wtorek, 30 czerwca 2015

Żółte curry Pukka według Jamiego Olivera

Zaraz po kuchni włoskiej moją ulubioną jest kuchnia indyjska. Za każdym razem, gdy mam ochotę na pikantne smaki, sięgam właśnie po coś indyjskiego. Tym razem wybrałam kolejny przepis genialnego Jamiego, który znalazłam w jego książce pt.: ,,Gotuj sprytnie jak Jamie". Polecam, smacznego:)

Polecam też moją indyjską potrawkę z kurczakiem i dynią.


na 3-4 porcje:

2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
kawałek imbiru wielkości kciuka,
2 żółte papryki,
500 ml bulionu drobiowego,
1/2 pęczka świeżej kolendry,
papryczka chili (lub chili w proszku),
łyżeczka płynnego miodu,
łyżeczka mielonej kurkumy,
2 łyżeczki przyprawy curry,
7-8 pałek kurczaka,
puszka ciecierzycy (400 g),
łyżeczka przecieru pomidorowego,
sok z cytryny do smaku,
sól, pieprz
ryż do podania


Obrać cebulę, imbir i czosnek. Usunąć gniazda nasienne z papryk. Do malaksera włożyć jedną cebulę, jedną paprykę, ząbki czosnku i imbir. Dodać chili, kolendrę, miód i przyprawy; zmiksować wszystko na gładką pastę.  Przesmażyć doprawionego solą i pieprzem kurczaka na małej ilości oliwy, aż do zrumienienia (ok. 10 minut). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone na duże kawałki cebulę i paprykę, po kilku minutach smażenia dodać pastę, wymieszać, a po kolejnych kilku minutach wlać bulion, dodać odsączoną ciecierzycę, przecier i kurczaka. Całość gotować pod przykryciem ok. 45 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje. Gotowe danie podawać z ryżem, posypane kolendrą i skropione sokiem z cytryny.




29 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie, ale nie przepadam za kuchnią indyjską. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie pyszne danie na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też dziś u mnie curry według Jamiego, ale trochę inne, z kalafiorem :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki i przyprawy :)
    Wygląda bardzo smakowicie. Przyznam szczerze , że narobiłaś mi smaka.
    Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do mnie .

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka cieknie od samego patrzenia,aż się głodna zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Również gustuje w pikantnych smakach, z chęcią wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, zjadłabym! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczna jest ta propozycja.Smak pewnie niezły;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie i ten skład....

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dałabym się dwa razy namawiać na taki obiad. Pysznie to zrobiłaś, świetnie opisałaś i pięknie sfotografowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja znów zaglądam w środku nocy ;) Pyszności -podkradnę przepis na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja to nie jestem tak kreatywna w gotowaniu :( nie wpadłabym, aby dodać do kurczaka ciecierzycę którą uwielbiam :) Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. ojoj wygląda gustownie i smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. I really like chickpeas and I cook them quite often when I make Indian kind-off dishes with rice or lentils plus chickpeas :)
    Thank you a lot for your last comment! By the way, did you already move to your new flat?
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  16. O z przyjemnością spróbuję :]

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja lubię kuchnie włoską, indyjską i meksykańską. Wszystkie trzy to niesamowite smaki :) Curry wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Prezentuje się całkiem a nawet bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ślinka cieknie od samego patrzenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo smakowite danie :) trudno oderwać oczy od zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglada ciekawwie moj maz robi inne curry

    OdpowiedzUsuń