poniedziałek, 23 marca 2015

Ryba w wiosennym sosie szpinakowo-brokułowym

Za oknem robi się coraz bardziej zielono, a ja nadejście wiosny postanowiłam uczcić zdrowym, zielonym daniem. Najczęściej przyrządzam rybę w piekarniku, ale tym razem miałam ochotę na delikatny, warzywny sos. Łącząc brokuły i szpinak otrzymałam świeże, lekkie, wiosenne danie. Do jego przyrządzenia możemy dodać inne zielone dodatki np. fasolkę szparagową. Smacznego:)

ok. 450 g ryby (u mnie dorsz, filet),
pół brokułu,
200 ml śmietanki 30% (może być 18%),
ok. 400 g mrożonego szpinaku,
mały por,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
olej,
1/4-1/3 szklanki białego wina,
natka pietruszki do posypania gotowej potrawy

Rybę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Na patelni po rybie przesmażyć pokrojonego w półplasterki pora, dodać drobno posiekany czosnek, zalać winem i zredukować do połowy. Wrzucić szpinak i smażyć do odparowania wody. W tym czasie ugotować różyczki brokułów. Warzywa na patelni doprawić, zalać śmietanką, wymieszać i delikatnie włożyć kawałki ryby z brokułem. Podgrzać całość, podawać z ryżem.

32 komentarze:

  1. Brokuły i szpinak-pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania pełne zielonych warzyw! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię ryb, ale i tak wygląda to smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pysznie u Ciebie, super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak trochę jednak nie dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie, zielono i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja rybę jadam tylko w sosie, więc na pewno przepis wyproboje :)
    http://xblueberrysfashionx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ryba, szpinak i brokuły - moc witamin i smaku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Natalio super pomysł, nie łączyłam ryby z brokułami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zielono, wiosennie i do tego pysznie! Super połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. coś pysznego, taka ryba musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Znakomita propozycja! Pyszna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie to danie wygląda, ale niestety nie dla mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo u mnie tez ostatnio był dorsz podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie :)
    pozdrawiam i obserwuję: www.mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Ryba z brokułem to fantastyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie wypróbuje! Uwielbiam takie sosy!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne wiosenne danie :) w takim wydaniu rybka zasmakuje każdemu...

    OdpowiedzUsuń
  19. robiłam ostatnie takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Och tak rybki w każdej postaci :]

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię rybkę i szpinak kocham :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię takie zdrowe, dietetyczne dania. Bardzo ciekawa porcja zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ryba i brokuły - duet dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń