niedziela, 25 stycznia 2015

pieczony kurczak w panierce i faszerowane pieczarki

Czy jest ktoś, kto nie lubi chrupiącego, soczystego kurczaka?:) Dziś przepis na proste i pyszne pieczone udka - z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, bo prawie całą pracę wykona za nas piekarnik. Aby kurczak był naprawdę chrupiący, trzeba pamiętać o bardzo dokładnym osuszeniu mięsa po umyciu. Jako dodatek do mięsa zaserwowałam faszerowane pieczarki, prostą sałatkę i ryż. Idealnie do kurczaka pasuje też sos czosnkowy. Smacznego:)

2 całe udka kurczaka (bez skóry),
kilka łyżek domowej bułki tartej,
kilka łyżek mąki,
2 jajka (lub jedno duże) plus odrobina mleka,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ew. ulubione suszone zioła (np. rozmaryn, tymianek) lub przyprawa do drobiu

faszerowane pieczarki:
kilka dużych pieczarek,
pół cebuli,
ząbek czosnku,
łyżka lub dwie natki pietruszki,
łyżka lub dwie startego sera,
opcjonalnie kilka plastrów szynki lub plaster boczku,
jajko lub samo żółtko,
łyżka lub dwie bułki tartej,
sól, pieprz

sos czosnkowy:
kilka łyżek majonezu, kilka łyzek jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, ew. natka pietruszki i koperek, sól i pieprz

Mąkę, jajka i bułkę tartą osobno doprawić. Osuszone udka obtoczyć w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i bułce tartej. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około godziny (lub do miękkości mięsa) w 180 stopniach - w połowie pieczenia przewrócić udka na drugą stronę i ewentualnie dołożyć na blaszkę trochę tłuszczu. Gdyby panierka za szybko się rumieniła, można mięso przykryć od góry papierem do pieczenia.

Pieczarki obrać, ostrożnie wyrwać z nich ogonki i posiekać je drobno. Przesmażyć z posiekaną cebulą, czosnkiem i wędliną. Do ostudzonej masy dodać jajko, bułkę tartą, starty ser i natkę pietruszki, dobrze doprawić. Nałożyć do kapeluszy pieczarek, posypać odrobiną bułki tartej i startym serem. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.

Składniki sosu czosnkowego wymieszać i doprawić. Podawać do mięsa.







32 komentarze:

  1. Moja mama robi skrzydełka w takiej panierce, pyszna jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, drób uwielbiamy całą naszą rodziną. Pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłaś bardzo smaczny obiad. Takie faszerowane pieczarki to mój ulubiony dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks really good ones again :) I hope you had a nice and yummy weekend!? I was with my cousins last week and am back home now - its so goood to have my own kitchen back :)
    Have a nice evening!

    OdpowiedzUsuń
  5. I jaka pyszna sałatka do tego wszystkiego! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faszerowane pieczarki ,uwielbiam a kurczaka też ,choć nie za często ;)

    buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  7. Eh...ja tu dopiero dzisiaj skorzystałam z Twojego przepisu na łososia z poprzedniego postu,a Ty znowu kusisz takimi pysznościami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dzięki, mam nadzieję, że łosoś smakował, pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Tak,smakował i to bardzo.

      Usuń
  8. Taki obiad ubustwiaja moi panowoe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój brat byłby zachwycony takim daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Natalio pyszności dzisiaj serwujesz, najbardziej mi się podobają te faszerowane pieczareczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie pieczarki to muszę sobie zrobić , bo uwielbiam pieczarki całą gębą ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Faszerowane pieczarki uwielbiam, wybierasz takie danie, które z chęcią bym zjadła, a przynajmniej do tej pory. :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda smakowicie!

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  14. chrupiący kurczak i te pieczarki... coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię takie piekarnikowe przepisy, a udek w panierce jeszcze nie jadłem i przy najbliższej okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla mnie świetne danie :) Bardzo lubię kurczaka :]

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż ślinka cieknie :) Pyszne danie Natalio :)

    OdpowiedzUsuń
  18. kurczak pyszny, ale mnie bardziej kuszą te pieczareczki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. faszerowane pieczarki wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mi od tygodnia mięsa jeść nie wolno a tu proszę u Ciebie kurczak ;p

    OdpowiedzUsuń
  21. Zapisuje sobie ten przepis.Chcę to na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ pyszne jedzonko:)a pieczarkom nie oparł by się mój mąż,uwielbia paszerowane,a ja niestety nieczęsto je robię.

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubimy kurczaka w panierce a w połączeniu z faszerowanymi pieczarkami musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak to wszystko pięknie i smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń