niedziela, 22 lutego 2015

Cukinia faszerowana mięsem mielonym (na dwa sposoby)

Uwielbiam faszerowane warzywa. Jedną z moich ulubionych wersji jest farsz z mięsa mielonego. Kiedyś przygotowywałam taką cukinię z przesmażonym mięsem mielonym, dziś do nadzienia preferuję delikatniejsze mięso - takie, jak na gołąbki. Oba przepisy są jednak bardzo smaczne, dlatego podaję je oba. Smacznego:)

dla 2-3 osób:

Cukinie faszerowane mięsem jak na gołąbki:

duża cukinia,
200-250 g mielonego mięsa,
1/2 - 3/4 paczki ugotowanego ryżu,
mała cebula,
sól, pieprz, majeranek, czosnek, ew. słodka papryka lub przyprawa do mięsa mielonego

szybki sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek

Cukinię przekroić na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć, połączyć z mięsem, ryżem i przyprawami. Nadzienie włożyć do łódeczek z cukinii, piec ok. 40 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw). Przygotować sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem polać upieczone cukinie.

Cukinie faszerowane przesmażonym mięsem mielonym:

dwie małe cukinie (szybciej się upieką i mięso się nie przesuszy),
250 g mięsa mielonego,
cebula,
ząbek czosnku,
opcjonalnie kilka pieczarek,
opcjonalnie pół dużej papryki (można zastąpić innym warzywem),
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione suszone zioła
kilka łyżek startego żółtego sera

Mięso przesmażyć z posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami i warzywami, na koniec dodać czosnek i przyprawić. Wydrążone cukinie nadziewać przygotowanym farszem, posypać serem, zapiekać ok. 25 minut w temp 180 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw).




33 komentarze:

  1. No takiego cuda to ja jeszcze nie jadłam ;) dzięki za przepis ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię - nawet bardzo, bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję przepis! Zdrowo i pysznie :3

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze ale smakowicie wygladaja!!
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/02/na-niebiesko.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczna! już tęsknię za latem i warzywami z ogródka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham wszytko co związane jest z cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. też uwielbiam faszerowaną cukinię, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo sprytne i z pewnością super smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię to danie zwłaszcza w sezonie gdy wszystkie warzywa są świeże:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo tak bardzo lubię mielone mięsko :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha!!! uwielbiam cukinię, taka faszerowana jest pycha

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglada pysznie <3

    Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego weekendu :)
    Anru

    OdpowiedzUsuń
  13. Cukinii nigdy nie nadziewałam tylko bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy mi smacznie nie wychodzą smacznie faszerowane warzywa :(

    OdpowiedzUsuń
  15. tak faszerowaną cukienie od zawsze chciałam spróbować.. wygląda rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cukinie faszerowaną robię często i uwielbiam !!

    OdpowiedzUsuń
  17. Obie wersje chętnie bym widziała u siebie na talerzu:))

    OdpowiedzUsuń
  18. smakowicie wygląda :)

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. oba przepisy brzmią apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też często robię coś podobnego. Cukinia jest stworzona do faszerowania.

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię dania z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robię podobne cukinie w sezonie letnim, gdy ich mam mnóstwo w ogródku.

    OdpowiedzUsuń
  23. I love filled zuccini even though I fill them with lentils or quinoa or millet or whatever I have :)
    I have a giveway with organic cosmetics on my blog right now, feel free to participate!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny pomysł! Ja wybieram wersję nr 1 :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Pycha! Ja robię czasem na obiadek i zawsze wychodzi smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń