środa, 15 kwietnia 2015

Schab w zalewie z brązowego cukru

Bardzo lubię schab w gęstych, sycących sosach, tym razem jednak skusiłam się na zupełnie inną wersję mięsa w szybkiej zalewie na bazie brązowego cukru, bulionu i czosnku. Na pewno posmakuje wielbicielom słodko-pikantnych smaków. Warto pamiętać o przygotowaniu potrawy na małym ogniu z uwagi na niebezpieczeństwo przypalenia się cukru. Przepis Laury Vitale, smacznego:)

3-4 plastry schabu (bez kości)
2/3 szklanki bulionu drobiowego,
duży ząbek czosnku,
2 łyżki brązowego cukru,
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, rozmaryn, tymianek, granulowany czosnek

Mięso doprawić i przesmażyć do zarumienienia na kilku łyżkach oliwy, odłożyć. Na patelnię wlać bulion, dodać cukier i starty na tarce czosnek, zamieszać, zmniejszyć ogień, poczekać, aż zawrze i włożyć schab. Smażyć razem jeszcze około 5-10 minut (mięso musi być miękkie, a zalewa zredukowana i bardziej gęsta). Podawać z ziemniaczanym puree i dowolnymi jarzynami.

34 komentarze:

  1. Wygląda bardzo soczyście i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm słodko-słone smaki. Coś dla mnie. Taki obiadek z ziemniaczkami puree to coś przepysznego, a w dodatku bardzo sycącego. Mniam :) Z chęcią bym zjadła. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zalewa z brązowego cukru? nietypowy smak, czyli coś dla moich kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka! Tylko ta marchewka z groszkem... Fuj! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie !

    Proszę o kliknięcie w linki w poście. Będę bardzo wdzięczna :)
    http://rhefresh.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo ten przepis też muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dla mnie to zdecydowanie nowość, ale też jestem bardzo ciekawa smaku. Zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny sposób, na pewno zrobię taki schab :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukier, owoce z mięsem to bardzo trafione i fajne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodko-słono - pycha! Ciekawa jestem jak smakuje bo wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślę, że taki schab musiał być przepyszny. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudnie, aż głodna się zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmmm, wygląda pysznie! Zapraszam melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smaczna i ciekawa odmiana podania schabu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota! Mięso przyrządzone w ten sposób musi być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale ciekawy przepis. Obiadek zapowiada się przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy przepis. Wypróbuję bo wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię takie smaki! Muszę koniecznie wypróbować Twoją marynatę :) Pysznie się prezentuje to mięsko !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. łał panierka musi być wyśmienita xd

    OdpowiedzUsuń
  20. przyznam, że nigdy nie jadłam takiego schabu, zaciekawiła mnie ta zalewa!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mięsko aż prosi, aby się poczęstować:) Mniam ..mniam...

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniała propozycja obiadowa
    Pozdrawiam serdecznie

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  23. oooo kurcze ale pyszności!!!!mniammmm aż zaraz pójdę coś tworzyć do kuchni :D
    co powiesz na wzajemną obserwację??
    rozmaitowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Mashed potatoes is one of my favorite foods! I think I could eat it every day.
    If I am a little absent in the coming days, please know that its not because I do not like your blog anymore ;) I feel like the baby is coming soon and my doctor says so... so I prepared a few posts for the coming days but I think I may not be able to surf around the net and comment on other blogs. I will write you as soon as I am back :)!
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  25. Taki obiad to niestety nie moja bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Powiem Ci, że ta marynata zaskakująco brzmi.. tak bardziej słodko :)
    ja schab uwielbiam pieczony, ale może czas skusić się na takie cudeńko? :)

    OdpowiedzUsuń