sobota, 4 kwietnia 2015

Lukrowane muffinki z brzoskwiniami i kruszonką

Dziś kolejny przepis na proste muffinki z dodatkiem brzoskwiń. Gdy piekę takie babeczki, zazwyczaj korzystam z amerykańskich przepisów, tym razem skorzystałam z pomysłu Sally. Brzoskwinie można zastąpić mango lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego:)

  115g miękkiego masła,
  100g brązowego cukru,
  50g cukru,
  2 jajka,
  120g jogurtu lub kwaśnej śmietany,
  220g mąki,
  łyżeczka sody,
  łyżeczka proszku o pieczenia,
  1/2 łyżeczki cynamonu,
  3 łyżki mleka,
  3 brzoskwinie pokrojone w kostkę (świeże lub z puszki)

  na kruszonkę:
  1/3 szklanki mąki,
  1/4 szklanki brązowego cukru,
  1/4 szklanki cukru,
  1/4 szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę,
  pół łyżeczki cynamonu

  lukier:
 120g cukru pudru,
 ok. 3 łyżek mleka,
 opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masło ubić na puszystą masę, dodać cukry, wymieszać, następnie połączyć z jajkami i jogurtem. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Zawartość obu naczyń połączyć i szybko wymieszać trzepaczką, dodać mleko i delikatnie wmieszać szpatułką owoce. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek (do 2/3 wysokości). Składniki na kruszonkę połączyć palcami i posypać nią muffinki. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Do cukru pudru dodać tyle mleka, aby powstał lukier i polać nim upieczone muffinki.


29 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda, Wesołych Świąt! ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wyrosły i jeszcze w kształcie serduszek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie się prezentują a zapewne jeszcze lepiej smakują
    Wyśmienite muffinki .

    Wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka,
    szalonego i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa
    oraz samych słonecznych i cudownych dni...
    Życzy ...
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisuję, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffinki apetyczne :) Radosnych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hoho wypróbuje tą wersję jak i również z mango -idealnie na taki wiosenno letni okres :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ pięknie wyglądają! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Niech Wielkanoc napełni wasze serca radością,
    miłością i spokojem.
    Radosnego, wiosennego nastroju
    podczas dzielenia się posiłkiem przy wspólnym stole,
    w gronie najbliżej rodziny.
    Niech te Święta przepełnią was radością i wiarą.
    Smacznego Święconego jajka oraz mokrego Śmigusa dyngusa.
    Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Babeczki wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne te muffinki :-) wspaniałych Świąt Natalio :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffinki palce lizac, ale narobilas mi smaku, pozdrawiam serdecznie, zycze Wesolych Swiat. Beata

    OdpowiedzUsuń
  12. jak dla mnie odrobinkę za trudny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja już po babie słodkiej na śniadanie jedzonej xd

    OdpowiedzUsuń
  14. PRZEPIĘKNE serduszka. Wesołych świąt :))
    activeandhealthylife.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  15. oj, wszamałabym aż by mi w biodra poszło :D

    OdpowiedzUsuń
  16. pycha, uwielbiam takie muffiny z kruszonką! wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie wyglądają:)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  18. Happy Easter! These look delicous once again!
    I hope you have a wonderful Easter weekend with your friends and family!
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie urocze serduszka :)
    Nigdy nie jadłam muffinek z brzoskwiniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie wiem jak sama siebie mam ganić, że tak się zapuściłam w blogowaniu i w odwiedzaniu moich ukochanych blogów. Tak mi tego brakowało. Jak zwykle przepis pierwsza klasa- u mnie muffinków akurat na święta nie było, ale gdybym ten przepis dorwała wcześniej to na pewno by zagościły na moim stole. Spóźnione, ale szczere życzenia świąteczno- lanoponiedziałkowe składam, radości, odpoczynku, optymizmu.
    I pozdrawiam.
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
  21. Urocze muffinki, wspaniałe foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. muffinki na poświąteczny czas to bardzo dobry pomysł :-))

    OdpowiedzUsuń
  23. Piekłam już wiele muffinek, ale takich z brzoskwinią nie miałam jeszcze okazji robić, a to przecież świetny pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  24. muszą być przepyszne! ;)
    www.honestallthetime.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyglądają obłędnie - szczególnie ta brzoskwinia :)

    OdpowiedzUsuń