piątek, 16 stycznia 2015

murzynek


Chyba wszyscy uwielbiają murzynka - ja postanowiłam odrobinkę zmodyfikować tradycyjny przepis i swoje ciasto zrobiłam z cukrem pudrem (o wiele łatwiej się rozpuszcza przez co skraca się czas przygotowania). Skorzystałam też z tricku podpatrzonego u Nigelli Lawson przy oblewaniu murzynka pozostałą polewą - zdarza się, że ciasto pieczone w keksówce odrobinę pęka (mnie to akurat zupełnie nie przeszkadza) - polewę warto wlać nie tylko w powstałą szczelinę, ale świetnie też nakłuć ciasto od góry patyczkiem i pozwolić, żeby płynna kakaowa masa dostała się do wnętrza ciasta:) Smacznego:)

na dużą keksówkę:

250 g masła,
2 szklanki mąki,
1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
4 jajka,
1/2 szklanki wody,
3 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
ew. wiórki kokosowe do posypania

Masło, przesiany cukier puder i wodę podgrzewać do rozpuszczenia się składników, zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić do ostygnięcia (masa nie będzie bardzo gęsta), ale odłożyć 1/3 szklanki do polania upieczonego ciasta. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Ostudzoną masę zmiksować z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Delikatnie połączyć ubite białka z ciastem (ja robię to szpatułką). Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzić w piekarniku, oblać pozostałą polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

27 komentarzy:

  1. Ale pychota! :) uwielbiam to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjny, pyszny smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie piekłam murzynka a bardzo lubię więc może się odważę :)
    Tak pysznie kusi...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada smakowicie ;p
    serdecznie zapraszam do mnie, ja obserwuje ;p mam nadzieje ze sie odwdzieczysz tym samym ;*

    www.erotycznabyc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko co z "czarnego" ciasta:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste a jak lubiane ciacho,super, porywam kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie i bardzo czekoladowo :) Nigdy sama nie robiłam murzynka i nawet mam wątpliwości, czy kiedykolwiek go jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Proste a jakie pyszne ciasto. Super jest ten trik z cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie takie proste ciasta i mój Mąż też :) smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niezawodny murzynek. Mniam... pychota. Ja też nakłuwam ciasto i wtedy jest takie mięciutkie i czekoladowe w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ulubione, najbardziej lubię z odrobiną powideł :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspomnienie dzieciństwa - to było pierwsze upieczone samodzielnie ciasto i na dodatek w prodiżu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. My do murzynka, do ciasta dodajemy konfiturę wiśniową, polecam, wzbogaca smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne, szybkie ciasto! Idealne do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo puszyście,chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  16. klasyczny murzynek, o ile nie jest suchy, bardzo lubię to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mimo, że murzynek to suche ciasto, to i tak jest jednym z moich ulubionych ;) Dość często robię go :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię, wygląda pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam to ciasto :)
    wspaniały blog, obserwuje!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
    http://lotofpassion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny przepis, bardzo prosty w przygotowaniu bardzo lubię murzynki a Twój wygląda przepysznie...
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń