środa, 21 stycznia 2015

amerykańska zupa brokułowa i zapiekanki na bagietce

Przepis na dzisiejszą zupę podpatrzyłam na blogu autorki z Minnesoty. Moją modyfikacją było to, ze ugotowałam zupę na porcji rosołowej oraz nie zmiażdżyłam warzyw do końca - pozostawiłam warzywa w całości, zgniotłam tylko niektóre. Poza tym dodałam więcej jarzyn - do selera i brokułu dorzuciłam też marchewkę i pietruszkę. Na drugie danie proponuję nasz polski fast food, czyli zapiekankę na bagietce, która rewelacyjnie ,,czyści" lodówkę z wszelkich resztek wędlin i sera. Smacznego:)

Źródło (zupa): https://minnesotafromscratch.wordpress.com/2013/02/26/chunky-cream-of-broccoli-soup-recipe-no-blender/

na zupę:
duży brokuł,
marchewka,
pietruszka,
cebula,
ćwierć selera korzeniowego lub 3 łodygi selera naciowego,
porcja rosołowa,
opcjonalnie kawałeczki przesmażonej szynki lub boczku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
niepełna szklanka mleka,
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
opcjonalnie starty parmezan do posypania

Porcję zalać wodą, zagotować, odlać szumowiny i ponownie zalać czystą wodą (około 6 szklanek), gotować około 30-40 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarenkiem. W tym czasie na patelni przesmażyć pokrojone warzywa (cebulę, marchew i seler), wrzucić je do gotującego się wywaru z różyczkami brokułu (można też posiekać obrane łodygi oraz dorzucić przesmażoną wędlinę). Gotować do miękkości jarzyn (gdy będą gotowe, lekko je rozgnieść). W rondelku zrobić zasmażkę z masła i mąki, dolać mleko i wymieszać trzepaczką. Gdy konsystencja zrobi się bardziej kremowa (ale nie bardzo gęsta), dodać mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać (nie trzeba wlewać całej - do smaku). Doprawić.

na zapiekanki:
jedna bagietka,
kilka dużych pieczarek (ok. 5-6),
kilka plasterków szynki,
mała cebula,
kilka łyżek startego sera,
opcjonalnie sos czosnkowy i/lub keczup, natka pietruszki
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano

Bagietkę przekroić na pół, posmarować domowym sosem czosnkowym, posypać bazylią i oregano. Pieczarki pokroić na półplasterki, szynkę na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać. Wędlinę, grzyby i cebulę przesmażyć do miękkości, doprawić solą i pieprzem.. Nakładać na połówki bagietek, posypać natką pietruszki i startym serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem lub innym ulubionym sosem.

27 komentarzy:

  1. Bagietkę z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, domowe bagietki są najlepsze :D

      Usuń
  2. Zupka pycha! A bagietka na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ bym chętnie takie bagietki zjadła ;D
    pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj w weekend sobie zrobimy o ile będziemy w domu :]

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszystko co ma brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny zestaw obiadowy, zapiekanka pysznie wygląda, zupkę też bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja skusiłabym z wielką chęcią na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna zupa ale..... bagietka wymiata! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pełnowartościowa zupa. Smaczna, zdrowa. Do tego taka wypasiona bagietka.... czego chcieć więcej?

    OdpowiedzUsuń
  10. oj stęskniłam się za takimi zapiekankami :-))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam brokuly i uwielbiam zapiekanki! :) dodaje do obserwowanych i zapraszam do mnie. Udanego dnia

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię wszystko co ma w sobie brokuły, tylko mój męski towarzysz życiowy nie daje się zmusić, nawet oszukać się nie da :p Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś pysznego <3 Weekend nadchodzi na pewno zaserwuje taką zupkę <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny zestaw obiadowy :) takiej brokułowej to jeszcze chyba nie jadłam, ale brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wpraszam się do Ciebie na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  16. podziel się ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Anru :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Te zapiekanki wyglądają wyśmienicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. W Twoim zestawie jest wszystko co lubimy:) Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń