czwartek, 14 maja 2015

Francuska tarta z kurczakiem i brokułami


Zazwyczaj przyrządzam tarty na kruchym cieście, jednak ostatnio wolałam coś lżejszego i szybszego w przygotowaniu. Ciasto francuskie sprawdziło się tu idealnie, lecz warto pamiętać o wcześniejszym podpieczeniu spodu. Zazwyczaj jako obciążenie wykorzystuję tradycyjne  fasolki, pomyślałam sobie jednak, że składniki, czyli kurczak i brokuły, również się do tego nadają.  Myślę, że od tej pory tę metodę będę testować również przy innych tartach, bo rezultaty eksperymentu były pozytywne:) Przepis miałam zapisany na karteczce od dawna, niestety nie pamiętam, gdzie go znalazłam. Smacznego:)

duży płat ciasta francuskiego (najlepiej XXL),
200 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
pojedyncza pierś z kurczaka,
brokuł,
mały por,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, curry lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka

Ciasto francuskie rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem. Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić i usmażyć z drobno pokrojonym porem na oliwie. W tym czasie ugotować różyczki brokułu. Ostudzone składniki wyłożyć na ciasto i podpiec je przez 10-15 minut w 200 stopniach. W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami, solą i pieprzem. Mieszankę wlać na tartę i piec jeszcze 15 -20 minut (do ścięcia się wierchu i lekkiego zarumienienia ciasta).

35 komentarzy:

  1. Fajne wydanie tarty. Kurczak i brokuły- miałam nawet wczoraj takie obiadowe połączenie :) Musi być to bardzo smaczne danie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham ciasto francuskie można z niego stworzyć tyle pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie tarty, więc spróbuję z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta wygląda obłędnie, bardzo lubię takie połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie miałam jeszcze okazji przygotowywać tarty - najwyższy czas spróbować! :) ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm... bardzo apetycznie wygląda :) Pyszna i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że smakujemy w podobnych klimatach:) Brokuły plus kurczak to ostatnio mój pewniak w propozycjach obiadowych:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeszcze nigdy nie robiłam żadnej tarty, chociaż foremkę mam od kilku miesięcy :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to apetycznie wygląda! Ja ostatnio "ćwiczę" ciastp francuskie na różne sposby - np. z botwinką czy szparagami.

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszna tarta! świetna na szybki i smaczny obiad lub przekąskę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale się prezentuje oj zjadłabym teraz kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. O, ciasto francuskie króluje i ostatnio u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę zrobić w końcu jakąś tarte, Twoja smakowita pewnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Akurat nie mam pomysłu na obiad, zapisuje składniki i lece do sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie, chociaż za brokułom nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Genialny jest ten przepis :p muszę zrobić w weekend;)

    OdpowiedzUsuń
  18. rewelacja! aż ślinka cieknie !

    OdpowiedzUsuń
  19. Patrząc na to danie doskwiera mi fakt, że mam popsuty piekarnik. :< Bardzo apetyczne i te kolory. :3

    OdpowiedzUsuń
  20. o coś wspaniałego! chcę to zjeść:D

    OdpowiedzUsuń
  21. Danie idealne dla mnie uwielbiam takie :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  22. sycąca, ale też lekka tarta, pyszne połączenie kurczaka i brokułów!

    OdpowiedzUsuń
  23. This looks really good and I am sure its easy to "veganize" ;) The other day a my husband and I were invited to a friends place and she made a really really good vegetable cake for us which looks similar to this one here :)
    I hope you are having a wonderful weekend!
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  24. mmm taki quiche to ja z przyjemnością mogę jadać o każdej porze roku, dnia i o każdej godzinie!

    OdpowiedzUsuń
  25. O, lubię wytrawne tarty! Są świetną alternatywą na choćby kolację czy lekki obiad!:) To połączenie brokułów i kurczaka jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto francuskie potrafi w kilka minut uratować obiadową sytuację! Nie dość, że tanie to jeszcze łatwe w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń