czwartek, 12 lutego 2015

karkówka pieczona w miodowo-musztardowej marynacie

Karkówkę przyrządzam dość rzadko - jeśli już, to preferuję grillowaną lub pieczoną. Dziś prosty i popularny przepis na pieczone plastry karkówki w pysznej marynacie z miodu i musztardy. Proporcje między tymi dwoma składnikami możemy ustalić sami, warto jednak pamiętać o zabezpieczeniu blaszki folią, w ten sposób o wiele łatwiej ją doczyścimy. Smacznego:)

dla 2 osób:
2 plastry karkówki,
na marynatę:
ok. 5 łyżeczek musztardy (u mnie Dijon, ale idealna będzie też francuska lub rosyjska),
ok. 2 łyżeczek miodu,
sól, pieprz, ulubione suszone zioła (u mnie prowansalskie) lub kolendra

Składniki marynaty połączyć i dobrze doprawić, włożyć do niej plastry mięsa i marynować całą noc lub kilka godzin. Karkówkę ułożyć na wyłożonej folią blaszce i piec około godziny w 190 stopniach (czas pieczenia zależy od grubości plastrów).


30 komentarzy:

  1. Ale smakowicie się prezentuje♥

    OdpowiedzUsuń
  2. ❤ ❤ ❤
    Mniam , po prostu mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pychotka ^^

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Miód i musztarda to idealna marynata do karkówki, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam karkówki... A to takie wyborne mięsko!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis! Będę musiała kiedyś zrobić taką karkówkę! Połączenie musztardy i miodu musi być pyszne na karkówce :)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie; www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam mięsa w marynacie miodowej :) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zwykle robię karkówkę w keczupie. Muszę spróbować tak inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też rzadko robię karkówkę, bo średnio lubię, ale czasem jakieś kombinację poczyniam i Twoją zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  11. też robię tak karkówkę, polecam jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoja wersja karkówki na pewno by mi smakowała!:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo bardzo bardzo wielką mam na nią ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. oj ja też rzadko przyrządzam karkówkę, ale Twoja wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ kolorowo na tym talerzu! Karkówkę jadam bardzo rzadko, ale przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  16. karkówkę jadłam ostatni raz hohohh..

    OdpowiedzUsuń
  17. Narobiłaś nam smaku:)Zmieniamy plan obiadowy-dziś karkówka z miodem i musztardą:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetna, pewnie ma ostrzejszy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj kusisz pysznościami:) Uwielbiam karkówkę w takiej marynacie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda smacznie, akurat u mnie karkówka zawsze w domu zostanie zjedzona :)

    OdpowiedzUsuń
  21. znakomicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  22. mojemu Połówkowi na pewno by podeszło :)

    OdpowiedzUsuń