sól. Wyrobić ciasto na gładko (nie może się kleić) i zostawić pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 15 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach okolo 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec bułeczki około 20-25 minut lub do zrumienienia.


wtorek, 11 listopada 2014

białe rizotto

Już od dawna chciałam przygotować rizotto - na pierwszy raz wybrałam podstawową, białą wersję tego dania, oczywiście z przepisu Laury Vitale:) Kiedy nauczymy się przyrządzać danie w ten sposób, łatwo będzie je modyfikować, dodając inne składniki (np. grzyby, kurczaka czy owoce morza). Według Laury, idealne rizotto musi miec tzw. efekt fali - kiedy przejedziemy po nim drewnianą łyżką, nie może zostać po niej śladu, ryżowa masa musi powoli spłynąć na swoje miejsce. Tym sposobem rizotto nie będzie za rzadkie, ani za gęste:) Ponadto powinniśmy je podać na ciepłym talerzu. Smacznego:)

http://www.laurainthekitchen.com/recipes/white-risotto/

dla 2-3 osób:

posiekana mała cebula,
1/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
szklanka ryżu do rizotto (Arborio),
3/4 szklanki białego wina,
4-5 szklanek wrzącego bulionu (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał) ,
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki startego parmezanu,
3 łyżki masła,
sól, pieprz, natka pietruszki

Cebulę i seler podsmażamy, dodajemy czosnek i mieszamy, aż wszystko będzie szkliste (około minuty). Dorzucamy surowy ryż, mieszamy go z warzywami i oliwą, dodajemy wino i redukujemy (około minuty). Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolewamy kolejną chochlę i wciąż mieszamy. Postępujemy tak, aż do momentu, kiedy ryz będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Gdy będzie prawie gotowe, ściągamy z gazu, dodajemy ostatnią łyżkę płynu, doprawiamy, dorzucamy parmezan i masło, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut. Posypujemy posiekaną natką i natychmiast podajemy.

niedziela, 9 listopada 2014

kurczak pieczony z ziemniakami

Uwielbiam pieczonego kurczaka - mięso dzięki marynacie jest soczyste, miękkie i aromatyczne. Do pieczenia używamy też mniej oleju, niż przy zwykłym smażonym mięsie. Przy tym przepisie ważne jest, aby ziemniaki pokroić na kawałki mniej więcej podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie i będą pyszne. Smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/one-pan-roasted-chicken-and-potatoes/

6 udek kurczaka,
ok. 400 g ziemniaków

na marynatę:

2 łyżeczki papryki w proszku (ja dałam słodką i ostrą),
łyżka rozmarynu,
2 łyżeczki granulowanego czosnku,
2 lyżeczki granulowanej cebuli,
2 lyżeczki tymianku,
łyżeczka ziół prowansalskich,
łyżka musztardy,
ok. 1/3 szklanki oliwy,
3 łyżki soku z cytryny (lub więcej),
odrobina soli i pieprzu

Wymieszać składniki marynaty (można dorzucić cytrynę, z której wyciśnięto sok), dokładnie obtoczyć w niej udka i odstawić na parę godzin do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, obtoczyć w 2 łyżkach oliwy, posypać rozmarynem, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka ułożyć na posmarowanej oliwą blaszce, dołożyć ziemniaki i cytrynę z marynaty, piec około godziny w 200-220 stopniach.






sobota, 8 listopada 2014

tarta z jabłkami

Na stronie kotlet.tv znalazłam wiele pysznych przepisów na tarty, zarówno te słodkie, jak i wytrawne. Tym razem zainspirowałam się pomysłem na prostą tartę z jabłkami i cynamonem. Kremówkę potrzebną do sosu możemy zastąpić śmietanką o niższej zawartości tłuszczu lub jogurtem naturalnym, ale ja tych wersji nie próbowałam. Przy tym przepisie ważne jest, aby dobrze podpiec spód do tarty, ja podpiekam ją prawie całkowicie, potem dokładnie smaruję białkiem i dopiero wtedy wlewam sos - tym sposobem ciasto na pewno nie nasiąknie i nie zrobi się zakalec. Smacznego:)

Źródło: kotlet.tv

kruchy spód (składniki muszą być zimne!):
180 g mąki,
100 g masła,
2–3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru z wanilią,
jajko

wierzch:
2–3 jabłka,
2 jajka,
100 g cukru pudru,
łyżka cukru waniliowego,
łyżeczka cynamonu,
2/3 szklanki śmietany kremówki,
1–2 łyżki mąki,
białko jednego jajka

 Posiekać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło (musi być w małych kawałeczkach), dodać jajko i zagnieść.Schować do lodówki na 30 minut, a potem rozwałkować między foliami. Wylepić formę do tarty (można znów schłodzić), obciążyć fasolkami i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 15 minut z obciążeniem, zdjąć papier z fasolkami i piec jeszcze 10 minut (czas pieczenia zależy jednak od piekarnika, w moim spód piekł się trochę dłużej). Jabłka pokroić na ćwiartki, a potem na plasterki i ułożyć na cieście posmarowanym białkiem. Przygotować sos (wszystko wymieszać). Zalać sosem jabłka i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec okolo 20-30 minut.

piątek, 7 listopada 2014

cannelloni z mięsem mielonym

Przynajmniej raz w tygodniu gotuję po włosku - tym razem padło na pyszne cannelloni z mięsnym farszem.   Zdecydowanie wolę nadziewać wcześniej podgotowane rurki, chociaż wiem, ze niektórzy nadziewają surowy makaron. Rurki nie muszą być jednak zupełnie miękkie, wyciągam je z wody jeszcze minutkę przed tym, jak zrobią się al dente. Smacznego:)

dla 3 osób:
ok. 13-15 rurek cannelloni,
cebula,
500 g mięsa mielonego,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano, sól, pieprz, granulowany czosnek
na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan

 Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać mięso, doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku (można dolać troszkę wody). Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Każda rurkę nadziewać mięsnym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser. Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.

czwartek, 6 listopada 2014

sałatka w stylu marokańskim

Kuchnia marokańska, i w ogóle kuchnia arabska, może być bardzo inspirująca. Przepis, który dziś przedstawiam nie jest autentycznym daniem marokańskim, ale zawiera on wiele jej najczęściej używanych składników. Użyłam również typowych dla tego regionu przypraw do kurczaka, dzięki czemu sałatka jest wyjątkowo aromatyczna. Smacznego:)

ok. 200 g kaszy kuskus lub kaszy jaglanej,
pół dużego ogórka,
pół dużej papryki,
pierś z kurczaka,
skórka z jednej cytryny i kilka łyżek soku,
kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki i świeżej mięty,
3 łyżki oliwek,
kilka łyżek oliwy extra virgin,
przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, kolendra, imbir w proszku, cynamon, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, słodka papryka (po mniej więcej pół łyżeczki każdej przyprawy lub do smaku)

Kurczaka pokroić na kawałki i zamarynować w 3 łyżkach oliwy i przyprawach, odstawić na pół godziny, a następnie usmażyć. Paprykę i obranego ogórka pokroić w kosteczkę. Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, po przestygnięciu dodać do niej wszystkie składniki sałatki, dodać oliwę i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Smacznego:)

Chciałabym tez prosić Was o odwiedzenie strony  http://brokatwspreju.blogspot.com/2014/04/wspoprace-blogowe-cel-charytatywny.html i poczytanie o wspaniałej akcji charytatywnej, która ma na celu pomoc zwierzakom. Podajcie informację dalej:)


wtorek, 4 listopada 2014

jesienna zapiekanka z tortillą, kurczakiem i sosem grzybowym

Dziś się troszkę pochwalę:) Bardzo często odwiedzam  kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com, dlatego z chęcią wzięłam udział w konkursie na najlepszą jesienną zapiekankę z produktem Develey. Bardzo się ucieszyłam, kiedy okazało się, że wygrałam pierwszą nagrodę:) Otrzymałam 10 wspaniałych produktów Develey, które na pewno posłużą mi do przygotowania kolejnych pyszności. Oto przepis na moją zapiekankę:


opakowanie placków tortilla Develey,
jedna mała, podłużna dynia,
4 ugotowane udka z kurczaka (ja użyłam mięsa z zupy, ale można tez użyć resztek pieczonego czy smażonego kurczaka),
ok. 10 pomidorków koktajlowych,
pół średniego pora,
ok. 20-30 g suszonych grzybów,
ok. 125 ml śmietanki (18),
pół małej cebuli,
ok. 250 g startego sera,
sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie

Dynię obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Gdy zacznie mieknąć, dodać krążki pora, smażyć do miękkości. Na koniec wrzucić pomidorki koktajlowe, doprawić. Mięso pokroić na kawałki. Przygotować sos grzybowy: namoczone przez noc grzyby wyjąć z wody, odsączyć, krótko przesmażyć z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Zalać śmietanką i mieszać do zgęstnienia (można zagęścić niewielka ilością mąki, ale  nie trzeba). Przygotować tortille: na każdy placek nałożyć farsz warzywny i mięso, złożyć w rulonik. Naczynie do zapiekania posmarować łyżką sosu grzybowego, układać ruloniki z tortilli, kazdą warstwę przekładać sosem i startym serem. Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.


poniedziałek, 3 listopada 2014

muffinki z budyniem

Za każdym razem piekę inne muffinki i przekonałam się, że te z nadzieniem najdłużej zachowują świeżość. Dziś proponuję prosty przepis na muffinki z budyniem, które nie mogą się nie udać. Niestety nie pamiętam, skąd mam przepis... Smacznego:)

3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/3 szklanki oleju,
jajko,
1 i 3/4 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
opakowanie budyniu o dowolnym smaku (plus mleko potrzebne do jego przyrządzenia)

 Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mleko wymieszać z ekstraktem, cukrem jajkiem i olejem. Mąkę, proszek i sól przesiać do mokrych składników. Wymieszać trzepaczką (mogą zostać grudki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub natłuścić, do każdej wyłożyć 2 łyżki ciasta, na to wyłożyć po 1 łyżeczce budyniu i przykryć łyżką ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach.

sobota, 1 listopada 2014

pstrąg łososiowy pieczony z salsą pomidorową

Ciągle szukam nowych przepisów na dania rybne. Najbardziej lubię rybę z piekarnika, dlatego kiedy zobaczyłam, jak jedna z blogerek przyrządza ją z pomidorami, wiedziałam, że będę musiała wypróbować jej propozycję. W oryginale danie przygotowane było z łososia, ale pstrąg łososiowy również sprawdza się tutaj idealnie. Smacznego:)

Źródło: kotlet.tv

pstrąg łososiowy - 2 filety,
2 pomidory,
kilka listków świeżej bazylii,
2 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, oregano,
opcjonalnie 2  łyżeczki octu jabłkowego

Pomidory obieramy ze skorki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy oliwę, posiekaną bazylię, rozgnieciony czosnek i przyprawiamy.  Odstawiamy na około 30 minut. Pstrąga myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na wierzch ryby kładziemy salsę pomidorową i ewentualnie skrapiamy octem jabłkowym. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.