niedziela, 22 lutego 2015

Cynamonowe bułeczki (cinnamon rolls)

Już od dawna kusiły mnie te drożdżowe ślimaczki i w końcu je upiekłam:) Być może nie wyglądają idealnie, ale to było moje pierwsze podejście do drożdżówek i jestem nimi zachwycona - były mięciutkie, słodkie, a w domu unosił się najpiękniejszy zapach, jaki można sobie wyobrazić:) Myślę, że po wersji cynamonowej wymyślę inne, równie smaczne, warianty nadzienia. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd, a nadzienie i lukier są pomysłami Laury Vitale. Smacznego:)

ciasto:

szklanka mleka,
2 jajka,
80 g  cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży

nadzienie:
 1/3 szklanki miękkiego masła,
¾ szklanki brązowego cukru,
¼ szklanki cukru,
1 i 1/2 łyżki cynamonu

polewa:

¼ szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej,
łyżka miękkiego masła,
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
3 - 4 łyżki ciepłego mleka



Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do wysmarowanej  oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać dwoma rodzajami cukru wymieszanymi z cynamonem i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Polewa - połączyć wszystkie składniki oprócz mleka (na kremową masę), dolać tyle ciepłego płynu, ile potrzeba do płynnej konsystencji lukru, oblać gotowe bułeczki.

29 komentarzy:

  1. Jeżeli to są pierwsze drożdżowki to gratuluję, bo wyglądają rewelacyjnie:)
    Musiały być przepyszne.
    Naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo to sa moje ulubione cinabons :)
    podaje je z sosem na bazie mascarpone i pomaranczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe bułeczki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ah jak pięknie wyglądają :) muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam je! Uwielbiam też cudny zapach , jaki roznosi się w kuchni, gdy sa w piecu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rety cóż za pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Te bułeczki są rewelacyjne, znam ich smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudnie :D Takie fajne ślimaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne bułeczki, chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  10. A u Ciebie jak zwykle pyszności. Chciałabym umieć takie zrobić :) Wyglądają świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta bułeczka wygląda finezyjnie, jest śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale bym zjadła taką bułeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie bułeczki, ale sama jeszcze ich nie robiłam. Przepis chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapraszam na konkurs- do wygrania śliczna bransoletka Chouchou

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne, chętnie bym się poczestowała

    OdpowiedzUsuń
  17. idealne! uwielbiam ciasto drożdżowe, a takie bułeczki z cynamonowym nadzieniem.. poezja!

    OdpowiedzUsuń
  18. Matko!!! To jest moje smakowe marzenie na dziś. Poproszę kilka ślimaczków - zajmę się nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje najbardziej ulubione ciasteczka :)pyszności :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  20. Randomly found your blog and can’t express how I like it! It was so interesting to read your posts and also I’d like to say that you have beautiful photos! I’ll be happy to see you in my blog!)

    p.s. new post - how I met Victoria Beckham http://www.dianacloudlet.com/2015/02/victoria-beckham-zip-pouch-met-victoria-beckham.html

    Diana Cloudlet
    http://www.dianacloudlet.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie jadłam jeszcze takich :)

    OdpowiedzUsuń