wtorek, 30 grudnia 2014

pasta alla pepperonata

Wciąż odpoczywamy od mięsa, dlatego dziś znów proponuję obiad wegetariański. Tym razem wybrałam pyszny, włoski sos paprykowy - oczywiście sposobów jego przygotowania jest wiele, ale ja zainspirowałam się przepisem Jamiego Olivera, który znalazłam w jego najnowszej książce. Danie możemy wzbogacić tuńczykiem lub oliwkami, ale ja zdecydowałam się na najprostszą wersję. Smacznego:)

Źródło: ,,Gotuj sprytnie jak Jamie" (przepis troszkę zmodyfikowałam)

dla 3 osób:
3 kolorowe papryki,
puszka pomidorów (można dać dwie, sos będzie intensywniejszy),
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, suszona bazylia, oregano, tymianek, papryka w proszku (słodka i ostra) lub płatki chili,
starty parmezan,
makaron do podania

Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni prawie do miękkości (czosnek dodajemy na końcu). Zalewamy warzywa pomidorami, puszkę po pomidorach napełniamy wodą i wlewamy ją również na patelnię. Przyprawiamy do smaku i dusimy wszystko, aż sos zgęstnieje (około 10 minut). Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, dokładnie go w nim obtaczamy i przekładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.



poniedziałek, 29 grudnia 2014

warzywne kotleciki

Dziś proste i szybkie danie wegetariańskie, które może być ciekawą alternatywą dla mięsnych kotlecików. Ich zaletą jest to, że są bardzo tanie - świetnie sprawdzają się tutaj warzywa, których użyliśmy do gotowania zupy. Podajemy z ulubioną surówką lub sosami. Smacznego:)

3 ugotowane ziemniaki,
ugotowana marchewka,
ugotowana pietruszka,
pół ugotowanego selera,
3 łyżki mąki,
jajko,
łyżka bułki tartej,
natka pietruszki, koperek, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Ugotowane warzywa rozdrabniamy widelcem lub ścieramy na tarce. dodajemy przyprawy, jajko, mąkę i bułkę  (tyle, żeby masa było bardzo gęsta). Łyżką nakładać placuszki na rozgrzany olej i szybko smażyć do zrumienienia.

niedziela, 28 grudnia 2014

spaghetti bolognese

Po świętowaniu mam dość mięsa na jakiś czas i mam ochotę na lekkie, warzywne dania. Dziś chciałabym jednak podzielić się zaległym przepisem na jedno z najpopularniejszych włoskich dań - sos bolognese. Podobno taki mięsny sos powinno raczej podawać się z tagliatelle, ale ja akurat miałam nadmiar spaghetti, który powinnam wykorzystać. Poza tym, tak jak przy większości włoskich sosów, przed podaniem należałoby go dokładnie wymieszać z makaronem - tak, aby był on nim dokładnie oblepiony. Robię tak prawie z każdym włoskim sosem, który przygotowuję, ale jakoś dzisiejsze danie lubię podawać nie do końca tradycyjnie:) Trzymam się za to rad włoskiej nonny, która w programie ,,Po prostu po włosku" doradzała, aby bolognese koniecznie przygotowywać z pomidorowego koncentratu lub przecieru, nigdy z pomidorów z puszki. Smacznego:)

ok. 500 g mielonego mięsa (ja lubię drobiowo-wieprzowe),
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można dać więcej),
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu (może być więcej lub mniej),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie dwie marchewki,
opcjonalnie 1/2 lub 3/4 szklanki czerwonego wina,
suszona bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, ew. posiekana natka pietruszki
starty parmezan,
makaron do podania

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przesmażyć na patelni (czosnek dodajemy najpóźniej), dodajemy mięso i smażymy prawie do miękkości. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy kilka minut, aż odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i dolewamy wodę lub bulion. Dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy parmezanem.

sobota, 27 grudnia 2014

raffaello na herbatnikach

Pewnie po trzech dniach świętowania wszyscy mają już dosyć obżarstwa i nikt nie myśli o słodyczach. Dziś chciałabym jednak podzielić się przepisem na jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia - ja przygotowałam je na święta, ale sprawdzi się na każdą okazję, o ile lubimy kokos i migdały:) Z jego przygotowaniem nie powinno być najmniejszego problemu, możemy również zmniejszyć ilość podanego masła do kostki. Niestety w świątecznym ferworze zapomniałam zrobić zdjęcia ciasta w przekroju, nie pamiętam też skąd pochodzi oryginalny przepis. Smacznego:)

1 i 1/2 kostki masła,
duża paczka wiórków kokosowych,
paczka migdałów w płatkach,
3 żółtka,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
3 płaskie łyżki mąki pszennej,
3/4 litra mleka ,
szklanka cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
8-9 paczek herbatników (na 4 warstwy) - można tez użyć krakersów

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę; dodać szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, utrzeć. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszając utartą masę (dobrze jest na chwilkę zdjąć mleko z gazu, wmieszać masę trzepaczką i znów postawić na gaz). Gotować, cały czas mieszając, aż zrobi się budyń, wystudzić. Zmiksować masło z wystudzonym budyniem, dodać 2/3 paczki wiórków kokosowych. Na blaszce przekładać warstwę herbatników masą (ja układam ciastka na zmianę poziomo i pionowo; gdyby herbatniki nie pasowały ściśle do ścianek blaszki, można kilka połamać lub przyciąć i uzupełnić przerwę). Na wierzchu posypać resztą wiórków i płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, aż ciastka zmiękną.


wtorek, 23 grudnia 2014

szybkie pierniczki w czekoladzie

Dziś propozycja dla wszystkich, którzy nie mieli czasu wcześniej upiec pierniczków - ciasteczka z tego przepisu wychodzą miękkie i puchate, od razu są gotowe do jedzenia i jeśli są przygotowane prawidłowo, nie powinny stwardnieć; możemy więc upiec je nawet w Wigilię:) Najważniejsze, aby dokładnie odmierzyć składniki i podczas rozwałkowania nie dodawać mąki, nawet gdyby wydawało się, że ciasto troszkę za bardzo się lepi. Ja poradziłam sobie wałkując ciasto na papierze do pieczenia - surowe ciastka łatwo dało się od niego odkleić. Gdyby jednak pierniczki zrobiły się twarde, należy przełożyć je do blaszanej puszki z kawałkiem jabłka lub kromką chleba, szybko powinny zmięknąć. Niektórzy polecają również podgrzanie ciasteczek nad parą wodną, ale tego sposobu nigdy nie próbowałam. Smacznego:)

Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/szybkie-pierniczki

na około 50 pierniczków:
300 g mąki pszennej,
100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub żytniej (można też upiec pierniczki z samej mąki pszennej),
2 duże jajka,
130 g cukru pudru,
100 g roztopionego, ostudzonego masła,
100 g miodu,
łyżka przyprawy do piernika,
łyżka kakao,
łyżeczka sody oczyszczonej,
duża tabliczka mlecznej czekolady,
kolorowa posypka do ciasteczek

Wszystkie składniki połączyć (ja zrobiłam to łyżką) i wyrobić na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 15-30 minut - będzie łatwiej wałkować. Po tym czasie rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 4 mm (nie powinno być mniej, bo ciastka wyjdą twarde), wykrawać pierniczki i piec około 8-10 minut w temp. 180 stopni. Ważne, by pierniki nie piekły się zbyt długo. Ostudzone ciastka oblać rozpuszczoną czekoladą i dowolnie udekorować posypką.


Zapraszam też tutaj na świąteczne rozdanie, można wygrać kosmetyki:)

sobota, 20 grudnia 2014

warzywne placki

Kiedy chcę przygotować tani obiad, często decyduję się na danie z ziemniaków. Odkąd robot kuchenny trze za mnie wszystkie warzywa, takie chrupiące placki przygotowuję bardzo często. Tym razem zdecydowałam się do ziemniaków dodać jeszcze resztę warzyw, które miałam w lodówce. W tym przepisie proporcje ustalamy sami, podane przeze mnie są bardzo orientacyjne, bo przy przygotowaniu placków nigdy nie odmierzam składników - masa musi się po prostu nie rozpadać i na patelni tworzyć ładny placuszek (warto usmażyć jednego na próbę; wtedy też stwierdzamy, czy masy nie trzeba doprawić). Smacznego:)

6-8 ziemniaków,
2-3 marchewki,
ćwierć selera korzeniowego,
cebula,
jajko (lub dwa),
około pół szklanki mąki,
sól, pieprz, granulowany czosnek, rozmaryn, tymianek, natka pietruszki

opcjonalnie do placków podajemy kwaśną śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami siekanego koperku

Warzywa obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach (na grube wiórki). Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy placuszki do zrumienienia, odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy ze śmietaną.



piątek, 19 grudnia 2014

schab w sosie z warzywami


Jednym z najsmaczniejszych obiadów jakie przygotowałam do tej pory był pot pie z klopsikami. Tak bardzo posmakował mi sos w tej potrawie, że spróbowałam przygotować podobny do innego mięsa. Padło na plastry schabu i danie było naprawdę pyszne. W ten sam sposób można przygotować na przykład pierś kurczaka, wtedy duszenie potrwa krócej. Smacznego:)

4-6 plastrów schabu (jeśli są grube można je lekko rozbić),
3 marchewki,
2 pietruszki,
pół selera korzeniowego lub 2-3 łodygi selera naciowego,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
około 2 szklanek bulionu,
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, 

Schab przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy do zrumienienia na rozgrzanej patelni, odkładamy na bok. Warzywa kroimy na plasterki lub w grubą kostkę, przesmażamy na patelni po mięsie aż nabiorą koloru (można dodać łyżkę masła), na koniec dorzucamy czosnek. Do warzyw dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i zalewamy bulionem. Wkładamy mięso, doprawiamy ziołami i dusimy około 30-40 minut (w trakcie można dolać wody lub bulionu, gdyby za bardzo odparował) do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą.

czwartek, 18 grudnia 2014

ciasto bananowe

Dziś przepis na kolejne proste ciasto z dodatkiem owoców. Banany sprawiają, że babka jest miękka i wilgotna; należy tylko pamiętać, żeby użyć bardzo dojrzałych, sczerniałych owoców - wtedy uzyskamy intensywny bananowy i słodki smak. Do tego wypieku możemy użyć dowolnych dodatków, ja zawsze wrzucam do ciasta kawałki czekolady, ale będzie pyszne również z orzechami lub bakaliami. Naprawdę polecam, bo to jedno z naszych ulubionych ciast:)  Smacznego:)

 Źródło: http://www.mojadelicja.pl/ciasto-bananowe/

4 bardzo dojrzałe banany (sczerniałe),
3/4 szklanki cukru,
łyżeczka sody oczyszczonej,
1 i 1/2 szklanki mąki,
jajko,
50g roztopionego masła,
tabliczka czekolady pokrojonej na drobne kawałki

Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, następnie wsypać cukier i wymieszać szybko trzepaczką. Do owoców dodać jajko, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz czekoladę. Wszystko szybko wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 55-60 minut (lub do suchego patyczka) w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


środa, 17 grudnia 2014

zapiekanka z makaronu spaghetti


Chyba wszyscy wiedzą już o mnie to, że nie lubię marnować jedzenia i zawsze staram się kreatywnie wykorzystywać wszystkie resztki. Dzisiejsze danie jest moim kolejnym pomysłem na pyszne pozostałości i jestem pewna, że z jego przygotowaniem poradzi sobie po prostu każdy. Zapiekankę możemy dowolnie modyfikować w zależności od naszych zapasów. Smacznego:)

makaron spaghetti (trochę więcej niż pół paczki),
kilka sporych łyżek koncentratu pomidorowego,
laska kiełbasy lub kawałek szynki,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek startego sera (ja użyłam goudy i cheddara),
sól, pieprz, oregano, suszona bazylia

Makaron gotujemy parę minut krócej niż podano w przepisie na opakowaniu. W tym czasie na patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę wędlinę i cebulę. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek, a następnie koncentrat. Można dolać troszkę wody lub bulionu, żeby sos miał odpowiednią konsystencję, przyprawiamy. Wrzucamy odsączony makaron, dobrze mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy startym serem. Pieczemy około 10-15 min w temp. 180 stopni (do rozpuszczenia się sera).

poniedziałek, 15 grudnia 2014

lazania z kurczakiem



 Uwielbiamy lazanię w klasycznej postaci, ale ostatnio miałam ochotę na jej inną formę. Została mi pojedyncza pierś z kurczaka, postanowiłam więc przyrządzić tę włoską zapiekankę właśnie z drobiowym mięsem i warzywami. Było pyszne, naprawdę polecam, smacznego:)

pojedyncza pierś z kurczaka,
słoiczek koncentratu pomidorowego,
około 1/3 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
kilka łyżek groszku,
3 gałązki selera naciowego,
duża cebula,
2 - 3 ząbki czosnku,
3 marchewki,
łyżka mąki,
około 8 płatów lazanii,
starty parmezan i mozzarella,
sól, pieprz, oregano, suszona bazylia, przyprawa do drobiu
na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, 2 czubate łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do drobiu. Seler, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem z mięsem. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek, krótko przesmażyć, doprawić całość solą i pieprzem. Dodać koncentrat (można dolać troszkę wody lub bulionu), a następnie śmietankę rozmieszaną z mąką. Dorzucić groszek, wymieszać, poczekać aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy: z masła i mąki zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać mleko, dokładnie wymieszać trzepaczką, postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia (około 10 minut). Gotowy sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Płaty lazanii podgotować parę minut. W naczyniu do zapiekania układać warstwami makaron, sos z mięsa, beszamel i ser. Jeśli nie chcemy, by lazania po ugotowaniu się rozpadała, warto płaty makaronu ułożyć na przemian pionowo i poziomo.  Zapiekać około 20-30 minut w temp. 180 stopni.



niedziela, 14 grudnia 2014

ciasto pomarańczowe


Ciasto pomarańczowe jest jednym z łatwiejszych wypieków - przyrządza się je podobnie jak przy pieczeniu muffinek. Plusem jest też to, że nie trzeba używać do niego miksera, wystarczy tylko ręczna trzepaczka. Poza tym podczas pieczenia pięknie pachnie  w całej kuchni:) Niestety nie pamiętam skąd mam przepis, zapisałam go sobie dawno temu. Smacznego:)

skórka starta z dwóch pomarańczy,
1/2 szklanki soku z pomarańczy,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki oleju,
3 jajka,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki

 Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do jednej miski. W drugiej wymieszać cukier ze startą skórką z pomarańczy. Dodać sok pomarańczowy, olej, jogurt i jajka – dokładnie połączyć trzepaczką. Wsypać przesiane suche składniki i krótko wymieszać (do połączenia składników). Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem. Piec ok. 45 - 50 minut w 175 stopniach, ostudzone posypać cukrem pudrem.

sobota, 13 grudnia 2014

pierogi ruskie

Muszę powiedzieć, że jestem z siebie bardzo zadowolona, ponieważ pierwszy raz robiłam pierogi i wyszły naprawdę pyszne:) Najbardziej obawiałam się ciasta - bałam się, że wyjdzie twarde i niesmaczne, a pierogi się rozpadną. Na szczęście nic takiego się nie stało, ciasto było delikatne, mięciutkie, a farsz bardzo smaczny. Na pewno będę już zawsze korzystać z tego przepisu i urozmaicać danie innym nadzieniem. Naprawdę polecam, smacznego:)

Źródło: http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html

na ciasto (około 50 pierogów):
pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),
szklanka gorącej wody,
łyżeczka soli

na farsz:
około 400-450 g ziemniaków,
ok. 250 g twarogu (można też dać po równo ziemniaków i sera - do smaku),
pieprz, sól
pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula

Farsz: ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę, zmielić lub dokładnie ugnieść. Dodać rozkruszony twaróg i cebulkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, doprawić. Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z kwaśną śmietaną, przesmażoną cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.

piątek, 12 grudnia 2014

pizza z kurczakiem w curry (moja ulubiona)

Dziś  moja absolutnie ulubiona pizza z kurczakiem. Dodaję do niej zawsze to, co mam akurat w lodówce - świetnie pasuje tu czerwona cebula, por, papryka, ale również pieczarki. To świetny przepis na nakarmienie 3 osób przy wykorzystaniu małej ilości mięsa. Smacznego:)

składniki na dużą blaszkę pizzy:
pojedyncza pierś z kurczaka,
duża cebula lub por,
opcjonalnie papryka i ok. 150-200 g pieczarek,
kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
oregano,
kilka łyżek startego parmezanu,
sól, pieprz, curry

na ciasto:
1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody


Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroić paprykę w paseczki, cebulę i pieczarki w półplasterki, kurczaka na małe kawałki. Mięso przyprawić solą, pieprzem i curry. Podsmażyć na patelni warzywa z mięsem i grzybami. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć podsmażone składniki, posypać serem i piec około 30 minut w temp 180 stopni.


środa, 10 grudnia 2014

ziemniaczana zapiekanka z sosem czosnkowym

Chyba wyspecjalizowałam się już w daniach ,,czyszczących" lodówkę:) Bez wątpienia zapiekanki to świetne pole do popisu w tej materii, więc dziś prosty przepis warzywa zapiekane z sosem czosnkowym. Jeśli nie lubimy czosnku, możemy go zastąpić świeżymi ziołami (na przykład natką pietruszki, koperkiem, bazylią), wtedy otrzymamy łagodny sos ziołowy. Do potrawy używamy tego, co mamy w lodówce, więc nie trzeba sugerować się moimi składnikami. Smacznego:)

dla 2-3 osób:
około 4-5 dużych ziemniaków,
2-3 marchewki,
kawałek kiełbasy lub innej wędliny,
ok. 200 g pieczarek,
kilka łyżek groszku,
kilka łyżek ciecierzycy,
duża cebula,
kilka łyżek startego sera,
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
na sos: kilka łyżek majonezu i kilka łyżek śmietanki (18%)  lub jogurtu naturalnego,
około 3 ząbków czosnku (do smaku),
opcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki,

Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Kiełbasę i pieczarki pokroić na plasterki i przesmażyć z posiekaną cebulą. Sos: majonez połączyć ze śmietanką, startym czosnkiem i natką. W naczyniu do zapiekania układać warstwami przyprawione warzywa z wędliną i pieczarkami, przekładać je sosem czosnkowym i startym serem. Zapiekać około 20-30 minut w 180 stopniach.


poniedziałek, 8 grudnia 2014

gulasz wołowy z ziemniakami i groszkiem


Dziś przedstawiam przepis na niezbyt fotogeniczny, ale smaczny i sycący gulasz z wołowiną i warzywami. Przyrządza się go dość długo, ale warto, bo kawałki mięsa muszą być mięciutkie - wtedy potrawa będzie pyszna. Nigdy wcześniej nie jadłam gulaszu gotowanego razem z ziemniakami, ale muszę powiedzieć, że to bardzo dobry pomysł. Do gulaszu możemy dodać swoje ulubione warzywa;  poza tym warto pamiętać o uzupełnianiu wody w trakcie duszenia mięsa. Smacznego:)

Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/beef-stew/

dla 3 osób:
ok. 500 g wołowego mięsa na gulasz,
około 1/4 szklanki mąki,
2 małe cebule,
ok. 400 g ziemniaków,
3/4 szklanki czerwonego wina,
3 marchewki,
2-3 łodygi selera naciowego,
3-4 ząbki czosnku,
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego,
3 i 1/2 szklanki bulionu wołowego,
pół szklanki groszku,
liść laurowy, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz

Pokrojone na małe kawałki mięso przesmażyć do zrumienienia na kilku łyżkach oliwy i odstawić na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić obrane i pokrojone na kawałki warzywa, szybko przesmażyć. Doprawić i po 5 minutach wsypać mąkę, dobrze wymieszać, wlać wino. Po chwili dodać bulion, koncentrat i suszone zioła, doprowadzić do wrzenia i wrzucić mięso. Zmniejszyć ogień i gotować około 2 i pół godziny, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby uzupełniać płyn. Na koniec gotowania dodać groszek.

sobota, 6 grudnia 2014

cytrynowe babeczki z malinami i białą czekoladą

Ostatnio nie było nic słodkiego, więc czym prędzej nadrabiam zaległości i przedstawiam przepis na kruche babeczki z intensywnie cytrynowym kremem. Nadzienie jest tak naprawdę mniej kaloryczną wersją klasycznego lemon curd i posmakuje wszystkim miłośnikom cytrusów. Na jego gęstość będzie mieć wpływ to, jak dużych użyjemy cytryn. Ważne, by składniki bardzo dobrze rozmieszać przed zagotowaniem, inaczej mogą się zrobić grudki. Latem używamy oczywiście świeżych malin, ja użyłam owoców z soku, ale idealne będą też mrożone. Smacznego:)

Źródło: kotlet.tv (spód do babeczek), mojewypieki.com (lemon curd)

na kruche ciasto:

250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody


na krem:
skórka i sok z 3 średnich cytryn,
2 żółtka,
2 jajka,
200 g cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka oliwy,

kilkanaście malin,
kilka kostek białej czekolady

Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto można, ale nie trzeba chować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok.4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. Przegotować krem: wszystkie składniki oprócz oliwy dobrze wymieszać trzepaczką (żeby nie ciągnęło się białko) i zagotować, aż zgęstnieje. Gdyby zrobiły się grudki można przetrzeć przez sitko lub w malakserze. Dodać oliwę, wystudzić. Na każdą babeczkę nakładać po 2-3 maliny, na to krem i startą czekoladę.



piątek, 5 grudnia 2014

zimowa zupa z jarmużem i paszteciki z pieczarkami

Dziś propozycja na pełną warzyw zimową zupę z jarmużem i ciecierzycą. W wersji wegetariańskiej możemy oczywiście wyeliminować z przepisu wędlinę, a zamiast niej dorzucić ulubione jarzyny. Do pasztecików z pieczarkami zazwyczaj dorzucałam jeszcze szynkę, ale jako że do zupy dodałam kiełbasę, odpuściłam ją sobie w przystawce. Smacznego:)

Źródło (zupa): http://www.laurainthekitchen.com/recipes/sausage-and-kale-soup/

na zupę:
laska ulubionej kiełbasy,
posiekana drobno cebula,
2 łodygi selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
2 obrane i pokrojone w plasterki marchewki,
mala puszka ciecierzycy (lub pół dużej),
puszka krojonych pomidorów,
5-6 szklanek bulionu drobiowego,
ok. 450g jarmużu,
sól, pieprz,
1/2 szklanki startego parmezanu

Kiełbasę kroimy w plasterki o obsmażamy razem z posiekana marchewką, cebulą i selerem. Na końcu dodajemy czosnek i przesmażamy około minuty, doprawiamy. Wlewamy bulion i pomidory z puszki, zagotowujemy, wrzucamy ciecierzycę i jarmuż.Gotujemy około 20 minut, przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

na paszteciki:
płat ciasta francuskiego,
ok. 400-500 g pieczarek,
cebula,
opcjonalnie kawałek szynki,
kilka łyżek startego sera

Pieczarki pokroić na plasterki, przesmazyć na maśle z cebulą. Ciasto delikatnie rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć grzyby i troszkę sera. Złożyć w pasztecik i dokładnie zakleić brzegi widelcem. Można posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w 220 stopniach około 20 minut lub do zrumienienia.



czwartek, 4 grudnia 2014

kurczak pieczony w majonezie

Od razu powiem, że ten przepis nie jest dla tych, którzy dbają o linię:) Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy od czasu do czasu lubią zjeść coś tuczącego:) Wspominałam już, że coraz rzadziej używam w swojej kuchni majonezu, za to często zastępuję go zdrowszą oliwą. Musiałam jednak zużyć otwarty majonez i skusił mnie popularny w internecie przepis na kurczaka pieczonego właśnie z tym składnikiem. Poczatkowo pomysł wydał mi się dość dziwny, ale w rezultacie mięso było naprawdę smaczne - delikatne, soczyste i bardzo miękkie. Sam przepis jest banalnie prosty; mój sposób to kompilacja wielu przepisów widzianych na różnych kulinarnych stronach internetowych. Smacznego:)

dla 2 osób:
pojedyncza pierś z kurczaka,
około 4-6 łyżeczek majonezu,
około 3 łyżeczek musztardy (opcjonalnie),
sól, pieprz, ulubione przyprawy do drobiu (np. suszone zioła, papryka w proszku lub curry),
kilka łyżek startego sera (ja użyłam sera cheddar i goudy)

Pierś rozcinamy na pół i rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy i smarujemy z obu stron majonezem z musztardą, posypujemy serem. Pieczemy w 190 stopniach około 30 minut.

środa, 3 grudnia 2014

klopsiki w sosie zapiekane pod ciastem francuskim (pot pie)

Przygotowanie pot pie może się różnić w zależności od tego, z jakiego kraju pochodzi przepis. Ja skorzystałam z jednej z wersji amerykańskich, w której to mięso uduszone w pysznym sosie piecze się pod ciastem francuskim. Danie jest niezwykle sycące i naprawdę smaczne, idealne na zimę - na pewno będę je przyrządzać jeszcze wiele razy, na różne sposoby. Tymczasem zapraszam na wersję z drobiowymi klopsikami, smacznego:)

Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mini-turkey-meatball-pot-pies/

na klopsiki:
ok. 500 g mielonego mięsa z indyka,
starty ząbek czosnku,
jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
przyprawa do drobiu, sól, pieprz

kolejne składniki przepisu:
płat ciasta francuskiego,
2 marchewki,
cebula,
2 gałązki selera naciowego,
3 szklanki bulionu drobiowego,
niecała szklanka mrożonego groszku,
1/3 szklanki masła,
1/3 szklanki mąki,
1/2 szklanki kremówki,
tymianek, sól, pieprz,

jajko do posmarowania ciasta

Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Uformować klopsiki  z podanych składników i przesmażyć na głębokiej patelni; zdjąć z ognia, gdy będą prawie gotowe. Na patelni po klopsikach przesmażyć na maśle posiekaną marchewkę, cebulę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać klopsiki, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Dodać groszek i kremówkę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem.  Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem, zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.






poniedziałek, 1 grudnia 2014

pstrąg łososiowy pieczony z pesto i pomidorami

Mój pstrąg łososiowy pieczony z salsa pomidorową cieszył się tutaj powodzeniem, dlatego postanowiłam przygotować z tej ryby coś równie prostego i smacznego:) Ten przepis jest chyba jeszcze łatwiejszy, niż ten ostatni; poradzi sobie z nim każdy, nawet mało doświadczony w kuchni. Smacznego:)

dla 2 osób:
2 kawałki pstrąga łososiowego (można zastąpić łososiem),
kilka łyżeczek pesto,
pomidor,
sól, pieprz, oliwa

Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy. Umieszczamy na blaszce posmarowanej oliwą. Każdy z kawałków pstrąga smarujemy dokładnie pesto i kładziemy na nim plasterki pomidora. Zapiekamy około 30 minut w 190 stopniach.