środa, 28 stycznia 2015

pieczeń z ryżem i warzywami

Pieczeń to moje ulubione danie z mięsa mielonego - nie potrzeba długich przygotowań i zawsze można ją przyrządzić inaczej. Dziś prosty przepis na pieczeń z dodatkiem warzyw i ryżu - można do niej użyć wszelkich resztek jarzyn, a ryż zastąpić kaszą lub kuskusem. Smacznego:)

Polecam też moją pieczeń z kaszą i grzybami, z serem i warzywami oraz pieczeń rzymską:)

ok. 500 g mięsa mielonego,
torebka ugotowanego ryżu (może być mniej),
jajko lub dwa,
kilka łyżek bułki tartej,
cebula,
duża marchewka,
ćwierć małego pora,
2-3 ząbki czosnku,
mała pietruszka lub dwie,
ćwierć małego selera korzeniowego lub kilka gałązek selera naciowego (opcjonalnie),
garść szpinaku (opcjonalnie),
sól (około łyżeczki), pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, oregano, natka pietruszki, ew. przyprawa do mięsa mielonego

Włoszczyznę zetrzeć na tarce na grube wiórki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa przesmażyć na patelni, na końcu dodać szpinak i czosnek, wystudzić. Mięso połączyć z warzywami, ryżem i resztą składników pieczeni, dokładnie wyrobić (warto spróbować, czy nie potrzeba więcej przypraw i usmażyć w tym celu mały kotlecik). Masę przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, piec w temp. 190 stopni około 60-70 minut.

33 komentarze:

  1. Pyszna propozycja na obiad lub jako dodatek na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym z chęcią zjadła, ale mój mąż i syn preferują pieczeń tylko z mięchem :]

    OdpowiedzUsuń
  3. na ciepło czy na kanapki - wyśmienite danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna wersja pieczeni! pycha i na ciepło i na kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmniam! wygląda pysznie! chętnie wypróubuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczeń wygląda bosko, jak zawsze ślinka cieknie :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  7. No ta pieczeń wręcz królewska

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie robiłam takiej pieczeni

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że bardzo by mi smakowała :D Znów mam ochotę do Ciebie wpaść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Świetnie się prezentuje, a i porcja widzę nie mała wychodzi! Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja za to nie przepadam za takimi pieczeniami...

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie robiłam takiej pieczeni, kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe urozmaicenie w kuchni, taka pieczeń jest napewno pyszna

    OdpowiedzUsuń
  14. O kurcze, o takiej pieczeni jeszcze nie słyszałam. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszna pieczeń, na obiad i na kanapki :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny ekonomiczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Really yummy!! I think it tastes like heaven! I love such healthy meals!
    Good work!

    I would be sooo happy if we will follow each other and stay in touch, honey! Follow4follow? :D
    xoxo Colli // tobeyoutiful

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmm, this looks intersting! I love Brussel Sprouts and they are soooo healthy! Unfortunatly my husband does not like them so I always eat a whole lot when he is not in the house :D
    xx

    OdpowiedzUsuń
  19. chyba zrobię takie cudo w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny pomysł, pieczeń prezentuje się wspaniale, a do tego przepis jest dość prosty:) Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja bym chętnie taką pieczeń zjadła, tylko z mężem zawsze kłopot.

    OdpowiedzUsuń
  22. Coś innego i bardzo ciekawie wygląda; na pewno smakuje rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń