poniedziałek, 2 lutego 2015

potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim (pot pie)

Jednym z moich najsmaczniejszych dań była potrawka z klopsikami pod ciastem francuskim. Tym razem postanowiłam przyrządzić bardziej klasyczny pot pie - dziś przedstawiam więc wersję z kurczakiem. Tak jak przy pierwszym podejściu do tej potrawy, inspirowałam się przepisem Laury Vitale (odrobinę go zmodyfikowałam). Smacznego:)

ok. 500-600 g udek kurczaka - bez kości i skóry (można tez użyć piersi),
1-2 marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego lub 2-3 gałązki selera naciowego,
mała cebula lub ćwierć pora,
kilka łyżek kukurydzy,
kilka łyżek groszku,
opcjonalnie 2 małe ziemniaki,
1/3 szklanki masła,
1/3 szklanki mąki,
3 szklanki bulionu,
1/3 szklanki śmietanki kremówki (może być też 18%),
sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do drobiu, natka pietruszki, tymianek
płat ciasta francuskiego plus jajko do posmarowania

Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Mięso z udek pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu, przesmażyć na złoto. Na maśle przesmażyć posiekaną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać mięso, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wrzucić groszek, kukurydzę i śmietankę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem.  Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem (lub śmietanką), zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.

32 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kochana nie powinnam o tym pisać, ale wygrałaś u mnie rozdanie ;)

      Usuń
  2. Nie jadłam, muszę spróbować tego dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Ja tak czasami robię zupki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja wpadam do Ciebie na tą pyszność:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na pyszną potrawkę. I jaki niebanalny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez groszku chętnie bym zjadła. ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. zaskoczyłas mnie tym pomysłem kulinarnym

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto francuskie niestety jest dla mnie za trudne:(

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowicie wygląda i z chęcią bym zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ciekawe - fajnie też tak zapiec ciasto nad talerzem z zupą cebulową :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oj już kiedyś miałam robić tę potrawę i o niej zapomniałam... muszę znów do niej wrócić, bo wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, mniam ciężko oprzeć się takiemu daniu.

    OdpowiedzUsuń
  13. potrawkę bym zjadła, ale bez ciasta francuskiego, który to nie za bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  14. Niby zwykła potrawka, ale podana w zupełnie nowej formie. Zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oooostro. Nie spotkałam się jeszcze nigdy z taką formą. Bardzo ciekawy pomysł ;) Uwielbiam ciasto francuskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Potrawka a w jakże atrakcyjnym wydaniu :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Napewno było przepyszne, już czuję ten smak

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglada cud ie!!! Ja kocham ciasto francuskie w połączeniu z kurczakiem! Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł! Musiała być pyszna. Bardzo lubię takie niecodzienne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Same pyszności tu u Ciebie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. ach wygląda oryginalne acz na pewno smakuje cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ekstra pomysł, uwielbiam ciasto francuskie <3

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam ciasto francuskie, wygląda bardzo apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Potrawkę z kurczaka lubię, ale nie jadłam pod ciastem francuskim które uwielbiam :]

    OdpowiedzUsuń