sobota, 7 lutego 2015

dorsz pieczony pod ziołowo-cytrynową skorupką


Dziś kolejny przepis na pieczoną rybę - tym razem wyjątkowy smak zawdzięcza ona chrupiącej skorupce z ziołami i cytryną. Tak upieczony dorsz jest naprawdę aromatyczny i pięknie pachnie cytrusami. Do tego przepisu możemy użyć dowolnej ryby o białym mięsie. Smacznego:)

500 g dorsza (lub innej ryby o białym mięsie),
na skorupkę:
ok.30 g bułki tartej.
ok. 15 g startego parmezanu,
ok. łyżki natki pietruszki,
ok. łyżeczki koperku,
skórka starta z cytryny i ok. łyżeczki soku,
ok. łyżki oliwy,
sól, pieprz, tymianek, granulowany czosnek

surówka z włoszczyzny:
dwie marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego,
ćwierć małego pora (biała część),
sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa

Rybę pokroić na kawałki, umyć, osuszyć. Składniki skorupki połączyć i dobrze wymieszać. Na każdy kawałek ryby nałożyć porcję mieszanki i lekko docisnąć. Piec około 15-20 w temp. 200 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ryby).

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (pora pokroić na półplasterki). Doprawić i polać odrobiną oliwy.


41 komentarzy:

  1. Pyszna rybka! :) aż czuję tę chrupiącą i aromatyczną skorupkę :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dorsza, więc koniecznie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rybę z delikatną cytrynową nutą...

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego dorsza z chęcią bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności , uwielbiam dorsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta skorupka jest intrygująca ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie <3

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
    Anru

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! I do tego zdrowo...

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie połączenia w surówkach. ;]

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonała ryba i świetnie podana. Parmezan w posypce?... fajny pomysł na taka panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie ten dorsz wygląda! ryby przygotowuję zazwyczaj klasycznie, muszę wypróbować Twoją panierkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis dla mojej mamy, bardzo lubi dorsze i inne ryby:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojj pora się zabierać za obiad, bo po oglądaniu takich pyszności mój głód się domaga :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ryby ,ale takie bez ości ;) pyszności tutaj jak zawsze :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  15. pieczony dorsz - brzmi pysznie, a do tego jeszcze skorupka cytrynowo-ziołowa... Wygląda przeapetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczne danie obiadowe :) Dorsz na pewno pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na rybkę :-) z chęcią taką zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks like a great combination! I went to an awesome vegan brunch today and now Im sooooo full :D
    I hope you enjoyed your weekend and the cinema and spa!? What did you buy on your shopping trip :)???
    Have a great Sunday night!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda wspaniale. Bardzo lubię pieczone ryby, a jak są z panierce to jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Taką rybkę mogę jeść :) Pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zapisuję przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  22. o kurczę,musi mieć genialny smak:),lubię takie ciekawe panierki:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię takie zdrowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten przepis już zapisałam!! :]]]]

    OdpowiedzUsuń
  26. Jadłam kiedyś coś podobnego z tym, że ryba była zastąpiona jakimś innym mięsem ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. taka rybka to jest to!
    wygląda cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale przepysznie wyglądają wszystkie Twoje dania ;) Są bardzo zdrowe i smacznie wyglądają :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń