piątek, 23 stycznia 2015

marokańskie ciasteczka z czekoladą i orzechami


Te pyszne ciasteczka, które można kupić w wielu marokańskich cukierniach, przygotowałam ostatnio na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Na pewno posmakują wszystkim, którzy uwielbiają czekoladę z orzechami:) Oryginalnie powinny one być zwieńczone całą połówką orzecha (tak jak na drugim zdjęciu), ale oczywiście można je udekorować również połamanymi orzechami. Takie ciasteczka można też posmarować kremem orzechowym lub czekoladowym i połączyć po dwa jak markizy. Smacznego:)

Źródło: http://www.cookingwithalia.com/desserts/walnut-chocolate-cookies.html

na ok. 40 ciasteczek:

113 g miękkiego masła,
125 g cukru,
duże jajko,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki mielonego imbiru,
pół łyżki mleka,
250 g mąki,
około 2 tabliczek czekolady (u mnie mleczna, może być gorzka), połówki orzechów włoskich (około 20 orzechów)

Masło utrzeć z cukrem na kremową, gładką masę (można mikserem lub szpatułką). W małej miseczce roztrzepać jajko z mlekiem, dodać do masła z cukrem i wymieszać szpatułką. Do masy przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i imbir, wymieszać szpatułką, a potem ręcznie wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, zrobić z nich kulki, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na posypanym mąką blacie rozwałkować pierwszą porcję ciasta i małą foremką o falowanych brzegach wykrawać ciasteczka (podsypywać mąką w razie gdyby ciasto bardzo się kleiło - bardzo klejące ciasto można znów odłożyć do lodówki na jakiś czas; dobrze schłodzone mniej się klei). Tak samo przygotować druga porcję ciasta. Ciastka piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Ciastka będą gotowe, gdy zarumienią się pod spodem i delikatnie po bokach - na początku będą miękkie, później stwardnieją i zrobią się kruche. Na każde wystudzone ciastko nakładać łyżeczką lub szprycą rozpuszczoną czekoladę (na sam środek ciastka), a na nią nałożyć połówkę orzecha (czekolada zadziała jak klej). Poczekać, aż czekolada stwardnieje. Takie ciastka można długo przechowywać w blaszanej puszce.

36 komentarzy:

  1. These sweet little ones look really yummy! I somehow only make cookies for christmas... never during the year ;)
    xx

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, śliczne:)
    u nas w PL też je widziałam

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacha i pysznie wyglądają :-) z chęcią takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne :) chociaż ja teraz na diecie to odkładam ciastka na później.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dodawałam nigdy imbiru do słodkich wypieków, to mnie zaciekawiło. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam takich, ale z pewnością by mi smakowały;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba spróbuję. uwielbiam mleczną czekoladę z orzechami!!! :)))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudne! Muszę być mega smaczne :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne!!! Najlepsze do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają prześlicznie :) muszą super smakować....

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka z czekoladą wyglądają doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż się głodna zrobiłam ;)
    Obserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa jestem smaku, bo przepis wygląda interesująco

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie smakowite muszą być i ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana, ale mnie maltretujesz tymi przepisami :P

    OdpowiedzUsuń
  16. o mamo! jak mi ślinka leci! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam ale wyglądają smakowicie :)
    Pozdrawiam serdecznie :*
    PS: Będę bardzo wdzięczna jeżeli klikniesz w link w moim ostatnim poście ♥
    http://kasjaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczne i apetyczne, nikt im się nie oprze :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Znowu taki pyszny przepis,ale niestety nie dla mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Czekolada i orzechy, nic więcej nie potrzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak cudnie się prezentują :) a na pewno jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają przepysznie. ;) Dziadkowie się pewnie ucieszyli. :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają przepysznie, zwłaszcza udekorowane połówkami orzechów ;) Jadłam kiedyś bardzo podobnie wyglądające, ale ta masa wierzchnia była zrobiona z masła z migdałów ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo interesująca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam marokańską kuchnię, muszę wypróbowac te ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń