wtorek, 26 maja 2015

Ryba pieczona w greckim sosie z pomidorów i cebuli

Bardzo lubię smaki kuchni greckiej, dlatego kiedy znalazłam przepis na pieczoną rybę w pomidorowym sosie, wiedziałam, że będzie mi smakować. Do tego przepisu możemy użyć ulubionej ryby o białym mięsie, ja wykorzystałam dorsza. Danie podałam z ryżem oraz prostą sałatką ze szpinakiem i fetą. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

na 2 porcje:
ryba o białym mięsie (2 filety),
puszka pomidorów,
łyżeczka koncentratu pomidorowego, ew. ketchupu,
3 małe cebule,
pół małej cytryny,
2 ząbki czosnku,
1/4-1/2 szklanki czerwonego wina,
1/8 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz,słodka papryka w proszku,  ew. cukier do smaku, natka pietruszki

Rybę ułożyć w blaszce lub naczyniu do zapiekania,  przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 10-15 minut. Przygotować sos: cebulę posiekać w piórka i zeszklić na małej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili wlać wino. Zredukować płyn do połowy, dodać koncentrat i rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem. Doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, do zgęstnienia. Gotowy sos posypać natką pietruszki i zalać nim rybę, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.

23 komentarze:

  1. Tym razem danie nie w moim guście - nie znoszę ryb ;( Ale za to bardzo ładnie przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ryby, dorsza uwielbiam, fajny sos:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki sos z rybą, wygląda to wszystko bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm... I want this :)!!! We eat lots of rice with veggies these days, because its fast and easy to make. However, we usually eat brown rice. Did you ever try brown rice?
    I am sorry that you did not have a day off yesterday, but good to read that you are not sad about it :) by the way, I am curious - what is your job?
    xx
    Larissa

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadlam tak przyrzadzonej ryby, moja mama nigdy ich nie podawala ale chyba czas samemu zrobic. Wyglada smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobną rybę lubił mój teść, mógł ją jeść zawsze i w każdej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za kuchnią grecką, ale dla takiej rybki mogę zrobić wyjątek, podkradam więc przepis ;) I juz mam pomysł co będzie na jutrzejszy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  8. Prawie jak ryba właśnie po grecku, tylko, że w wersji pieczonej. Dawno nie jadłam takich smakowitości i jestem wdzięczna, że u Ciebie zobaczyłam. Dzięki temu już niedługo będę miała pyszny obiadek :) A rybka wygląda pysznie. :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale super wygląda, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiaam rybkę, uwielbiam! :) pieczonej z greckim sosie jeszcze nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam połączenie ryby z sosem pomidorowym. Smakuje wybornie. Świetne danie zrobiłaś. Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności , a jakie apetyczne :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nie jadłam ryby w takim sosie - kurcze, ja dużo rzeczy nie jadłam, które tutaj nam prezentujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyśmienita ta rybka :) Ten sos do niej i dodatki to strzał w 10.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na obiad, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń