środa, 1 kwietnia 2015

Drożdżowy warkocz z oregano i parmezanem

Ostatnie cebulaczki tak bardzo nam posmakowały, że postanowiłam przyrządzić coś podobnego z ciasta, które wykorzystałam do ich przygotowania. Taki drożdżowy warkocz przypomina trochę w smaku pizzę i rewelacyjnie nadaje się do kanapek. Smacznego:)


125 ml ciepłej wody (pół szklanki),
125 ml ciepłego mleka,
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
płaska łyżeczka soli,
łyżeczka oleju,
25 g drożdży,
500 g mąki pszennej, 
oregano, suszona bazylia, 
kilka łyżek startego parmezanu,
2 łyżki ketchupu plus jajko (do posmarowania)

25 g drożdży rozpuścić w 125 ml ciepłej wody. Dodać 250 g mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny pod przykryciem, by drożdże wyrosły (może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale tak ma być). Do wyrośniętych drożdży dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę mąki (może się okazać, że wystarczy ilość mniejsza niż w przepisie), sól, olej i miód. Wymieszać i dobrze wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk, było gładkie i elastyczne (około 10 minut). Podzielić je na 3 wałeczki i zapleść warkocz, posmarować go keczupem wymieszanym z jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min, przed wstawieniem do pieca posypać ziołami i parmezanem. Piec w 190 C około 30 minut.


33 komentarze:

  1. Ale super pomysł, pyszny ten warkocz

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak zwykła chałka a smakuje ...jak niezwykły drożdżowy warkocz z takimi przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny warkocz na słono.
    Idealny jako pieczywo do kanapki.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda:) a smakuje tak jak wygląda to ja poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak chałka! Ale smakowicie wygląda, omnomn.. <3
    znikłby jeszcze ciepły!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, taka chałka ale na wytrawnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ślicznie zapleciony :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. W wyglądzie przypomina chałkę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie warkocz kojarzy się ze słodkim wypiekiem, a tu taka miła niespodzianka, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładnie Ci się upiekł!!! Wesołych Świąt Natalio :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja bym do tego dała jeszcze roztopiony ser i pomidory xd

    OdpowiedzUsuń
  12. wow, wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  13. i pomyslec, ze nie potrafie gotowac:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi ślinka cieknie, ja normalnie podziwiam że masz czas na tę pasję naprawdę ;]

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojojo ależ smakowity, oregano kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmmm wygląda przesmakowicie! <3 Zapraszam : melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Oh I love good homemade bread soooo much! I am not that good in baking but my husband is and I love when he makes bread :)
    Have a wonderful Easter weekend with lots of yummy things and sunshine :)
    xx
    Larissa

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmm!!! W czwartek zamierzam zrobić taką pyszną drożdżową bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń