niedziela, 28 czerwca 2015

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą

Dziś niezwykle sycąca propozycja na trochę chłodniejsze dni lata. Zapiekanki ziemniaczane lubię chyba najbardziej ze wszystkich zapiekanek - z kapustą przyrządziłam ją po raz pierwszy, ale efekt był bardzo udany. Okazuje się, że jej młoda odmiana sprawdza się świetnie również w takich daniach. W wersji wegetariańskiej możemy zrezygnować z boczku i zastąpić go ulubionymi warzywami. Smacznego:)

Polecam też inne moje ziemniaczane zapiekanki: z szynką, rybą lub sosem czosnkowym.

na 3 porcje:
7-8 małych ziemniaków,
mała główka kapusty (lub pół dużej),
ok. 300 g boczku,
2 marchewki,
mały por lub cebula,
2-3 ząbki czosnku,
duże jajko,
mały kubeczek kwaśnej śmietany,
opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu lub innego sera,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować wraz z marchewką w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić na grube plastry. Kapustę poszatkować. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni, odłożyć. Na patelnię po boczku wrzucić kapustę i drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany czosnek i szybko przesmażyć (do miękkości warzyw). Dokładnie połączyć jajko ze śmietaną, dodać odrobinę soli i pieprzu. W naczyniu do zapiekania układać ziemniaki (doprawić je solą, pieprzem i odrobiną gałki), marchewkę, kapustę z boczkiem i ser - każdą warstwę zalać kilkoma łyżkami śmietany wymieszanej z jajkiem. Na górze powinny się znaleźć ziemniaki oblane zalewą i posypane odrobiną sera. Piec w 180 stopniach do czasu zarumienienia, rozpuszczenia parmezanu i ścięcia zalewy (około 15 minut).

28 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapiekanki, ale takiej wersji nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja czasami robię takie zapiekanki z ziemniaków, z młodą kapustą jeszcze nie robiłam :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pożywnie i swojsko. Mój mąż lubi wszelakie ziemniaczane zapiekanki, na pewno byłby Twoją oczarowany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I love everything with potatoes. Actually we are having a potatoe week right now- we have potaoes every day since a few days, but every day a different dish with potaoes. I think I could actually have potatoe week every week ;)
    Have a relaxing Sunday night and a good start in the new week!
    xx
    Larissa

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna zapiekanka, właśnie na chłodniejsze dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jaka pyszna zapiekanka, muszę jakąś zrobić bo dawno nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio zakochałam sie w zapiekankach więc na pewno spróbuje też tej. Długo mnie nie bylo.... Pieknie tu u Ciebie... :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię różne zapiekanki, bo zapiekam moje ulubione składniki. Twoja zapiekanka bardzo mi się podoba. Z pewnością by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mojemu mężczyźnie przypadłaby do gustu, bo uwielbia ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam tego typu zapiekani, szybkie i pyszne danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takiego smaka narobic i to tak z rana :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetna zapiekanka, marzy mi się taka kapustka :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna i niezwykle sycąca zapiekanka.
    Z kapustką nie robiłam, ogólnie dawno nie robiłam zapiekanki, muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  14. Prawdziwie po polsku, smacznie i do syta....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Poczęstowałabym się z chęcią. :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też bardzo lubię zapiekanki ziemniaczane. Z kapustą nie próbowałam jeszcze, ale wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszna zapiekanka nic dodać nic ująć
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapiekanka na bogato ;) zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  19. pyszna, swojska zapiekanka. super ; )

    OdpowiedzUsuń