środa, 24 czerwca 2015

Białkowe muffinki z truskawkami

Często po wypiekach, zwłaszcza tart, zostają mi białka. Zawsze je zamrażam i staram się wykorzystać podczas przygotowania innych słodkości, na przykład popularnego Pieguska. Ostatnio z samych białek udało mi się upiec muffinki z owocami. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

5 białek,
300 g mąki pszennej,
3/4 szklanki brązowego cukru,
100 ml oleju,
100 ml mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka truskawek,
skórka starta z cytryny lub pomarańczy

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie wlać mleko i olej, wymieszać. Dodać mąkę, proszek i skórkę z cytrusów, dokładnie połączyć. Masę przekładać do natłuszczonych foremek, do każdej babeczki nałożyć kilka kawałków truskawek. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.

32 komentarze:

  1. Ale fajne :-) zabiorę sobie jedną do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie robiłam, ale wyglądają baaardzo smacznie! ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. I nic się nie marnuje :). Pysznie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładne te muffinki :) Są pewnie mięciutki takie bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie mogę piec bo zawsze wszystko zjem na raz!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne! Porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffinek na białkach jeszcze nie robiłem, fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pozwolisz, że się poczęstuję bo tak kusząco wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne....wyrośnięte, jasne jak białkowe wypieki być powinny i te truskaweczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj musiała być pyszne i leciutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie wyszły:)
    z truskawkami robiłam ale z czekoladowym ciastem, ciekawa jestem jak smakują takie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak cudownie i pysznie wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  13. No właśnie ostatnio robi takie mini roladki z żółtkiem i zostają mi białka, już wiem, gdzie je zużyję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetycznie wyglądają :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają apetycznie, z chęcią bym kilka zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygladaja przepysznie, musze siostrze podrzucic przepis bo ostatnio sie wkrecila w babeczki ( i zepsula mamie mikser!) :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł na wykorzystanie białek, ja uzbierałam chyba z 20, więc pora je jakoś wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń