niedziela, 1 marca 2015

Papryka faszerowana mięsem mielonym (w stylu meksykańskim)

Od czasu do czasu lubię zjeść coś bardzo pikantnego, dlatego ostatnio nafaszerowałam papryki meksykańskim chili con carne. Swoje chili przygotowałam z 500 g mięsa i taka ilość wystarczyła mi na przygotowanie aż 3 obiadów - dzisiejszych papryk, pizzy z chili i tortilli. Jeśli przygotujemy większą ilość warzyw do faszerowania (ja użyłam tylko dwóch), chili wykorzystamy w całości lub większej części; ewentualne resztki proponuję zamrozić i wykorzystać podobnie jak ja, czyli do innych dań. Smacznego:)

kilka papryk,
500 g mielonego mięsa,
puszka czerwonej fasoli,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów,
opcjonalnie świeża papryka chili,
torebka ugotowanego ryżu,
ok. 4 łyżek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 -3/4 szklanki bulionu lub wody,
brązowy cukier (do smaku),
kilka łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, kmin rzymski, oregano

Papryki przekroić na pół, usunąć pestki. Mięso przesmażyć z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem, doprawić, dodać koncentrat, pomidory z puszki i bulion. Przykryć i dusić do zgęstnienia ok. 30 minut, na koniec wrzucić odsączoną fasolę i ryż, wymieszać. Papryki podpiec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach, następnie nafaszerować je chili, posypać serem i piec jeszcze 30 minut lub do miękkości warzyw.

32 komentarze:

  1. Świetny pomysł, chili con carne bardzo lubię, a zapieczone w papryce musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji nie jadłam, zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne <3

    Pozdrawiam i życzę wspaniałego tygodnia :)
    Anru

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko! Uwielbiam faszerowane warzywa! Uwielbiam, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też czasem robię faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Często robię faszerowane papryki ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :) Mniaam.

    OdpowiedzUsuń
  7. A to zupełnie nowa odsłona faszerowanej papryki i bardzo kusząca:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie u Ciebie,lubie faszerowana paprykę

    OdpowiedzUsuń
  9. zawsze mam ochotę zrobić nadziewaną paprykę, ale jakoś nigdy nie mogę się za to zabrać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię chili con carne więc papryki faszerowane w ten sposób muszą być pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zawsze wygląda to genialnie i jedyne co chciałabym zrobić w tej chwili to zjeść te cuda ;)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  12. Hmm...wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś robiłam podobne, pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  14. O Jaaaaaaaaaaa - KOCHAM!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Paprykę bardzo lubię a faszerowaną uwielbiam .
    Wygląda, bardzo apetycznie ...nie można się jej oprzeć do wypróbowania koniecznie .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię faszerowane warzywka. Pysznie to zrobiłaś kochana, zjadłabym z chęcią na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dałabym się namówić, pysznie wyglądają takie papryczki...

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam faszerowane warzywa, cos pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja fasoli unikam w swojej kuchni, za to mąż mój by zjadł.

    OdpowiedzUsuń
  20. ja dziś miałam zapiekankę w stylu meksykańskim na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  21. zawsze mnie korci spróbowac takie zrobic ;]

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie dość, że faszerowana papryka, to jeszcze z nadzieniem meksykańskim. No po prostu świetna propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Od dłuższego czasu chodzi za mną danie właśnie w tym stylu... ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam faszerowaną paprykę, ale takiej jeszcze nie robiłam, bardzo fajna i ciekawa kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale to smacznie wygląda :D Chcę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  26. robiłam kiedyś podobne papryczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ostatnio pojawiają się tu takie dania, o których nie miałam pojęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Faszerowane warzywa bardzo lubię, chętnie spróbuję wersji z czerwona fasola :)

    OdpowiedzUsuń