sobota, 16 maja 2015

Kurczak pieczony pod serowo-warzywną kołderką

Jakiś czas temu przyrządziłam pyszną karkówkę w keczupie. Marynata do mięsa tak mi posmakowała, że postanowiłam upiec w niej również kurczaka. Wymyśliłam do niego jednak jeszcze kilka dodatków w postaci sera i warzyw, dzięki czemu pojedyncza pierś stała się bardziej sycąca i wystarczyła na dwie porcje. Do tego przepisu polecam użyć ulubionych warzyw lub takich, które mamy w lodówce:) Smacznego:)

pojedyncza pierś z kurczaka (rozcięta na dwa, lekko rozbite plastry),
kilka łyżeczek keczupu plus kilka łyżeczek majonezu,
warzywa starte na tarce o dużych oczkach:
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
mały por,
dwa duże plastry żółtego sera,

na marynatę:
 3-4 łyżki oleju,
1-2 łyżki octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę),
cebula pokrojona w piórka,
łyżeczka majeranku,
po 3/4 łyżeczki tymianku i rozmarynu,
½ łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz,

 Warzywa przesmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia lub blaszki (można dodać cebulę z marynaty), posmarować keczupem i majonezem (wystarczy cienka warstwa). Piec około 10 minut w 190 stopniach, następnie na każdy plaster kurczaka nałożyć porcję warzyw oraz plaster sera i dopiec jeszcze około 15-20 minut (do miękkości mięsa). Podawać z warzywami, ziemniakami lub zestawem surówek.

24 komentarze:

  1. Taki pyszny obiadek to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pod taką pierzynką kurczaczek wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne danie :-) lubię jak na talerzu jest dużo warzyw :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brokuły mogę jeść często. Moje ulubione to po prostu blanszowane z sosem czosnkowym, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł, muszę je tak kiedyś podać, pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Mniam .... nie ma to jak porządny kawał mięsa i jeszcze ser, warzywa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. brokuł, marchewka! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno takiego obiadu nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowita pierś z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszny,prosty i sycący obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, uwielbiam kurczaka pod prawie każdą postacią ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda smakowicie, narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie "kołderki" na pieczeni są świetne. Podnoszą smak takiego dania. Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak byłam mała zawsze inspirowała mnie w kartach dań w restauracjach ta kołderka :D ... teraz już z doświadczenia wiem, że wszelkie pieczarkowe, warzywne, jajeczne, serowe kołderki to wspaniały dodatek do mięska i doskonale podnosi jego walory smakowe. Z wielką chęcią bym zjadła kurczaka pod taką pokrywą :D Mniam! Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo apetycznie wyglądający kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ojeju coś takiego mi teraz będzie chodzić po podniebieniu fantazji:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię bardzo podobnie, z róznymi rodzajami mięsa, zawsze jest pysznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Narobiłaś mi smaku, muszę skorzystać z Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny pomysł takie mięsko z warzywkami

    OdpowiedzUsuń
  19. Pychotki, wygląda naprawdę apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałości kulinarne, zresztą jak zawsze :)

    buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń