piątek, 19 czerwca 2015

Włoskie ciasto na pizzę

Wielokrotnie wspominałam o mojej miłości do włoskiej kuchni. Mimo ze uwielbiam domową pizzę na grubym cieście, która jest szybsza i prostsza w wykonaniu, to kiedy mam ochotę na prawdziwie włoskie smaki, zawsze sięgam po ten przepis. Z podanych proporcji wychodzą 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm. Ja niestety nie mam jeszcze kamienia do pieczenia pizzy, ale na blaszce również wychodzi smaczna. Moimi dodatkami tym razem były pomidory, mozzarella, parmezan i bazylia. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

 ciasto:
600 g mąki (najlepiej typ włoski 00, ale można wykorzystać 450, 500 lub inny typ),
365 ml ciepłej wody,
24 g świeżych drożdży,
1 i 1/2 łyżki oliwy,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru

sos:
puszka pomidorów 400 g,
łyżka oliwy,
mały ząbek czosnku.
łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki soli

Z podanych składników ciasta odjąć 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki i  wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Po tym czasie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum  godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Sos: przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, przesmażyć go szybko na oliwie, a następnie dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 40 min. żeby mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem. Wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części, rozciągnąć je palcami na natłuszczonych blaszkach - można zrobić pizzę jeszcze cieńszą niż moja i ukształtować rant. Każdy placek posmarować sosem, a na nim ułożyć ulubione dodatki. Piec w najwyższej temperaturze piekarnika przez ok. 10-15 minut.

25 komentarzy:

  1. Wyszła Ci jak z pizzerii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też kocham włoską kuchnię! :) Ale czy nie za grube to ciasto jak na typowo włoską pizzę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu, ja wolę trochę grubsze, dlatego też w przepisie napisałam, że ciasto może być cieńsze niż u mnie i typowa włoska pizza jest trochę cieńsza:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Cudowny przepis, kocham pizzę :D ... ok no jestem na diecie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm ale mi narobiłaś smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi smaku, bardzo lubię pizzę !

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj robię pizzę, ale na cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojj jak ja lubię pizze :) Ale mnie ochotka naszła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam uwielbiam pizzę. Może tak wpadnę na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Często robię pizze w domu i uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nabrałem wielkiej ochoty na pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż się głodna zrobiłam :D Sama czasami robię w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię bardzo podobnie pizzę. Niektórzy robią na mleku, ale to nie dla mnie. Uważam że smakuje jak chałka....a to nie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pysznie wygląda, domową pizzę robiłam raz.. ten przepis musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna pizza! Uwielbiam takie ciasto, jest zdecydowanie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale narobiłaś mi smaku! Uwielbiam pizzę! :)
    Zapraszam do mnie.
    http://meandmy-woorld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Nieźle. Tak jak i ja jestem niezły w robieniu pizzy :-). Ale często robię bez drożdży, nie chce mi się.

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka pizza musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń