niedziela, 11 stycznia 2015

indyjska potrawka z kurczakiem i dynią

Uwielbiam kuchnię indyjską - w Toruniu mamy nasza ulubioną restaurację serwującą dania z tego regionu świata, ale nigdy wcześniej nie próbowałam przygotować czegoś podobnego w domu. To był mój pierwszy raz i na pewno nie ostatni - potrawka inspirowana smakami Indii była po prostu pyszna, a podczas jej przyrządzania w kuchni unosił się wspaniały aromat egzotycznych przypraw. Do tego dania idealnie będzie pasował chlebek naan i orzeźwiająca sałatka z ogórka. Naprawdę polecam, smacznego:)

Źródło: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Winter-Squash-and-Chicken-Stew-with-Indian-Spices-876

podwójna pierś z kurczaka,
pół podłużnej dyni,
4 ziemniaki,
cebula,
3 ząbki czosnku,
opcjonalnie ćwierć selera korzeniowego,
szklanka bulionu,
puszka pomidorów (można też użyć passaty lub przecieru pomidorowego),
sól, pieprz, curry (ok. 2-3 łyżeczki), kumin (1-1.5 łyżeczki), cynamon (ok. łyżeczki), imbir (około łyżeczki),
świeża kolendra do posypania

Kurczaka kroimy na kawałki i przesmażamy na złoty kolor, odkładamy. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki wielkości pokrojonego kurczaka, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni po mięsie przesmażamy jarzyny (czosnek wrzucamy najpóźniej), dodajemy przyprawy, mieszamy, wrzucamy kurczaka i wszystko zalewamy bulionem oraz pomidorami. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, następnie bez przykrycia około 10 -15 minut (aż sos zgęstnieje). Gdyby sos nie chciał gęstnieć, możemy ewentualnie zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą.



26 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam niczego z kuchni Indyjskiej :( nigdzie w mojej okolicy nie ma indyjskich knajp niestety.

    OdpowiedzUsuń
  2. Boję się takich intensywnych smaków. Pewnie dlatego, że mało próbowałam, dlatego chętnie bym potestowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne danie, uwielbiam azjatycką kuchnię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super, mam już pomysł na obiad na jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka potrawa kojarzy mi się z curry.. duuuużą ilością curry ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ciekawa czy by mi posmakowało, ale pewnie tak :]

    OdpowiedzUsuń
  8. So fun that you cooked something Indian too the other day. I hope it was good :)!? Mine was really good, I added cashwes and raisins which I love in Indian dishes...
    Have a wonderful start into the new week :)
    xx

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie próbowałam nic indyjskiego - po opisie wnioskuję, że pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o coś innego:) ciekawe jak smakuje;)
    pozdrawiam cieplutko :)) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. mało mam z nią do czynienia, ale bogata jest w smaki-oj tak i to pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety nie przepadam za takimi potrawami jednakże wygląda smacznie ;)
    http://agatacia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie gotowałam niczego wzorując się na kuchni in indyjskiej. Musze kiedyś wypróbować. Patrząc na listę składników, to całkiem smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda ciekawie :) ja za kuchnią indyjską nie przepadam jednak.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypróbuję, myślę że wyjdzie pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziekuję Kochana ;*
    Twoje lekcje też mis ię przydadzą, dlatego również dodaję :*
    Ps. Dziś będzie nowy wpis :*
    BUZIAKI!

    OdpowiedzUsuń